AP
SENZACIJA ZVANA MAINZ

Senzacija zvana Mainz: 'Na početku su bili simpatični, sada više nisu nikome...'

Zanimljiva je filozofija trenera Tuchela. Često rotira momčad, pa je tako na Allianz Areni izveo sastav s petoricom novih u odnosu na srijedu i pobjedu nad Kölnom
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 27. rujan 2010. 20:54

“Vjerujem u ovu momčad Mainza, oni mogu biti prvaci”. To nije rekao neki navijač senzacionalnog lidera Bundeslige, nego Louis van Gaal, čovjek koji je dva puta osjetio gorčinu poraza od malenog kluba iz grada pobratima Zagreba. Mnogo je još ostalo do kraja prvenstva, no nakon trijumfa u Münchenu Van Gaal mišljenje nije usamljeno.

Thomas Tuchel tvorac je čuda iz Mainza, mladi trener dobio je momčad u ruke dan prije početka prošle sezone nakon otkaza Jörnu Andersenu. Norvežanin je vratio u momčad u Bundesligu, ali je ispao iz Kupa te mu je čelništvo uručilo otkaz i kao privremeno rješenje postavilo tada 36-godišnjeg trenera, no kako je Mainz i prošle sezone igrao dobro Tuchel je ostao na kormilu. Zanimljiva je njegova trenerska filozofija. Često rotira momčad, pa je tako na Allianz Areni izveo sastav s petoricom novih u odnosu na srijedu i pobjedu nad Kölnom. Momčad je prihvatila takav način i osjeća se veliko zajedništvo u mladom sastavu.

- To za mene uopće nije problem, nisam spreman za 90 minuta i to ga sam svjestan - potvrdio je vjeru u trenera Andre Schürrle, mladac koji je zabljesnuo ove jeseni s tri pogotka i asistencije.

Nositelji igre jesu mladići, a da među njima vlada kohezija pokazala je i legendarna emisija “Aktualni sportski studio” koji već četiri desetljeća obrađuje sportske događeje subotom navečer na njemačkoj državnoj televiziji (ZDF). Glavni gosti emisije bili su nogometaši i trener Mainza, a gledateljstvo su iznenadili Schürrle, Holtby i Szalai kada su se dohvatili instrumenata (gitare i bubnjevi) i odsvirali nekoliko pjesama. Baš je u toj emisiji Lewis Holtby potvrdio da će u budućnosti igrati za Njemačku, premda ga Englezi vabe (otac mu je Englez), no ovaj igrač Schalkea na posudbi u Mainzu odlučio je u korist države u kojoj je rođen.

Inače, Mainz sljedeće kolo igra s Hoffenheimom i u slučaju pobjede izjednačit će rekord po broju pobjeda na početku prvenstva (sedam). Do sada su samo Bayern (95.) i Kaiserslautern (2001.) uspjeli ostvariti taj doseg, a zanimljivo nisu osvjali prvenstva, nego je na kraju slavila Borussia iz Dortmunda, koja je i sada vjerni pratitelj lidera, a zanimljivo je da crno-žute vodi Jürgen Klopp, čovjek koji je upravo u Mainzu stvorio ime i po prvi puta uveo klub u Bundesligu.

- Drago nam je da smo postali prepoznatljivi. I da igramo stalno istim stilom kojem smo vjerni. Ne bojimo se nikoga, to je momčad sjajno prihvatila - ponosan je Tuchel, čija je momčad “natjerala” Louisa van Gaala na rečenicu s početka teksta.

Linker
06. listopad 2024 06:31