Riyad Mahrez
STRAŠNA KARIJERA

Priča za filmska platna! Izgubio oca, pobjegao iz pakla droge i naslilja, pa završio na krovu svijeta

Jedan od najzaslužnijih što je Manchester City stigao do velikog finala Lige prvaka
Piše: SNObjavljeno: 05. svibanj 2021. 16:43

Manchester City je u kod kuće u uzvratnoj utakmici Lige prvaka stigao do pobjede protiv Manchester Cityja i tako se po prvi puta u svojoj povijesti plasirao u veliko finale. Definitivno jedan od najzaslužnijih za ovaj uspjeh bio je fantastični Riyad Mahrez koji je odigrao dvije sjajne utakmice protiv Parižana, a o njegovoj životnoj priči mogao bi se snimiti film.

Mahrez je rođen u Sarcellesiu, gradu poznatom po nezapolesnosti, nasilju i trgovini drogom. Njegov otac je Alžirac, a majka ima i marokanske krvi. Nogomet je zavolio od malih nogu, a u mlađim je uzrastima igrao za jednog niželigaša iz Sarcellesiea. Treneri su mu kroz gotovo čitavu karijeru zbog njegove tada fizičke građe govorili kako neće nikada uspjeti u nogometu, ali on im je u konačnici svima pokazao da su bili u krivu.

Otac mu je bio velika podrška u životu, a bez njega je ostao kada je imao samo 15 godina, a razlog smrti bio je srčani udar. Mahrez je kazao kako je to možda bio prijelomni trenutak u njegovom životu.

- Mislim da sam se tada uozbiljio, stvari su krenule prama naprijed, vjerojatno sam želio napraviti puno više - rekao je Mahrez pa otkrio kako je u jednom trenutku dobio priliku zaigrati za Quimpier, klub koji se tada natjecao u sedmom razredu francuskog nogometa.

- Sjećam se tog dana, karta za vlak je koštala 160 eura, bili su teški dani, ali obećao sam majci da ću uspjeti i to sam na kraju i učinio.

Nakon što je prošao posudbu u Quimpieru stigle su ponude Marseillea i PSG-a, ali ih je Mahrez sve odbio i otišao u redove Le Havrea u drugu francusku ligu. Tamo je u 60 utakmica postigao šest pogodaka, a potom je uslijedio transfer na Otok.

Za Leicester je odigrao dvije sjajne sezone u kojima je uspio osvojiti i Premier ligu, a potom je 2018. uslijedio transfer u Manchester City za 60 milijuna funti. Kada je u pitanju reprezentacija Alžira, Mahrez je debitirao u susretu protiv Armenije. Tada je na klupi Alžira sjedio legendarni Vahid Halilhodžić koji je bio konstantno kritiziran što daje priliku Mahrezu, neki su tamošnji mediji tvrdili kako mu je igrač i davao novac samo kako bi bio dio momčadi, ali sve se to u konačnici pokazalo netočnim.

Osim naslova prvaka sa Leiceterom, Mahrez je u dosadašnjoj karijeri osvojio titulu prvaka sa Manchester Cityjem, tri Liga kupa, te po jedan Super kup i FA kup. Sa Alžirom je osvojio Afrički Kup Nacija.

Linker
14. travanj 2024 10:16