FRANCK FIFE Afp
‘OVO JE POSEBAN TRENUTAK...‘

Španjolci su tako nešto čekali 60 godina! Katalonka dosanjala san koji je ostao neostvaren apsolutnim legendama

‘Želim pokazati svijetu da u nogometu ima mjesta za sve... Želim da to postane nešto normalno‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. studeni 2021. 20:54

Trebao je to biti tek početak, međutim, tko bi tada mogao zamisliti da će Suarez biti zadnji Španjolac koji je podigao tu najcjenjeniju, pojedinačnu nagradu u modernom nogometu.

A nije da Španjolci nisu imali adute. Suarez, Amancio, Butragueno, bili su to igrači koji su stajali na postolju, korak ili dva od tog prestižnog trofeja. Sve do novog nogometnog doba, do vremena španjolske dominacije i novog zlatnog doba Furije, Barcelone, onda i Reala. Xavi Hernandez i Andres Iniesta bili su predodređeni za Ballon d'Or, igrači koji su mijenjali nogomet, dominirali, osvojili sve što se moglo osvojiti, s klubom i reprezentacijom. Međutim, imali su peh, igrali su u doba Ronalda i Messija i nikad nisu stigli do samog vrha. Premda će mnogi i danas reći da su, unatoč sjajnim brojkama Argentinca i Portugalca, Xavi i Iniesta svejedno zaslužili barem jednom osvojiti Zlatnu loptu. Uostalom, kad je preuzimao nagradu 2018. i Luka Modrić naklonio se tom čarobnom dvojcu, na neki način poručio da je i njegova nagrada, zapravo, i njihova.

image
JOAN VALLS Nurphoto Via Afp

Ono što 60 godina nije uspjelo nijednom španjolskom nogometašu, uspjelo je Alexiji Putellas. Ta je 27-godišnja Španjolka, točnije Katalonka, uvjerljivo osvojila nagradu za najbolju nogometašicu u 2021. Potpuno zasluženo, uzela je trostruku krunu s Barcelonom ove sezone, prvenstvo i Kup Španjolske i Ligu prvakinja. U finalu je Barca pobijedila Chelsea (4:0) s Putellas u glavnoj ulozi.

- Ovo je vrlo poseban trenutak. To što su moje suigračice ovdje čini me jako sretnom. Želim se zahvaliti svim suigračicama koje sam upoznala u svojoj karijeri, a posebno onima koje trenutno imam. Ovo jest pojedinačna nagrada, ali to je i kolektivni uspjeh, ja se tako osjećam. Hvala svim trenerima koje sam imala u karijeri i koji su mi vjerovali. Od obitelji ovdje su mi teta, sestra, majka... I netko tko je oduvijek bio, jest i uvijek će mi biti jako poseban. Nadam se da si jako ponosan na svoju kćer gdje god da si, tata - emotivno je Putellas doživjela nagradu, koju je, kao i sve u karijeri posvetila ocu, koji je preminuo još 2012., upravo dok se ona počela strelovito penjati prema nogometnom Olimpu.

image
FRANCK FIFE Afp

Rodila se 4. veljače 1994. u Mollet del Vallèsu, općini u okolici Barcelone i od malih je nogu bila navijačica Barce. Još kao dijete često je s ocem putovala na utakmice svog omiljenog kluba, a najviše uživala gledajući Rivalda i Ronaldinha, kasnije i Iniestu. I, premda je živjela u, uglavnom, košarkaškoj obitelji, odlučila se za nogomet. Počela je sa šest godina igrati u Sabadellu, s 11 godina otišla je u Barceloninu akademiju, ali tamo je provela samo godinu dana. S 12 je otišla u Espanyol, baš je u redovima Barcina rivala počela njezina ozbiljna karijera. Ubrzo se vidjelo da je posebna, da bi jednog dana mogla postati među najboljima na svijetu. Imala je tek 16 godina kad je debitirala za prvu momčad, a te je 2010. odmah i osvojila svoj prvi trofej, Španjolski kup s Espanyolom. Nakon godinu dana seniorskog nogometa, prešla je u Levante, u kojem je također provela godinu dana i onda, konačno, 2012. vratila se u Barcelonu. I, danas je sa 27 godina već četvrta po broju nastupa za Barcu, ima ih preko 370, zabila je više od 150 golova, a nedavno je postala i rekorderka po broju utakmica u dresu Španjolske, stigla je do brojke 92.

Karijeru je ljevonoga Španjolka počela kao napadačica, uglavnom na lijevom krilu, ali zadnjih godina, više igra u sredini, na poziciji u veznom redu. No, toliko je svestrana da po potrebi može igrati i defanzivnog veznog, čak i lijevog beka! Mnogi je opisuju kao savršenom veznom igračicom Barcelone, s vizijom, sposobnošću dodavanja i preciznošću dodavanja koja podsjeća na njezine muške kolege iz najuspješnijih razdoblja Barcelone. Štoviše, čak je i legendarni Iniesta, njezin idol, proglasio Putellas 'uzorom i igračicom koja sadrži sve vrijednosti Barcelone'. Eto, gledajući Iniestu kako igra i učeći od njega, uspjela je dostići nešto što je njemu, na kraju, ostalo nedostižno.

Inače, Putellas je aktivan i izvan travnjaka. Studirala je Poslovnu administraciju i menadžement na Sveučilištu u Barceloni, ali je odustala od nogometa, a 2017. javno se zalagala za pomilovnje katalonskih, politički čelnika koji su propagirali i proglasili neovisnost Katalonije, rekavši kako zatvorske kazne ne smiju biti opcija. Također, javno se i stalno zalaže i za jednakost spolova u nogometu.

- Želim pokazati svijetu da u nogometu ima mjesta za sve, za muškarce, žene, svakoga... Želim da to postane nešto normalno i svima prihvatljivo. To je jedan od mojih ciljeva - kazala je svojevremeno Putellas, koja će kao dobitnica Zlatne lopte sigurno još autoritativnije moći promovirati svoje ideje.

Linker
23. lipanj 2024 20:31