U LOVU NA RAULA

Ronaldo ljut jer mu je Messi oteo naslov najstrijelca LP

Piše: Maja RadmanObjavljeno: 07. studeni 2014. 18:44

Bili krivi duhovi ili tjeskoba, Lionel Messi i Cristiano Ronaldo savršeno dobro znaju koliko znoja treba za oboriti neki rekord, iako promatračima ovog dvoboja izvan terena djeluje kao da ih ruše u naletu, bez prevelikih poteškoća. Sudbina se poigrala s ovom dvojicom nogometnih divova u kontinuiranoj borbi za najboljeg strijelca prvenstva, Lige prvaka, prosjeka, efikasnosti, Zlatnu loptu, Zlatnu kopačku...

Naime, upravo na dan kad je Cristiano Ronaldo primao i treći trofej najboljeg strijelca Europe, Zlatnu kopačku (podijelio ju je s Luisom Suarezom), uz koju je izborio i najveći broj pogodaka u jednoj sezoni Lige prvaka (17), Argentinac je “skinuo” rekord najboljeg strijelca Lige prvaka svih vremena, za kojim je Portugalac žudio samo dan ranije. S dva gola protiv Ajaxa Messi koje je dodao dotadašnjem zbroju od 69, ugurao se na postolje kod Realove legende Raula Gonzaleza.

Raul 71, Messi 71, Cristiano Ronaldo 70. Žestoka borba za svjetski primat, koliko god Cristiano i Messi tvrdili da su im individualne nagrade gotovo privjesak uz one važne, klupske, obojica pokazuju da su i oni samo ljudi.

Cristianov niz utakmica u kojima je postigao pogodak bio je impresivan - 12. Posljednji put prije utorka i utakmice s Liverpoolom na Bernabeuu gol mu je izmakao još u Superkupu protiv Atletica (22. kolovoza), u Ligi prvaka pogodak nije slavio u samo jednoj od 14 posljednjih utakmica. Pa i tako, u prvoj prilici kad je u Ligi prvaka imao priliku doseći, pa i preskočiti Raula koji mu je sa 71 pogotkom (66 u Real Madridu, pet u Schalkeu) izmicao za samo jedan gol, CR će utakmicu protiv Redsa pamtiti kao spektakularni niz promašaja i nemoći.

- Cristiano Ronaldo talentu dodaje neizmjerni rad. Za njega nema nedostižnih granica, ni neoborivih rekorda - kazao je predsjednik Kraljevskog kluba Florentino Perez prilikom uručenja Zlatne kopačke, no nikome nije izmakla nervoza koja je Cristiana protiv Liverpoola bacala u očaj. Izgriženi nokti samo su jedna, iako rječita slika, neizmjerne ambicije koja tom izvanserijskom igraču ponekad stavlja kolce u kotače.

- Cristiano je pokušao pogoditi mnogo puta, ali imao je zlu sreću. Sigurno će sljedeći put pogoditi, ne vidim nikakvih problema. Prije ili kasnije oborit će rekord jer to je njegova budućnost. Ne izgleda mi frustriran, ja sam to bio jer nikad nisam pogađao - našalio se Ancelotti, velemajstor u gašenju požara.

Epski dvoboj

Nešto se slično događa i Messiju. U lovu na titulu najboljeg strijelca španjolskog prvenstva, koja već desetljećima ne izmiče iz ruku legendarnog Athleticovog strijelca Telma Zarre, bio je u prilici dosegnuti i preskočiti Zarrin 151 pogodak u Clasicu na Bernabeuu. Bila bi to apoteoza. Nakon pet uzastopnih utakmica u kojima je tresao mrežu (Granada, PSG, Rayo, Eibar i Ajax) primamljivi ulov izmakao mu je iz ruku, ne samo u toj za Barcelonu sumornoj večeri, nego čak i u sljedećoj utakmici protiv Celte. Imao je brojne prigode, ali sve je promašio.

Realov legendarni kapetan Raul, pred kojim je posljednja postaja igračke karijere u New York Cosmosu, zna da neće još dugo uživati u časti nedosegnutih brojki, izložen epskoj borbi dva supertalentirana igrača spremnih rekord dovući do neslućenih visina, ali istovremeno podložnih tjeskobi i pritisku ambicije i htijenja.

Vrijeme će pokazati koji će od njih ući u povijest i u kojoj kategoriji. Sa 27 godina, dvije manje od Cristiana, Messi ima razloga vjerovati da je vrijeme na njegovoj strani. Ronaldo, pak, nema boljeg uporišta osim u sebi samom - 275 golova u 262 utakmice.

Linker
23. rujan 2024 14:12