AFP
NASTAVAK OBRAČUNA

Prvi čovjek Uefe poslao posljednje upozorenje za četiri kluba: ‘Napravite to ili letite iz Lige prvaka!‘

Aleksandar Čeferin više nema strpljenja niti tolerancije za društvo koje i dalje oklijeva...
Piše: Danijel GašpertObjavljeno: 25. travanj 2021. 09:34

Europska Superliga se u samo dva dana raspala, od prošle nedjelje navečer do utorka navečer superambiciozni projekt koji je trebao sasvim promijeniti sliku europskog klupskog nogometa neslavno je, čini se, propao. Načeli su je engleski klubovi, Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Tottenham i Arsenal, koji su prvi, suočeni s ogromnim pritiskom tamošnjih navijača, javnosti i politike, objavili izlazak.

Uporna četvorka

Slijedili su ih Inter i Atletico Madrid, potom je i glavni financijer, banka JP Morgan, objavila da se povlači iz projekta, ali četiri kluba i dalje nisu službeno objavila da odustaju - riječ je o Real Madridu, Barceloni, Juventusu i Milanu. Stoga je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin upozorio tu četvorku...

- Iako je Superliga zapravo propala jer je većina članova otišla, Real Madrid, Barcelona, Milan i Juventus još uvijek nisu napustili taj projekt, te bi mogli snositi posljedice zbog toga - rekao je Čeferin u intervjuu španjolskom sportskom dnevniku AS-u.

- Jasno je da će ti klubovi morati odlučiti jesu li dio Superlige ili su europski klubovi. Ako ostanu uz Superligu, naravno da neće moći nastupati u Ligi prvaka. Ako su spremni na to, neka igraju u svom natjecanju - zaključio je Čeferin.

Iz 12 klubova koji su bili uključeni u Superligu sada dolaze razne reakcije. Neki, poput predsjednika Real Madrida Florentina Pereza, i dalje tvrdoglavo tvrde da je Superliga neophodna i da će jednog dana krenuti, izjavio je čak i da klubovi ne mogu napustiti Superligu...

- Oni sada pod pritiskom govore da izlaze, ali to nije istina. Ovaj projekt ili neki jako sličan njemu će svakako krenuti i to uskoro - kazao je Perez.

Neki, poput menadžera Liverpoola Jürgena Kloppa, napali su UEFA-u i njenu reformu Lige prvaka od 2024. godine, a neki se ‘posipaju pepelom’ i javno ispričavaju za svoje odluke. Što se tiče javnosti u Engleskoj, Italiji i Španjolskoj, ona je od početka bila protiv toga projekta, posebno u Engleskoj, a posljednje istraživanje u Španjolskoj pokazalo je i neke konkretne brojke.

I mladi protiv

Naime, list El Mundo proveo je istraživanje javnog mnijenja koje je pokazalo kako je 58 posto tamošnjih navijača protiv Superlige, a zanimljivo da je negativan stav izraženiji među mlađom populacijom (65 posto od 18 do 29 godina) za koju je, primjerice, Realov predsjednik Perez rekao da je sadašnji nogomet ne zanima previše, te da je Superliga pokrenuta baš kako bi se išlo ukorak s vremenom.

Linker
29. rujan 2024 21:06