MARKO TODOROV Cropix
LEGENDA VATRENIH

Robert Prosinečki: ‘U Zvezdi se nisam slagao s kritičarima, a danas mi češće prilaze u Beogradu nego Zagrebu‘

Imao sam loptu i sreću što odrastam u Dinamu, šteta što novac više nije samo nuspojava
Piše: SNObjavljeno: 01. svibanj 2023. 16:47

Legendarni hrvatski reprezentativac Robert Prosinečki u nedjelju je razgovarao s novinarima Transfermarkta. U podužem intervjuu prisjetio se odrastanja, slavnih epizoda te pohoda na reprezentativna i klupska odličja, a govorio je i o razlikama njegove i današnje generacije. "Prva hrvatska zvijezda u Real Madridu koja je ljudima željela pružiti nešto spektakularno‘, tako je spomenuti Transfermarkt onaslovio veliki razgovor s bivšim Vatrenim.

- Odrastao sam u vrijeme kada su postojale samo dvije opcije; sjediti kod kuće i dosađivati se, ili se igrati vani. Mobiteli, Playstationi i računala, toga nije bilo. Imali smo samo loptu i ništa drugo. Naučite mnoge tehnike, osobito na ulici, jer nema pravila. 15-godišnjak ne obraća pažnju na činjenicu da si pet godina mlađi. Moraš se naučiti nametati. Bilo je to sjajno vrijeme za mene. Izašli smo van odmah nakon škole i ostali dok nas majke nisu dovele na večeru - prisjeća se Prosinečki dječačkih dana.

image
RABIH MOGHRABI Afp

Novac igra veću ulogu

Kaže, iznimno mu je bilo značajno biti dio zagrebačkog Dinama. Modri su naparvili mnogo za njegov nogometni razvoj, stoga mladima savjetuje da ne jure za novcem, već da što duže pokušaju ostati u poznatim sredinama.

- Imao sam sreću provesti gotovo cijelu mladost u Dinamu. Danas vrlo kritički gledam na 13-godišnjake ili 14-godišnjake koji se mijenjaju u ranoj dobi. Mislim da bi bilo bolje da djeca mogu duže vrijeme ostati u svom poznatom okruženju i tako razviti svoju osobnost. Nažalost, novac igra veću ulogu u tom pogledu. Ako stvarno imate unutarnji pogon, onda je novac lijepa nuspojava koja vama i vašoj obitelji pruža dobar život, ali to nikada ne smije biti vaš glavni pogon. Moja motivacija je uvijek bila postati najbolji nogometaš na svijetu.

image
PATRICK HERTZOG Afp

Kasnije (1987.) je Prosinečki odjenuo dres Crvene zvezde, s kojom će pokoriti kontinent i osvojiti Europski kup 1990./1991. Ljudi su ga, prepričava, doživljavali drukčije nego što je on samog sebe. I danas je velika ‘faca‘ u Beogradu.

- Već sam sebe vidio kao slobodnog duha i umjetnika. Za mene, sljedeći dribling, sljedeća situacija jedan na jedan bila je najvažnija. Htio sam ponuditi nešto spektakularno ljudima vani. Naravno, primijetio sam i kritičare koji su rekli da Prosinečki igra samo za sebe, a ne za momčad. Zapravo, uvijek sam sebe doživljavao kao timskog igrača za kojeg je bilo važno pobijediti za momčad. Naslov prvaka Europe? Danima smo ga slavili, radovala se cijela zemlja. Zapravo, još mi uvijek više prilaze u Beogradu nego u Zagrebu.

Potom se prisjetio i prelaska u redove Real Madrida po savršetku trijumfalne sezone sa Zvezdom.

Veliki klub

- Kao igrač ne znate koliko ste zapravo dobri. Kad su se iznenada približili klubovi poput Intera i AC Milana, Juventusa i Real Madrida, znao sam da mogu dosta dobro kotirati. U prošlosti su samo tri stranca smjela igrati u timu. To jest, najbolji su doveli najbolje. U Realu su to bili Hugo Sanchez i Gheorge Hagi. Sjećam se da su na dan kad sam sletio, fotografi i novinari čekali posvuda. Ali nitko me nije smio fotografirati, prva fotografija je trebala biti snimljena na stadionu s dresom. Na prvom treningu čekale su tisuće navijača i onda sam stvarno prvi put shvatio što je veliki klub. Stvarno sam uživao u Madridu.

image
RANKO SUVAR Cropix

U to vrijeme u Hrvatskoj je izbio Domovinski rat, novinari su ga pitali kako je gledao na to razdoblje dok je provodio vrijeme u Madridu, odvojen od dijela obitelji na ratom zahvaćenom prostoru.

- Nije mi bilo lako. Trenutak kad sam saznao da se u našoj domovini vodi rat bio je užasan. Pogotovo zato što sam znao da dijelovi obitelji još uvijek žive tamo. Preklinjete ih da odmah dođu u Madrid, ali ne žele se ničega odreći. Zvala sam svako jutro i svaku večer, htjela sam znati kako si. Za to vrijeme nije bilo lako koncentrirati se na nogomet.

Vjeran sebi

Naklonili su mu se novinari Transfermarkta i zbog bronce na Svjetskom prvenstvu 1998., ali o toj ga epizodi nisu ispitivali. Bila im je zanimljivija anegdota s Peterom Crouchem, nekadašnjim suigračem koji je kazao da Prosinečki puši čak i pod tušem.

image
JACQUES DEMARTHON Afp

- Istina je da sam puno pušio. Ali pod tušem bi bilo apsolutno zabranjeno za mene. Cigarete su mi pomogle da se smirim. Ali nisam se htio skrivati kao drugi nogometaši. Uvijek sam ostao vjeran sebi.

Za kraj se ponovno osvrnuo na današnji nogomet. Mišljenja je da igra gubi važnu stavku.

- Mislim da su djeca previše opterećena taktikom. Najvažnija stvar u nogometu su tehničke vještine. Zato uvijek apeliram, samo neka djeca šutnu loptu i, prije svega, grade vježbe u kojima mogu razviti svoje tehničke vještine. Bez kreativnosti, nogomet je izgubljen - završio je Robert Prosinečki.

Linker
26. rujan 2024 01:37