SOEREN STACHE Dpa Picture-alliance Via Afp
ODLIČNE PREDSTAVE

Sjajne vijesti za Dalića, Vatreni dvojac oduševio: Jedan se probudio iz sna, a drugi vjeruje da može još jače

​Lovro Majer i Mario Pašalić pogocima za Atalantu i Wolfsburg dali su pečat vikendu Hrvata u ligama Petice
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. veljača 2024. 06:04

U sezoni manjka ofenzivnog učinka Vatrenih u najjačim državnim natjecanjima to su lijepe vijesti za izbornika Zlatka Dalića, koji će za mjesec dana dati prvi popis u 2024. godinu - za turnir u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Njemački mediji već su pisali o poljuljanom statusu Nike Kovača, kojeg je u ogledu s Hoffenheimom Andreja Kramarića (2:2) barem privremeno učvrstio Lovro Majer s dva pogotka. U 58. minuti zabio je ljevicom, slično kao Baturina za Dinamo protiv Gorice desnicom, samo s druge strane za 1:1, a u 70. iz jedanaesterca za 2:2. Pritom je sam izborio kazneni udarac, jer prekršaj je napravljen na njemu kad je bio u skoku.

Wolfsburg nikako ne može do punog plijena, ovo mu je već četvrti prvenstveni remi zaredom, a dobio je samo jednu od posljednjih osam bundesligaških utakmica. Majer je završio na klupi, i to ne slučajno u Kovačevom očaju, nego planski, jer poljuljalo se trenerovo povjerenje u njega. Tijekom jeseni igrao je često, ali i bivao zamijenjen gotovo svaki put, a jednako je nastavljeno u siječnju. Samo tri bundesligaške utakmice odradio je u kompletnoj minutaži. Do ove nedjelje na njegovom su kontu bila dva gola i tri asistencije. Vukovi su prošli tjedan doveli reprezentativnog napadača Kevina Behrensa iz Union Berlina, koji je zaigrao u špici s Jonasom Windom, a u formaciji 4-4-2 za Majera nije bilo mjesta. To je bio novi plan igre. No, nije išlo dobro, a zbog ozljede Astera Vranckxa, ušao je u 55. minuti i prometnuo se u junaka.

image
CHRISTIAN SCHROEDTER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Christian Schroedter/imago Sportfotodienst/profimedia

- Kad ne igrate, uvijek postoji pozitivna ljutnja zbog toga - priznao je Majer nakon susreta, te dodao: - Svaki igrač koji uđe s klupe na kraju dana treba biti spreman napraviti razliku na terenu.

Iako je prošlog ljeta kod dolaska u Wolfsburg iz Rennesa kazao da u Njemačkoj očekuje najbolju verziju sebe, vjerujući kako će učiniti dodatan iskorak i postati igrač visoke europske razine, Majer je zasad ostao onaj stari. Njegove su izvedbe oscilatorne, variraju od loših, do vrlo dojmljivih, ne uspijeva uhvatiti kontinuitet kvalitetnih nastupa i to ga prati kroz karijeru. Kovač ga je doveo da bude glavni moderator igre, međutim, nije dobio što je očekivao. Započeo je 17 od 20 utakmica u kojima je igrao, da bi ga sada smjestio među pričuve. Bljesak koji je imao s Hoffenheimom morat će pretočiti u konstantu na visokoj razini igre ako želi ispuniti i svoje i trenerove nade.

Kako Kovač zapinje, mediji često postavljaju pitanje njegova statusa, a on i dalje vjeruje da će doći na svoje.

- Hoffenheim nam je napravio dosta problema, posebno u prvih 15-20 minuta. Nakon što smo promijenili taktiku bili smo puno bolji u drugom poluvremenu. Dečki su dva puta zaostajali, ali su pokazali karakter i osvojili bod. Postoji mnogo pozitivnih stvari koje možete uzeti iz ove igre. Siguran sam da će momčad dobiti nagradu u nadolazećim tjednima - kazao je Kovač.

Sportski direktor podržao ga je još jednom i naglasio da ostaje trener, no kad klub svako toliko mora o tome govoriti to obično nije dobar znak. Ako mu brzo ne krene pitanje je dokad će imati strpljenja.

image
MICHELE MARAVIGLIA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Michele Maraviglia/zuma Press/profimedia

Dok je Majer zasjao nakon mraka u koji je zapao, Mario Pašalić je u prosincu bio proglašen najboljim igračem Atalante, a sad je otvorio seriju pogodaka protiv Lazija za pobjedu njegove ekipe 3:1. Ostala dva djelo su De Ketelaerea. Igrao je na svojoj omiljenoj poziciji iza napadača, za razliku od nekih ranijih susreta kad je bio zadnji vezni. Trener Gian Piero Gasperini preraspoređuje ga gdje god poželi, a Pašalić sve odrađuje. Zadovoljan je u Atalanti i Bergamu, iako bi se rado okušao u nekom od još jačih europskih klubova koji osvajaju trofeje. U borbi su za Ligu prvaka, jer drže četvrto mjesto, a u Kupu su polufinalisti.

Tijekom siječnja imao je konkretnu ponudu Galatasaraya, međutim, odbio ju je. To je već drugi prijelazni rok zaredom u kojem je negativno odgovorio Turcima jer u ljeto ga je zvao Fenerbahče. Pašaliću Turska nije atraktivna, zanimaju ga lige Petice i vjeruje da još puno toga može dati u karijeri. Iako ima 29 godina, najbolje od sebe tek očekuje. Laziju je zabio već u 18. minuti i to - centarforski. Kako često radi. Primio je loptu na prsa na 5-6 metra, pa iz okreta, volejem zatresao mrežu. To mu je treći pogodak ove sezone u Serie A. U kojoj ima 20 nastupa, ali je započeo tek devet utakmica i na terenu boravio u prosjeku 44 minute. Upisao je i dvije asistencije.

Linker
26. travanj 2024 03:13