HVALI SRBIJU

Savićević za SN: 'U Maksimiru je lijepo igrati, ne mogu oni tamo napraviti žestoki pritisak'

Piše: Jure BurićObjavljeno: 21. ožujak 2013. 14:28

Današnji predsjednik Crnogorskog nogometnog saveza, Dejan Savićević, bio je sudionik utakmice Hrvatska - Jugoslavija (2:2) u Zagrebu, 9. listopada 1999., kada su Vatreni zaustavljeni na putu prema Europskom prvenstvu. Poznato je da je Hrvatska te večeri odigrala odličnu utakmicu, ali ostala je bez pobjede, a jedino je takav rezultat jamčio odlazak u Belgiju i Nizozemsku. Kada je sudac odsvirao kraj utakmice na stadionu je zavladala zastrašujuća tišina; nije bilo ni zviždanja ni pljeska. Navijači Vatrenih nisu imali što zamjeriti svojim ljubimcima, dok navijača protivničke momčadi nije ni bilo. Osim ako nisu bili dobro “zamaskirani”.

Što Savićević danas misli o tom dvoboju i cjelokupnim događanjima koja prate pripreme za taj okršaj, često i s elementima folklora, medijskim napisima, izjavama pojedinaca koje podgrijavaju atmosferu?

- Mislim da je prošao naboj koji je bio 1999. godine, te da je sada mnogo manje izvansportskih tenzija. Vjerujem da će Hrvatska vlada, vlast, policija u suradnji s Nogometnim savezom osigurati kvalitetne uvjete da sve prođe u sportskom ozračju. Na koncu, mislim da je dobro da su se nogometni savezi dogovorili da ne bude gostujućih navijača.

Koliko na konačni rezultat može utjecati činjenica da će Srbija biti bez potpore svojih navijača?

- Navijači u početku utakmice stvore određeni pritisak, a poslije kad odmjerite suparnika sve to nestane. Maksimir je stadion velikih dimenzija, s atletskom stazom, navijači nisu odmah uz travnjak i ne može se niti napraviti onaj žestoki navijački pritisak. Bar sam ja tako doživljavao atmosferu na takvim stadionima. Odgovaralo mi je igrati na takvim gostujućim terenima.

Po pitanju favorita mišljenja su podijeljena: mnogo više je onih koji kažu da je Hrvatska favorit, a ima i onih koji takvo mišljenje negiraju. Kako vi gledate na to pitanje?

- Hrvatska je favorit, ali teško je takve dvoboje prognozirati. To vam je nekako kao Milan - Inter. Za Srbiju je zagrebački dvoboj u neku ruku odlučujući i zato mislim da će to biti dobra utakmica jer se srpska momčad neće braniti, neće biti mjesta striktnim taktičkim određenjima.

Što je, po vašem mišljenju, u ovom trenutku na strani Hrvatske, a što na strani Srbije?

- Hrvatska je imala vrlo dobar start u kvailifikacijama, prednost je domaći teren i navijačka potpora, a to joj sve daje veoma bitnu i korisnu mirnoću. S druge strane Srbija je loše krenula, imala je slabije rezultate u dosadašnjim kvalifikacijskim dvobojima, sada je u situaciji da mora u svakoj sljedećoj utakmici ići na pobjedu, loviti pozitivan rezultat. A to je skroz teško!

Srpski izbornik, Mihajlović, krenuo je s mlađim snagama, takvi će se sučeliti i Hrvatskoj, koliko su oni u stanju podnijeti svekoliki pritisak koji sa sobom nosi važnost zagrebačkog okršaja?

- Ove mlađe generacije ne mogu osjetiti takav pritisak i naboj kao starije generacije, koje su igrale utakmice u teškim vremenima. Od rata je prošlo dosta vremena, a mnogu su rođeni kad se to zlo dogodilo. Međutim, svi oni trebali bi imati dovoljno sportskih motiva, da ne osjećaju pritisak.

Koje igrače izdvajate kao bolje iz hrvatskog, ako je iz srpskog reprezentativnog kadra?

- Od vaših igrača po mom ukusu su Luka Modrić, Mario Mandžukić, Nikica Jelavić i Darijo Srna, dok su kod Srba Branislav Ivanović, Matija Nastasić, Aleksandar Kolarov, Nikola Đurđić i Filip Đuričić.

Što će odlučiti ishod utakmice?

- Pa mislim da će biti odlučujući potez, ili potezi, nekoga od navedenih igrača.

Može li se usporediti današnja Hrvatska s onom, vama bližoj, iz 1998?

- Mnogo je jača ona iz 1998., koja se okitila trećim mjestom na Mundialu. Ova se tek treba dokazati, imati učinak bolji od njih.

Čega se još sjećate s one utakmice 1999., u Zagrebu, kada je Hrvatska ostala pred vratima Europskog prvenstva, nakon nesretnih (2:2)?

- Bila su to posve druga vremena, veliki naboj osjećao se svugdje. Mislim da je Hrvatska pogriješila što je počela slaviti prije same utakmice, a to se na koncu osvetilo...

Linker
21. rujan 2024 23:36