ŠPANJOLSKA IDEALNA

REKORDNI POČETAK Mandžo u prvih 30 utakmica zabio sedam golova više od Šukera

'Siguran sam da Mandžukić može ukupno prestići i Šukera i mene' - kaže Peternac
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. veljača 2015. 08:37

Nikad nitko kao Mario Mandžukić! Nikada nijedan hrvatski napadač u nekom klubu iz Primere u prvih 30 utakmica za svoj klub nije zabio 19 golova! Mandžo je zabio 11 u Primeri, 5 u Ligi prvaka, 2 u Kupu i 1 u Superkupu. Takav fantastičan doseg nije uspjela dohvatiti ni “zlatna kopačka” Davor Šuker u Sevilli, nije to uspjelo ni Alenu Peternacu u Valladolidu, Goranu Vlaoviću u Valenciji, Janku Jankoviću, Mati Biliću, Igoru Cvitanoviću... Počeo je s najbržim golom u povijesti španjolskog Superkupa. U 81. sekundi utakmice zabio je u uzvratnoj utakmici protiv Reala kojim je Atletico osvojio Superkup, s obzirom na to da je prva utakmica završila 1:1. Fantastičnu golgetersku priču u kojoj je u prvih 30 utakmica u dresu Atletica zabio 19 golova zaključio je također protiv Reala, pogotkom u velikoj pobjedi Simeoneove momčadi u Primeri od 4:0.

Alen Peternac drugi je najbolji strijelac u povijesti La Lige sa 54 gola, od njega je više zabio samo Davor Šuker, koji je u 239 nastupa pogodio impresivnih 114 puta za Sevillu i Real.

- Mandžukić je tipični moderni napadač. Atletico i trener Diego Simeone, koji mu apsolutno vjeruje, idealno su okružje za njega. Simeone mu je čak i prilagodio igru, nešto se igra drukčije nego kad je u Atleticu bio Diego Costa. Tada se više igralo na kontre, a sad je igra prilagođena Mandžukićevoj skok-igri. Atletico se prilagodio njemu, ali i on igri Atletica - kaže Peternac.

Ako duže ostane u Primeri, Mandžukić bi mogao čak i prestići Davora Šukera i Alena Peternaca, te postati najbolji strijelac Hrvat u povijesti španjolskog prvenstva.

- Ja sam siguran da Mandžukić može prestići Šukera i mene! Ne samo da zabija nego i pomaže drugima da budu bolji. Pogledajte, Fernando Torres nije se baš nazabijao u Chelseaju i Milanu, a ovdje se sjajno snalazi uz Mandžukića - zaključuje Peternac.

Hrvatski reprezentativac je, recimo, u prvih 30 utakmica za svoj klub zabio čak 7 golova više nego što je to učinio Davor Šuker za Sevillu. Današnji predsjednik HNS-a pogodio je 12 puta. Treće mjesto na toj listi uspješnosti hrvatskih napadača u klubovima Primere dijele Peternac i Goran Vlaović, koji su zabili 9 golova, s tim da se mora napomenuti kako je Vlaović prve sezone u Valenciji tri mjeseca bio ozlijeđen. Janko Janković je sa 8 golova u 30 utakmica na četvrtom mjestu, dva posljednja mjesta zauzimaju Mate Bilić i Igor Cvitanović.

Mandžukić je primjer kako se stvari u nogometnom životu ponekad moraju poklopiti da bi priča bila posuta zvjezdanom prašinom. Mario je nakon samozatajnog Guardiole došao kod temperamentnog Simeonea, koji mu odgovora mentalitetom i karakterom, a očito ga ima i čemu podučiti. Zato je u vrlo kratkom vremenu Mandžo postao hrvatski rekorder Primere, čovjek koji je u startnih 30 ogleda zabio fantastičnih 19 pogodaka!

Linker
19. rujan 2024 12:43