ODUŠEVLJENI HRVATOM

Sky Sports uvjeren: Ivan Rakitić je najbolja ovoljetna kupnja u Španjolskoj!

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 30. srpanj 2014. 14:58

Premda nova sezona u Španjolskoj počinje tek za mjesec dana, Ivan Rakitić već skuplja komplimente tamošnjih nogometnih opinion makera. Sky Sports proglasio je hrvatskog veznjaka najboljom ovoljetnom kupnjom u Primeri.

Španjolski dopisnik sportske TV mreže Tim Stannard izdvojio je četiri igrača čiji angažman smatra najboljom vrijednošću za novac, a Rakitić u njegovu izboru zauzima prvo mjesto. Iza njega slijede Kroos, Griezmann i Vela, a svi će oni, smatra autor, u La Ligi ostaviti trajan pečat. Superzvijezde James Rodríguez i Luis Suárez nisu se našle u konkurenciji zbog astronomskih odšteta.

1. Ivan Rakitić

Transfer: iz Seville u Barcelonu

Odšteta: 19,000.000 eura

Rakitić je, ističe Sky Sports, jedina Barçina kupnja oko koje zasad nema nikakvih polemika. O Suárezu će se diskusije je li prikladan za svlačionicu na Nou Campu voditi još neko vrijeme, u svakom slučaju do trenutka kada odradi suspenziju, dok je kupnja braniča Jérémyja Mathieua već proglašena neopravdanim rasipništvom; 20 milijuna eura za 30-godišnjaka koji je lani bio dvostruko jeftiniji nije najsmjernije potrošen novac.

U slučaju hrvatskog reprezentativca priča je drugačija.

“Navijači Barcelone jednoglasni su u stavu da je Rakitićeva kupnja bila briljantan potez. To je nogometaš koji će momčadi udahnuti energiju, mobilnost, hrabrost za stvaranje gol-šansi i dozu trikova iz prekida”, napominje se.

Stannard smatra da je transfer Ivana Rakitića jedini dokaz kako u Barceloni još postoji zdrava logika u šopingiranju.

“Njegovih 12 golova i 10 asistencija u prošloj sezoni za Sevillu, kao i činjenica da je bio pogonska snaga u osvajanju Europske lige, u potpunosti opravdavaju 19 milijuna eura potrošenih od strane ne baš omiljenog sportskog direktora Andonija Zubizarette.”

2. Toni Kroos

Transfer: iz Bayerna u Real Madrid

Odšteta: 25,000.000 eura

Promptna kupnja junaka SP-a dokaz je da kraljevski klub ne funkcionira samo po načelu glamuroznosti i marketinškog efekta. Štoviše, Real je ovaj put platio manje nego što bi trebao budući da je Kroosu preostala još jedna godina ugovora u Münchenu.

Ovaj će transfer još besmislenijim učiniti prošlogodišnjih 70 milijuna eura, koliko su zajedno koštali Illaramendi i Isco, ali to više nije problem nad kojim Carlo Ancelotti razbija glavu. Pred njim su prave taktičke poslastice i pitanje kako Kroosa najbolje uklopiti u sastav s Modrićem, Xabijem Alonsom i Jamesom. Stannard smatra da se Real Madrid ovom kupnjom ponovno svrstao na vrh liste favorita za osvajanje (obranu) Lige prvaka.

3. Antoine Griezmann

Transfer: iz Real Sociedada u Atlético

Odšteta: 30,000.000 eura

Osim Barcelone i Reala, bljesak na tržištu imao je i aktualni prvak. No u slučaju Atlética kao pun pogodak nije naveden Mario Mandžukić, već igrač koji se u dresu Francuske na Svjetskom prvenstvu također predstavio u najboljem svjetlu.

“Griezmann bi ubrzo mogao biti među pet najboljih pojedinaca na svijetu. Tijekom dvije sezone iskakao je u Real Sociedadu i Primeri prekrasnim vještinama, sjajno tempiranim donošenjem odluka i plodnošću pred golom. Radi se o inteligentnom ulaganju jer Francuz ima potencijal da za dvije godine vrijedi dvostruko više od 30 milijuna eura, koliko je za njega plaćeno”, piše Sky Sports.

4. Carlos Vela

Transfer: iz Arsenala u Real Sociedad

Odšteta: 11,000.000 eura

Ovdje zapravo i nije riječ o transferu, jer Vela u Baskiji igra već tri sezone, već o potpisu trajnog ugovora nakon što je Arsčne Wenger odustao od opcije da ga vrati na Emirates.

Jasno je zašto je razmišljao o tome: Vela je u prošloj sezoni u svim natjecanjima upisao 21 gol i 13 asistencija, što ga čini jednim od najplodnijih ofenzivaca u Španjolskoj. Zajedno s Griezmannom bio je pokretačka snaga Real Sociedada koji je prošle sezone igrao u Ligi prvaka i u polufinalu Kupa kralja te osvojio sedmo mjesto u Primeri.

Menadžer Jagoba Arrasate znao je da neće moći zadržati obojicu, no Velin ostanak garancija je da će njegova momčad i u nadolazećoj kampanji voditi važnu riječ u podjeli karata iza nedodirljivog trojca (Real, Barça, Atlético).

Linker
21. rujan 2024 22:20