EL CLASICO NA MESTALLI

Real nakon 18 godina uzeo Kup Kralja, Ronaldo u produžetku 'sredio' Barcu!

El Clasico ponovno nije bio spektakularan, ali uzbuđenja nije nedostajalo. Odluka je pala u 13. minuti produžetka kada je Ronaldo iskoristio sjajan ubačaj Di Marije
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 20. travanj 2011. 15:09

ZAGREB - Kastilja slavi, Katalonija tuguje! José Mourinho je u trećem pokušaju s Real Madridom uspio pobijediti Barcelonu, osvojio svoj prvi trofej s kraljevskim klubom, i to Kup Kralja, kojeg u vitrinama Madriđana nije bilo 18 godina. Pokal pobjednicima na čelu s kapetanom Ikerom Casillasom predao je aktualni španjolski kralj Juan Carlos osobno.

Odluka je pala pri kraju prvog produžetka finala u Valenciji, u 103. minuti, kad je Cristiano Ronaldo pogodio mrežu Pinta glavom, s druge vratnice, na centaršut Di Marije, kojem je prethodio dupli pas s Marcelom, kojim je izigran Dani Alves.

Bio je to drugi iz serije četiri klasika u 18 dana, preostaju polufinalni dvoboji Lige prvaka 27. travnja (Santiago Bernabeu) i 3. svibnja (Camp Nou), svojevrsni finale najtrofejnijih španjolskih klubova i dvaju nogometnih filozofija , Mourinhovim dolaskom u Madrid suprotstavljenih do krajnjih granica. Portugalac je ponovno bio pragmatičan i suprostavio se momčadi Josepa Guardiole svojim najjačim oružjem, blokom i kontrom protiv posjeda.

Momčadi su istrčale u najavljenim sastavima, Barça ponovno u koncepciji 3-7 (tri defenzivca, sedam ofenzivaca), a Real obrnuto, 7-3, no ovaj put je otpočetka počeo Özil i to na desnom krilu, Di Maria je bio lijevo, na koridoru Danija Alvesa, a Cristiano Ronaldo u špici; oni koji ne vole Mourinha, a vole Cruyffa, rekli bi - istrčali su bez napadača.

No, Real Madrid u produžetke nije odvela Mourinhova taktička genijalnost nego Iker Casillas, koji je u posljednjih 15 minuta imao više posla i intervencija nego svo vrijeme prije. U 1. poluvremenu Madriđani su bili opasniji, Barcelona gotovo da nije primirisala Casillasovim vratima, a Messi je prvi i jedini put bio u 16-ercu Reala u 40. minuti, ali je izborio samo korner. Barçi je nedostajao višak koji inače po desnom boku radi Alves.

Nervozna je i spora bila igra Barçe, posjed uzaludan kao i četiri dana prije, iako manji (62-38%), no prigode je imao samo Real; Cristiano, Khedira, pa opet Cristiano koji je dvaput otišao previše desno da bi probio Pinta, no najbliže pogotku bio je Pepe u 44. minuti, kad je dotrčao iz pozadine i glavom, na centaršut Khedire, pogodio vratnicu. Pepe je u tom skoku nadvisio Alvesa i Mascherana, riskantna je bila Guardiolina odluka da Argentinski vezist, umjesto Puyola, bude u zadnjoj liniji uz Piquea, a Busquets ostane u sredini.

Barcelona je prvi put ozbiljno priprijetila tek u 51. minuti, kad je Pedro pucao s ruba 16-erca, ali pogodio vanjski dio mreže, no prvi Barçin udarac unutar okvira Realovih vratiju zbio se tek u 75. minuti, kad je Casillas obranio oštar prizemni šut Messija, a 30-ak sekundi kasnije lob Pedra.

Mourinhova momčad je nakon sat vremena kopnila sa snagom i povlačila se na svoju polovicu, ulaskom Adebayora bila je to igra na kontre, sa špicom i dva klasična krila, obrambeno postavljena u ‘Božićno drvce’ ,no tek u posljednjim minutama ‘regularnog’ dijela ‘bijeli’ su uspjeli dvaput zaprijetiti Pintu; Cristiano Ronaldo je u 88. ušao u zamku zaleđa, a Di Maria u 90. pucao desnicom sa 19 metara, ali je Pinto, koji je branio sve do finala, pa Guardiola nije želio koristiti prvog vratara Valdesa, skinuo loptu iz rašlji.

REAL MADRID - BARCELONA 1-0

Nakon 90 minuta: 0-0.

Sudac: Alberto Undiano Mallenco 6,5.

Strijelac: 0-1 C. Ronaldo (103., Di Maria)

Žuti kartoni: Pepe, Adebayor, Di Maria (RM), Pedro, Messi, Adriano (Barça)

Crveni kartoni: Di Maria (120+1., drugi žuti) Igrač utakmice: Cristiano Ronaldo (RM). Stadion: Mestalla (Valencia). Gledatelja: 55.000.

BARCELONA (4-3-3): Pinto 6; D. Alves 5,5, Mascherano 6, Pique 7, Adriano 6 (od 120. Maxwell -); Xavi 5,5, Busquets 5 (od 108. Keita -), Iniesta 5,5, Pedro 5,5, Messi 6, Villa 5 (od 106. Affelay -).

REAL MADRID (4-3-3): Casillas 7,5; Arbeloa 6,5, S. Ramos 7, R. Carvalho 7,5 (od 120. Garay -), Marcelo 7; Khedira 6,5 (od 105. Granero -), Pepe 7, X. Alonso 6,5; Özil 6 (od 70. Adebayor 6), C. Ronaldo 7,5, Di Maria 7.

Linker
25. rujan 2024 13:16