SVEČANA INAUGURACIJA

Real predstavio Ancelottija: 'Pirlo? Luka Modrić je dinamičniji igrač od njega!

Gledat ćete Real koji će napadati, pobjeđivati i igrati spektakularan nogomet, kaže Talijan
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 26. lipanj 2013. 18:32

Treneri su ovih dana najsavjesniji učenici u školama stranih jezika. Nakon Pepa Guardiole koji je u ponedjeljak s novinarima u Münchenu “šprehao” njemački, Carlo Ancelotti u srijedu je na prvom čvenku s madridskim reporterima “ablao” na španjolskom. Čekamo još Slavena Bilića na turskom i tjedan velikih poliglotsko-nogometnih vježbi možemo smatrati zaokruženim.

Ancelotti se u nastupnom govoru na španjolskom služio općim mjestima - Real je najprestižniji svjetski klub, ovo je ostvarenje sna , “la decima” je najveća moguća motivacija - ali to je bilo dovoljno da osvoji javnost.

Stvoren za Real

Dojmovi ne mogu biti bolji; nakon Mourinha čiji je makjavelizam stvorio lošu klimu oko Reala i umorio madridsku publiku, kraljevski klub dobiva trenera za kojim je vapio. Trenerski kalibar o kojem govorimo Marca je precizno sažela u naslovu “željezna šaka, svilena rukavica”. Rafa Benitez je iz Napulja poručio da u Real slijeće trener koji osvjedočno “drži do moralnih i sportskih vrijednosti”, bivši napadač Morientes dodao da je klub izabrao idealnu osobu.

54-godišnji Ancelotti drugi je Talijan na Realovoj klupi nakon Capella i ukupno osmi Perezov trener na startu njegova trećeg predsjedničkog mandata. On je i treći strateg kojeg Perez dobiva nakon isplaćene odštete. Otkupninom je madridski predsjednik prethodno “oslobađao” i Pellegrinija (Villarreal) te Mourinha (Inter).

Na madridskom aerodromu Ancelottija je dočekao Zinedine Zidane, njegov zagovornik još iz dana suradnje u Juventusu, pa ga prije službenog predstavljanja poveo u turistički obilazak sportskog kampa Valdebebas. Zidane bi sljedeće tri godine trebao biti trenerova desna ruka, savjetnik, gromobran i na kraju vjerojatno - nasljednik. “Zidane će sjediti na klupi, šteta je što ne može igrati”, šali se Ancelotti.

Život pod pritiskom

- Svjestan sam zahtjeva koje Real stavlja pred trenere. Neće biti dovoljno samo pobjeđivati, od nas se očekuje i spektakularan nogomet i trofeji. Možemo li srušiti dominaciju Barcelone? Možemo, siguran sam da možemo, premda je Barcelona najkompetitivnija momčad u Španjolskoj.

Još od vremena kada je slavni Santiago Bernabeu nogom otvarao vrata svlačionice, gurao u stranu trenera Josea Villalongu i držao govore Di Stefanu i suigračima, Real Madrid prati fama o svemoćnim predsjednicima i trenerima kao njihovim igračkama. Život na klupi kraljevskog kluba, među ostalim, znači da možete dobiti otkaz i nakon 22 dana na klupi (slučaj Camacho) i da možete biti smijenjeni nakon osvajanja europskog trofeja...

- Volim raditi pod pritiskom, neću imati problema u tom smislu. Kada je riječ o stilu igre, volim kontrolu i igru s puno napadačkih ideja. Ova Realova momčad posjeduje veliku kvalitetu, ima ravnotežu. Organizirati napadačku igru uz puno posjeda lopte ne može biti problem.

Navodnjavanje terena

Mourinho je na raspolaganju imao iste igrače pa je za utakmice s Barcelonom svejedno odbijao šišati travu i navodnjavati teren.

- Ako želimo igrati tečan, dinamičan nogomet, onda nam treba brza podloga i moramo navodnjavati igralište međutim... O Mourinhu mogu govoriti samo u superlativima, on je izvrstan trener. Nismo isti karakteri, ali u potpunosti poštujem njegov rad i rezultate.

Kada su novinari poželjeli pojedinačno secirati igrače, Ancelotti je za svakoga pronašao lijepu riječ. Veseli se obnovi suradnje s Kakom, iznimno cijeni Casillasa i njegova ostvarenja, kaže da je Isco “klasni nogometaš za kojeg još ne zna hoće li igrati u Realu” te da je Cristiano Ronaldo predodređen osvajati najvrjednije individualne nagrade. Hrvatski fanovi iz jedne flash-usporedbe mogu naslutiti da za Luku Modrića u Ancelottijevu sastavu neće biti zime:

- Pirlo? Modrić je dinamičniji igrač od njega...

Linker
21. rujan 2024 19:19