ALESSIO MORGESE/AFP/PROFIMEDIA
POKAZIVANJE MIŠIĆA

Povratak ‘Velikog Bleka‘ u Maksimir: Je li ga Dinamo zaista doveo samo da ne bi završio u Hajduku!?

‘Drago mi je što sam ponovno u Dinamu i što se sve ovako brzo realiziralo...‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. rujan 2021. 13:55

Emir Dilaver (30) vratio se u Maksimir, zadnjeg dana prijelaznog roka u Maksimiru su predstavili novog/starog igrača, koji je manje od godinu dana igrao za turski Rizespor. No, daleko do toga da po dobrome pamtiti tu tursku epizodu, pojavila se i priča da ga je trener otjerao, da je loše utjecao na momčad, svlačionicu, da je igrao jako loše, da je bio potpuni promašaj... Ispričat će on, valjda, jednom i svoju istinu, zasad je, nakon potpisa za Modre, rekao ovo:

- Drago mi je što sam ponovno u Dinamu i što se sve ovako brzo realiziralo, u roku tri dana. Baš sam sretan što sam opet ovdje i jedva čekam da krenem raditi, da vidim opet igrače i upoznam neka nova lica. Pratio sam sve utakmice Dinama dok nisam bio ovdje, prvenstvo i Europu, gledao sam sve s prijateljima. Baš mi je bilo drago kakva je bila prošla sezona, fantastično, i ja sam uživao u tome. Iznimno sam zadovoljan povratkom. Ambicije su uvijek visoke, kad si u Dinamu naravno da imaš velike ambicije. Ostao je kod mene i dalje onaj fajterski gard koji sam imao i prije. Svi znamo kakva je bila svlačionica, raduju se što dolazim, nadam se da će biti isti kao i prije, idemo nešto pokrenuti, idemo gaziti i to je to. Pričao sam s trenerom, što god treba ja sam tu, za klub i momčad, jedva čekam krenuti u akciju - emotivno je rekao Dilaver, sa smiješkom na licu za službenu stranicu kluba.

Dinamo je zadnjih dana prijelaznog roka tražio stopera, spominjala se mogućnost da dođu i dvojica, ali na kraju je stigao samo Dilaver, koji se do pred sam kraj mercata nije uopće spominjao. Kažu priče da su u Dinamu posegnuli za Dilaverom kad su čuli da je u ozbiljnim pregovorima s Hajdukom i da su ga tek tada odlučili dovesti, samo da ne ode u Hajduk.

Iz nekog razloga, je li to strah ili pokazivanje mišića, Dinamo u zadnje vrijeme često dovodi igrače kad čuje da pregovaraju s nekim drugim, tako je u zadnji trener Marko Tolić stigao u Maksimir kad je već krenuo prema Gradskom vrtu, Deni Jurić bio je također blizu dogovora s Osijekom, kad je stigao novi poziv iz Maksimira i sve je riješeno u 10 minuta. Još ranije govorkalo se da Hajduk želi Frana Karačića pa ga je Dinamo uzeo, iako s njim nije ozbiljno računao...

Dobro, povratak Dilavera vjerojatno će, na prvu, izazvati najmanje skepse jer mnogi pamte požrtvovnog, energičnog Velikog Bleka, čovjeka koji ide nogom na kopačku i ostavlja "srce na terenu", jednog od vođa generacije koja je probila čuveno, maksimirsko, europsko prokletstvo, jednog od simbola Bjeličine momčadi koja će ostati zapisana u klupskoj povijesti. Međutim, isto tako, nije sve bilo bajno, Dilaver je tom svojom energijom i galamom ponekad prikrivao igračke propuste, a znamo da u Dinamu, nakon Bjeličina odlaska, Dilaverov status više nije bio isti, nije kliknuo sa Zoranom Mamićem, koji ga je poslao "na hlađenje" pa vratio, u Maksimiru su užurbano radili na njegovu odlasku. Stigla je ponuda iz Turske, koja je, kako se kaže, zadovoljila sve strane.

image
Dilaver na povratku
GNK DINAMO

No, prema onoj "pamtim samo sretne dane", Dilaver se nepunu godinu kasnije vraća u Maksimir i najavljuje ponavljanje najboljih partija, iako su iskustva s igračima-povratnicima u Dinamu rijetko bila pozitivna. Neka on promijeni tu statistiku, dapače. No, nije ni Dilaverova pozicija ista, Theophile i Lauritsen trenutno su ispred njega u Krznarovoj hijerarhiji, vratit će se i Perić, krenula je i ta ideja s trojicom u zadnjoj liniji, gdje mjesto imaju i Ristovski i Franjić, a nametnuo se kao rješenje i Šutalo, koji mora dobivati više prilika.

Vidjet ćemo kakvim će se pokazati Dilaverov drugi mandat u Maksimiru, je li to što u Turskoj nije ostao dulje pravi pokazatelj njegove forme i jesu li njegove najbolje utakmice odavno iza njega ili je došao uistinu naoružan motivom, željom da u Dinamu opet bude važan zamašnjak uzleta. Sad je sve na njemu.

Završio je Dilaverovim dolaskom prijelazni rok koji je ostavio mnoga otvorena pitanja, na koja će odgovore dati, kao i uvijek, rezultat. Dinamo, naime, nije doveo niti jedno ekspresno pojačanje, igrača koji je odmah starter i sigurna prevaga na terenu. Kao što je to lani bio, recimo, Lauritsen. A otišlo je nekoliko važnih igrača za koje Krznar još traži pravu zamjenu unutar momčadi.

Lovro Majer i Kristijan Jakić bili su standardni, ključni, nositelji, Dinamo nije doveo njihov profil igrača. Mario Gavranović zabijao je 10, 15, čak i više golova po sezoni i još se traži napadač koji može zabiti toliko, a i Petar Stojanović u nekim je utakmicama istinski nedostajao Dinamu ove sezone.

Dinamo je napunio blagajnu, ona je u plusu, ali zato je svlačionica ostala u minusu, "tanja" za nekoliko bitnih igrača. Vjeruju u Dinamu, barem javno, pravdajući sportsku politiku, da će oni koji su ovdje, poput Bulata, Gojaka, Franjića, Kastratija, Čopa, uskoro možda i Baturine, biti dovoljni za još jedan novi iskorak i veliku sezonu. Vidjet ćemo, vrlo brzo, Europska liga dat će već neke smjernice. Šerif je, definitivno, pokazao da to nije bilo dosta za Ligu prvaka.

Linker
06. listopad 2024 14:11