NOGOMETNE AFERE

Predsjednici padaju zbog korupcije! I čelnik Seville Del Nido osuđen na 7,5 godina!

Piše: Maja RadmanObjavljeno: 30. prosinac 2011. 17:41

Osjećao sam se kao da me je netko udario maljem - priznao je Jose Maria del Nido, predsjednik Seville. Inače samouvjeren, jezičav i agresivan u javnim nastupima, beskompromisni borac za interese kluba (prije svega ravnomjerniju podjelu novčanog kolača), nije mogao zatajiti ono što je njegov vanjski izgled jasno odavao - umornog čovjeka koji je preko noći ostario 10 godina. Toliko mu je trebalo da reagira na presudu prvostupanjskog suda iz Marbelle kojom ga se osuđuje na sedam i pol godina zatvora zbog financijskih malverzacija u suradnji s bivšim gradonačenikom tog elitnog stjecišta arapskih i inih novopečenih bogataša.

Dovoljno je reći da je spomenuti gradonačelnik (Julian Munoz), koji već sjedi u zatvoru radi bespoštednog pljačkanja gradske blagajne, naslijedio svog intimusa, preminulog predsjednika madridskog Atletica Jesusa Gila.

Del Nido nije očekivao tako tešku kaznu. S tri godine izbjegao bi odlazak iza rešetki. Pored zatvorske kazne sud mu je izrekao zabranu obnašanja javne djelatnosti tijekom sljedećih 15 godina kao i obvezu da u blagajnu Marbelle vrati 2,78 milijuna eura. Toliko je, naime, uz pomoć gradonačelnika, izvukao iz Marbelle u svojstvu odvjetnika. Del Nido je prvi kontakt s Marbellom uspostavio kad je Jesus Gil ostao bez svog računovođe od povjerenja koji je završio u zatvoru zbog sličnih razloga - pretakanja gradskih sredstava u džep ondašnjeg predsjednika Atletico Madrida.

Iako ga je, bez javnog natječaja i bilo kakvog pisanog ugovora, doveo da brani interese grada, Del Nido je ubrzo branio interese ljudi koji su grad sustavno pljačkali. Naplaćivao je milijunske honorare za odvjetničke usluge i poslove koje su bez problema mogli obavljati državni službenici ili neke koji uopće nisu realizirani. Sveukupno, ispostavio je 79 faktura u vrijednosti 2,86 milijuna eura.

Suđenje očekuje i bivši predsjednik Betisa Luis Oliver, ovaj put zbog privatnih malverzacija u klubu - nelegalno je naplaćivao proviziju od prodaje igrača. Prije njega je osuđen i bivši predsjednik Manulel Ruiz de Lopera zbog utaje 10 milijuna poreza u klubu, a još jedan bivši predsjednik, Gerardo Martinez Retamero, osuđen je zbog prevare prilikom prodaje stanova i turističkih apartmana.

Nedavno je započelo suđenje i bivšem predsjedniku Real Madrida Ramonu Calderonu zbog prevare prilikom predsjedničkih izbora 2006. Mogao bi dobiti 9 godina zatvora jer je 'organizirao grupu’ koja je falsificirala dokumente, lažno je svjedočio i lažno predao prijavu, a sve u svrhu pobjede u predsjedničkoj utrci.

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-A!

Linker
25. rujan 2024 05:13