Didier Deschamps uz Zlatka Dalića

 AFP
ŠOKANTNI REZULTATI

‘Southgate je razmišljao isto kao Dalić, samo on nije uspio! Takav je mentalitet Engleza, za razliku od našega‘

‘Mi kad osjetimo da je loše, onda imam taj karakter na koji izvučemo najbolje iz sebe‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. lipanj 2022. 11:44

Pogled na ljestvice nekih skupina Lige nacija izazvat će šok, a rezultati zadnjeg kola donijeli su dodatnu nevjericu. Engleska je doživjela jedan od najtežih poraza u povijesti, Mađarska je poput Lake konjice protutnjala Otokom i slavila 4:0, pali su tako Englezi od Mađara dva puta u samo nekoliko dana. Ne ide niti Talijanima, njih su Nijemci 'ponizili', pobijedili ih 5:2, a baš je i Nijemcima to bila tek prva pobjeda u četiri utakmice Lige nacija. Kad tome dodamo Francuze, koji još nikoga nisu pobijedili, onda lagano sve strpamo pod egidu da velikanu kašlju u Ligi nacija, da se moraju zabrinuti za svoje 'zdravlje'.

- Puno se pričalo o tome zadnjih tjedana, o tom terminu Lige nacija i četiri utakmice u samo 10 dana na kraju sezone, naravno da je takav raspored utjecao na sve. I na zamisli izbornika i na odnos snaga, na rezultate. Sigurno su i ti neočekivani rezultati, pogotovo Engleza, posljedica tih okolnosti - komentira Nikola Jurčević, koji je povukao paralelu između Engleske i Hrvatske.

image

Gareth Southgate

AFP

- Mogu reći ovako: Southgate, ali i ne samo on, razmišljao je slično kao i Dalić, zapravo, tako su razmišljali mnogi izbornici. Međutim, za razliku od Hrvatske, koja je nakon poraza od Austrije okrenula situaciju u svoju korist i na kraju dobila puno iz Lige nacija, Southgate u tome nije uspio. Imao je, također, širok kadar, koristio dosta igrača, međutim, nije dobio pozitivu kakvu je izvukla naša reprezentacija.

Uvjeren je Jurčević da su Englezi podcijenili Ligu nacija i da su imali drugačiji pristup.

- Cijela ta priča oko ovog natjecanja i sve te kritike koje je Liga nacija doživjela u startu, a pogotovo ove godine, utjecali su na pristup Engleza. Pogotovo njih, koji su i inače, kad smatraju da nešto nije odveć važno, malo opušteni, shvaćaju to olako. Podsjetili su me na one utakmice njihovih klubova u europskim pretkolima, kad igraju s pola gasa pa ponekad i jedva prolaze slabije protivnike. Takvi su, takav im je mentalitet, opet, za razliku od našega. Mi kad osjetimo da je loše, onda imam taj karakter na koji izvučemo najbolje iz sebe, Englezi su ipak malo drukčiji. Kažem, vjerojatno tu olako shvatili te utakmice, ali siguran sam ih je ovako visok poraz od Mađarske pogodio.

Slično su krenuli i Nijemci, ali su se iskupili tim zadnjim trijumfom nad Italijom, klipsali su i Francuzi.

- Na kraju, koliko god pričali negativno o toj Ligi nacija, kako je nevažno i nesretno natjecanje, ipak je važno. Naime, vidi se to po broju gledatelja, stadioni su bili puni, recimo, Hrvatska je slavila u Parizu pred punim tribinama. Dakle, nije sve tako bezveze kako se često prezentira, no, jednostavno, recept za četiri utakmice u 10 dana je jedan jedini, mora se rotirati, mora se dati šansi igračima koji su, uvjetno rečeno, u drugom planu, a onda se može dogoditi ovo što se dogodilo Englezima, Francuzima ili Talijanima.

image

Bukayo Saka

AFP

Poznavajući prilike u Engleskoj, a Jurčević ih poznaje, hoće li ovaj loš niz, a posebno taj poraz od Mađarske, naškoditi Southgateu?

- Neće, siguran sam da neće. Nekoliko dana će se tabloidi ispucavati, navijači biti ljutiti, ali već za koji dan, opet će sve biti kao prije. Sjećam se i one naše pobjede na Wembleyju 2007. kad smo Engleze ostavili bez Eura, također je nekoliko dana bilo napeto, ali brzo su se oporavili i život je išao dalje. Tako je to kod njih, možda to doživljavaju i drugačije nego mi, kod nas ti porazi više bole. Svjesni su sad da će ipak glavno natjecanje na kraju godine, da je Mundijal taj za koji se svi pripremaju i da tamo trebaju biti najbolji. Naravno, atmosfera možda jest malo narušena, ali nije to trajni efekt, uskoro će Englezi opet biti u elementu i doći u Katar s visokim ambicijama. A isto vrijedi i za Francuze i Nijemce.

Ipak, kad uspoređujemo, recimo, Englesku i Francusku, možda se ipak vide neke razlike. Naime, prije ove Lige nacija i crnih 10 dana, Engleska je uglavnom bila uvjerljiva, rijetko gubila utakmice, nije se mučila s 'manjima' od sebe. Za razliku od Francuske koja je već neko vrijeme neuvjerljiva?

- Koliko god Francuzi imali širok kadar, praktički, tri jake momčadi, toliko im to može biti i problem. Jer, nije lako igračima, koji bi u svakoj drugoj reprezentaciji bili u prvih 11, kad moraju sjediti na klupi, kad su uglavnom pričuve. Isto tako, nakon SP-a u Rusiji, Francuze su suparnici ipak malo pročitali, mogu im parirati, što je pokazao i naš primjer na St. Dennisu. Nismo nasjeli kao u finalu u Rusiji, nismo se s njim nadigravali, nego smo pametno čekali.

image

Kylian Mbappe

AFP

Znači li to da su Englezi ipak u prednosti prije Katara, da imaju, unatoč lošem lipnju, više razloga za optimizam od Francuza?

- Gledajte, sve su to velike reprezentacije, uostalom, zato i jesu velike što mogu brzo promijeniti stvari u svoju korist, što imaju dovoljno rezervi da poboljšaju svoju igru u i rezultate. Ovo što im se dogodilo u Ligi nacija sigurno im nije ugodno, ali ne mislim da će se odraziti na njihove igre na Mundijalu, do tad još ima vremena i tamo ih ipak očekujem u puno boljem svjetlu.

Linker
20. travanj 2024 14:32