AFP
TRAGEDIJA U MADRIDU

Španjolska na nogama: 'Ugledajte se na Barcu i Real Madrid i izbacite ekstremiste!'

Piše: Maja RadmanObjavljeno: 02. prosinac 2014. 08:34

Utakmica Atletico Madrid - Deportivo, uoči koje je proboden, pa bačen u rijeku Francisco Jose Romero Taboada , jedan od radikalnih navijača Deportiva koji je podlegao ranama, nije imala status susreta visokog rizika koji određuje Državna komisija za borbu protiv nasilja, rasizma, ksenofobije i netolerancije u sportu. Svoje odluke donosi na temelju izvješća klubova i državnih institucija sigurnosti. To je konkretno uvjetovalo da utakmicu osigurava 200 umjesto 1.500 policajaca i da oni nisu raspoređeni na kritična mjesta već satima prije.

Utakmica je počinjala u nedjelju u podne. U 8 ujutro radikalni navijači Atletica okupili su se oko stadiona. U 8.30 stigao je autobus s radikalnilm navijačima Deportiva, au 8.40 započila je bespoštedna bitka koja je završila s tragičnim posljedicama. Policija još uvijek pokušava istražiti je li bitka zakazana preko WhatsAppa, što bi pojasnilo zašto na društvenim mrežama nije otkrila ništa sumnjivo, niti je policija u Galiciji imala informacija da će se radikalni navijači Deportiva uputiti u Madrid, jer su autobuse rezervirali izvan Galicije. Istražuje se i kako su došli do ulaznica koje im klub nije omogućio.

Bijeg od odgovornosti

Ono što je izvjesnije jest da bitka nije imala sportskih, nego političkih motiva - članovi skupine Frente Atletico dijele ekstremno desnu ideologiju, a Riazor Blues ekstremno lijevu. Tako su im se pridružili i politički istomišljenici - Alkor Hooligans (Alcorcon) i Bukaneros (Rayo) su potpomogli pridošle iz La Corune, a Ultras Boys (Sporting) su se borili uz Frente Atletico.

Utakmica nije odgođena, a napetost je vladala na tribinama cijelo vrijeme. Kad je Frente Atletico započinjao svoje skandiranje, ostatak Atleticovih navijača im je zviždao, s Deportivove tribine su im dobacivali “ubojice, ubojice”, pa su se stopili u pljesak s ‘pitomim’ domaćim navijačima.

Na žurno sazvanom sastanku raznih aktera Miguel Cardenal, državni savjetnik za sport, najavio je sjednicu u Parlamentu gdje će se dati sve pojedinosti. Drugi je sastanak zakazan za sljedeći četvrtak, na kojem će se glasovati o mjerama koje će se hitno poduzeti - prije svega izbacivanje svih skupina ekstremnih navijača sa stadiona. Do sada, jedino je Laporta izjurio Boix Noixe s Camp Noua, dok ih gotovo svi drugi klubovi i toleriraju, a čak i financijski potpomažu uz izgovor da na tribinama stvaraju ‘štimung’.

- Ovo je trenutak u kojem okrećemo novu stranicu i to će se vrlo brzo vidjeti - kazao je Cardenal.

Pored toga, bit će mnogo stroži prema verbalnoj agresiji, a kao sto je običaj u UEFA-i, dijelovi tribina će se zatvarati. Cardenal tvrdi da ovaj put neće ostati na riječima, nego da je zaokret radikalan i da mjesta toleranciji više nema, što kaže i predsjednik Udruženja prvoligaša Tebas:

- Ovo je kraj ultrasa, završit ćemo s njima.

Koliko je težak taj posao, svjedoče riječi Atleticovog čelnika Miguela Gil Marina koji tvrdi da, iako utučen i zgrožen, nije njegov posao raspustiti Frente Atletico.

- Klub im ne daje ni ulaznice, ni novac. Ove smo sezone oduzeli pretplatu njima 46.

Gil Marin tvrdi da je većina od 4.000 članovate skupine mirna, a Atletico je najavio da će izbaciti iz članstva i zabraniti ulazak onima koje je policija identificirala ove nedjelje. Predsjednik Atletica Cerezo od prvog se trenutka ogradio:

- Ni Deportivo, ni Atletico nemaju ništa s ovim događajem.

Predsjednik Deportiva Tino Fernandez je osudio nasilje:

- Ovo je tragična vijest. Želimo izraziti saučešće obitelji, ovo treba biti početak kraja nasilja. Klubovi trebaju nešto poduzeti da se više ne ponovi.

Izvori iz policije također najavljuju da će od klubova tražiti odlučnu reakciju i usku suradnju u suzbijanju radikalnih navijača, a prvi je korak da ih klubovi prestanu tolerirati i potpomagati.

Dok je jučer Deportivo na treningu održao minutu šutnje za preminulog navijača, stizale su i druge vijesti koje govore o potrebi da se prekine vandalizam koji je ubrzo pokazao nekoliko replika. Bojazan od represalija, tenzija i novog nasilja nije neopravdana. Na cesti gdje je Romero Taboada napadnut osvanuo je napis “Ovdje je ubijen Francisco J. Romero. Ni zaborav, ni oprost”. U Sevili su razbijena stakla na sjedištu navijača Atletica.

Klubovi navijača u Galiciji izdali su priopćenje u kojem apeliraju na razum i međusobno poštovanje, osudu nasilja i poštovanje vrijednosti sporta uz zaključak “Ne može se umirati na nogometnoj utakmici, recimo ‘ne’ nasilju u sportu”.

Linker
21. rujan 2024 16:47