AFP
POVRATAK KRALJA

Statua ispred stadiona, vatra na terenu: Sa 24 je bio jako brz, sa 34 još brže razmišlja

Piše: Denis LugarićObjavljeno: 11. siječanj 2012. 12:31

Kao da se ništa nije niti promijenilo. Bilo je dovoljno svega deset minuta da Thierry Henry izazove ludnicu na Emiratesu i još jednom postane spasitelj Arsenala. Ušao je u igru u 68. minuti i deset minuta kasnije hladnokrvno zabio pobjednički pogodak za Topnike u susretu 3. kola FA kupa protiv Leedsa (1:0). Bio je to njegov 12. gol u 12. nastupu protiv družine s Elland Roada. Bio je to 'povratak kralja’, nastup najboljeg strijelca u povijesti Arsenala za Topnike nakon 1650 dana izbivanja iz londonskog sastava.



Arsenal 1-0 Leeds United by

Ovo je nestvarno

Prošlog mjeseca je ispred stadiona dobio spomenik u čast obilježavanja 125. godina postojanja kluba. On, Tony Adams i Herbert Chapman postali su 'besmrtni’. Tada vjerojatno nije niti pomišljao kako će nekoliko tjedana kasnije ponovno tresti suparničke mreže u dresu najdražeg kluba.

- Ovo je nestvarno, osjećaj je nevjerojatan. Nisam mislio da ću ponovno igrati za Arsenal, a sada sam zabio pobjednički gol - kazao je Francuz ne skrivajući emocije.

Kada je zatresao mrežu Andyja Lonergana otrčao je u zagrljaj svog 'nogometnog oca’ Arsenea Wengera. Čovjeka koji mu i dalje vjeruje premda na leđima ima 34 godine i u posljednje vrijeme kruh zarađuje igrajući 'rekreativni’ nogomet za New York Red Bull.

- Kada sam napustio Arsenal plakao sam. I nakon utakmice protiv Leedsa bio sam na rubu suza. Nikada ne znate kada ćete dobiti drugu priliku i zato je bilo važno iskoristiti je.

Koliko mu znači povratak u klub u kojem je ušao u legendu pokazao je nakon utakmice, kada je ostao gotovo sam na terenu i slavio pobjedu.

- Volim ovaj klub i obožavam pjesmu navijača Topnika. Kada je u pitanju Arsenal srce uvijek govori umjesto mozga - dodao je.

Odmor u Meksiku

Danima je ponavljao kako na dvomjesečnu posudbu ne dolazi glumiti heroja, no već u prvom nastupu je prelomio utakmicu, premda je s Topnicima odradio svega nekoliko treninga i daleko je od prave forme. Henry se u London vratio gotovo s plaže. Odmarao se u Meksiku kada je stigao Wengerov poziv.

- Sve se dogodilo brzo. Nisam ga mogao odbiti. Kad sam čuo za plan odmah mi se svidio - otkrio je. Došao je kao zamjena za Gervinha i Chamakha, koji odlaze na Afrički Kup nacija, no navijači Arsenala žele ga zadržati do kraja sezone. Prema prvotnom dogovoru bit će na raspolaganju najviše deset utakmica, a zadnja bi mogla biti veliki gradski derbi protiv Tottenhama.

- Sada mi se čini kao da sanjam. No, svjestan sam kako će ubrzo uslijediti buđenje.

Kada je Wenger najavio njegov povratak dio stručnjaka kritički se obrušio na francuskog stručnjaka. No, Henry je već u prvom nastupu ušutkao 'gunđala’. Sasvim je jasno kako je izgubio na brzini i snazi, no njegovo iskustvo, osjećaj za gol, ali i autoritet koji ima u svlačionici trebali bi donijeti Arsenalu dodatnu kvalitetu. U ozbiljnim analizama naglašavaju se tri vrline koje Henry nije izgubio s godinama - vještina, realizacija i smisao za suradnju.

Potez života

- Sa 24 godine bio je nevjerojatno brz, a sa 34 još brže razmišlja. To je ključ njegova uspjeha. Uvijek razmišlja nekoliko poteza unaprijed, a to u nogometnu nije lako - smatra Wenger. Za francuskog stručnjaka nema nikakve dvojbe donosi li Henry kvalitetu u svlačionicu njegove momčadi.

- Siguran sam da će nam tijekom dva predstojeća mjeseca Thierry predstavljati ogroman kapital, kako na travnjaku tako i u svlačionici. Već protiv Leedsa je pokazao zašto je jedan od najboljih nogometaša svih vremena.

Henry je za Arsenal prvi put debitirao 1999. godine kada je za 13 milijuna eura stigao iz Juventusa. U redovima Stare dame gotovo uopće nije igrao, no Wenger je znao što radi. Trenirao ga je u Monacu i vrlo brzo shvatio kakav dragulj ima u svlačionici. Putovi su im se razišli, no kada se otvorila prva prilika Wenger nije previše čekao i doveo ga je na Highbury. Za otočke kroničare nema nikakve dvojbe. To je bio Wengerov 'potez života’. U osam sezona koliko je nastupao za londonski klub Henry je zabio 226 golova postavši najbolji strijelac u povijesti kluba. No, dodao je i čak 92 asistencije.

S Arsenalom je osvojio dva engleska naslova, tri FA kupa i dva Community Shielda. Na koncu ga je Wenger prodao Barceloni za 25 milijuna eura. Na Nou Campu se zadržao 3 godine, pa otišao u SAD.

692 utakmice u karijeri



321 gol u karijeri

166 asistencija u karijeri

370 nastupa za Arsenal

227 golova za Arsenal

20 trofeja je osvojio u karijeri

Linker
25. rujan 2024 12:02