I PUTIN UMIJEŠAN?

QATARGATE Bin Hammam je sa 1,7 milijuna dolara podmitio i azijske glasače u Fifi

Novi dokumenti pokazuju da Bin Hammam nije operirao samo među afričkim nogometnim dužnosnicima, nego je kupovao glasove i u Aziji.
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 08. lipanj 2014. 16:07

Najveća afera u povijesti Međunarodne nogometne federacije (Fifa) ne stišava se, već, naprotiv, iz dana u dan poprima sve veće razmjere. Kako su i obećali, urednici The Sunday Timesa objavili su nove dokaze da je bivši član Izvršnog odbora Fife, Kataranin Mohamed bin Hammam, podmićivao glasače prije izbora domaćina Svjetskog prvenstva 2022.

Novi dokumenti pokazuju da Bin Hammam nije operirao samo među afričkim nogometnim dužnosnicima, nego je kupovao glasove i u Aziji. Bivši protukandidat Seppa Blattera na izborima za predsjednika Fife uspio je ugovoriti sastanak na državnoj razini između katarske i tajlandske vlade, čija je svrha bila pregovaranje oko prodaje ukapljenog prirodnog plina vrijednog desetke milijuna dolara Tajlandu. Zauzvrat je, dakako, tražio obećanje da će tajlandski predstavnik u Izvršnom odboru Fife, danas 62-godišnji Worawi Makudi, glasati za Katar.

Otočni dnevnik piše i da je Bin Hammam platio 1,7 milijuna dolara najvišim azijskim nogometnim dužnosnicima iz privatnog fonda svoje građevinske tvrtke Kemco. Doznaju također da ga je mjesec dana prije izbora domaćina SP-a 2018. (Rusija) i SP-a 2022. (Katar) tadašnji ruski premijer Vladimir Putin pozvao u Moskvu na “bilateralne razgovore”. Dva dana kasnije za Bin Hammamom je u Rusiju pošao i katarski emir, a kao službeno objašnjenje sastanka navedeni su pregovori o zajedničkoj proizvodnji plina.

Nove informacije pojavile su se netom prije početka Fifina kongresa, koji će se danas i sutra održati u Săo Paulu. Sepp Blatter je najavio da će po završetku nezavisne istrage, koju vodi američki savezni tužitelj Michael Garcia, objaviti koji su sljedeći koraci u “slučaju Katar”.

Linker
25. rujan 2024 04:39