AFP
RAJA CASABLANCA

SENZACIJA IZ MAROKA Bore se za svjetski naslov, a jeftiniji su od Slaven Belupa!

Anonimna družina iz Casablance u subotu će pokušati šokirati i veliki Bayern
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. prosinac 2013. 11:56

Raja znači - nada. Međutim, kad su se osnivači kluba iz Casablance, nakon dugog glasovanja o imenu davne 1949., odlučili za Raju, teško da su se nadali da će klub doći u situaciju da se bori za naslov svjetskog klupskog prvaka, da će njegovim igračima morati čestitati i veliki Ronaldinho.

Raja je sa 3:1 svladala Atletico Mineiro u polufinalu Klupskog SP-a, izborila finale s Bayernom u subotu (20.30). Marokanski prvak, koji je na Klupsko SP upao kao domaćin turnira, zapravo, najčišće je i najlakše pobijedio upravo renomirane Brazilce. U prvom kolu Marokanci su golom u sudačkoj nadoknadi 'riješili' novozelandski Auckland City (2:1), a zatim tek u produžetku meksički Monterrey (2:1) u četvrtfinalu. Eto, što znači ne gubiti nadu...

- Vjerovao sam svojim igračima od prvog dana turnira, imamo iznimno talentiranu momčad. Odigrali smo odličnu utakmicu protiv jakih Brazilaca i pobijedili sasvim zasluženo - rekao je trener Raje Faouzi Benzarti, koji je klupu Raje preuzeo nekoliko dana prije početka turnira.

Njegov prethidnik Mohamed Fakhir dobio je otkaz poslije neočekivanog poraza u prvenstvu, koji je favoriziranu i trofejnu Raju spustio na peto mjesto prvenstvene ljestvice. Za najpopularniji marokanski, narodni klub, to je bilo previše, trener je smijenjen, a na Svjetskog klupsko prvenstvo Raja je došla s ciljem da prođe prvo kolo, pa što bude. Međutim, eto je do finala.

Inače, Raja je već drugi put na ovom natjecanju, prvi je put igrala 2000. godine. I već tada su momci iz Casablance mnoge oduševili. Iako su imali nula bodova u skupini, kao potpuni autsajderi privukli su pažnju napadačkom igrom, a bili su blizu i jednom velikom remiju. Naime, od Reala su izgubili 3:2, primili su gol u zadnjim minutama. Zadivili su Marcela Lippija, koji je nešto kasnije Marokance pozvao da odigraju prijateljsku utakmicu s Juventusom. I protiv Atletico Mineira Raja je pokazala kvalitetu, pogotovo u kontrama koje su bile nerješiva zagonetka za obranu Brazilaca. Sva tri pogotka Marokanci su zabili baš iz silovitih protuudara.

Inače, gledajući vrijednost igrača na transfermarktu, Raja Casablanca nikako ne spada u ovu priču. Osim što u zadnje vrijeme nema niti jednog reprezentativca Maroka, momčad Raje ukupno vrijedi tek 9,5 milijuna eura. Što je za 100 tisuća manje od, recimo, Slavena Belupa! Nije stoga ni čudno da su i sami igrači Raje bili oduševljeni pothvatom i plasmanom u finale pa su umjesto svome treneru nakon utakmice pohitali u zagrljaj - Ronaldinhu. Okružili su ga, tražili da im pokloni sve što ima na sebi, od dresa do kopački. Nisu vjerovali da mogu pobijediti, tko zna kad će opet slaviti protiv tako klasnog igrača.

Možda u subotu? Teško, ipak je s druge strane Bayern, a za dečke sa sjevera Afrike, koje je u prošlosti s klupe vodio i Halilhodžić, već je i ovo više od očekivanja. Ali, ne zaboravite Raja znači - nada.

Linker
22. rujan 2024 11:31