(AP Photo/PA, Nick Potts)
SKUPINA VATRENIH

Slavlje Belgije! Velšani u Cardiffu s desetoricom izdržali tek jedno poluvrijeme

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 08. rujan 2012. 01:10

Velšani nisu u svom nogometnom hramu u Cardiffu protiv Belgijanaca kreirali iznenađenje i time pomogli Hrvatskoj. Gosti su do očekivane pobjede došli uz dosta muke, slavili su pogocima Cityjevog braniča Vincenta Kompanyja i braniča Tottenhama Jana Vertonghena.

Gareth Bale najvjerojatnije će doživjeti sudbinu nekadašnjih najvećih zvijezda velškog nogometa. Ian Rush, Gary Speed i mnogi drugi odlični velški nogometaši nikad nisu igrali na nekom velikom natjecanju. Bit će to i Baleova sudbina. Nakon gubitka domaćih bodova protiv Belgije kao jednog od glavnih konkurenata u skupini, momčad Chrisa Colemana teško može očekivati čuda i ponoviti jedini plasman na mundijal 1958.

U 25. minuti Velšanima je opravdano isključen igrač West Hama James Collins zbog grubog starta đonom na nogu suparničkog igrača. Švedski sudac nije dvojio niti ni trenutka, a prigovori Balea i suigrača ništa nisu pomogli.

Belgijci superiorni

I prije no što su ostali s desetoricom na terenu, Velšani su bili inferiorni, Belgijanci su držali loptu u nogama čak 70 posto, kao kad igra Barcelona. No, njihova igra daleko je od Barcine. Hrvatski izbornik Štimac Belgijance je opisao kao mladu, potentnu, modernu i jako opasnu momčad, no oni su u Cardiffu pokazali da i nisu bauk kakvim ga se pokušava predstaviti.

Slijedi 11. rujna

Do pogotka Kompanyja glavom u 41. minuti nakon ubacivanja iz kornera, Crveni vragovi gotovo ništa nisu pokazali. Tek je dvaput, ali neopasno po vrata domaćih zaprijetio Dries Mertens. Jednom je pogodio vanjski dio mreže, a drugi puta je promašio cijeli okvir vrata. U drugom se dijelu zapravo i nije moglo primijetiti da jedna momčad igra s igračem manje. Domaći su malo zgusnuli zadnji red, činilo se da više paze da ne prime drugi, no što su nastojali postići izjednačujući pogodak. Nisu ni Wilmotsovi igrači previše srljali, kao da su se rano zadovoljili pobjedom koju je tek u 82. minuti iz slobodnjaka podebljao Vertonghen.



Wales 0-2 Belgium by goalsarena2012

“Summa summarum”, Belgija i nije bogzna što pokazala osim što je uzela zlata vrijedne bodove na teškom gostovanju. Štimčev “špijun” u Cardiffu nije puno toga imao za zapisati u notes iz kojeg bi šefu trebao prenijeti impresije o sljedećem suparniku s kojim Hrvatska igra 11. rujna u Bruxellesu. Ni traga toliko hvaljenom “belgijskom Modriću” Axelu Witselu, u sivilu blijede igre utopio se i Kevin Mirallas kao i Chelseajev Eden Hazard. Promjenu nije donio niti Romelu Lukaku koji je u igru ušao u drugom dijelu.

No, bez obzira na slabu igru sljedećeg suparnika na otvaranju kvalifikacija, Štimac mora biti oprezan da na King Baudouinu ne doživi “osobni 11. rujan.

Wales - Belgija 0-2 (Kompany 42, Vertonghen 82)

Wales: Myhill - Collins, Blake, Williams - Matthews, Bale, Gunter, Edwards, Ramsey - Morison, Church.

Belgija: Courtois - Kompany, Vermaelen, Vertonghen, Gillet - Mertens, Hazard, Dembele, Witsel - Fellaini, Mirallas.

Linker
19. rujan 2024 16:00