Vjekoslav Roguljić u Arsenalu

 PRIVATNA ARHIVA
DAŠAK TOPNIŠTVA U HRVATSKOJ

Posebna veza Arsenala i Sesveta: ‘Arteta je kao psiholog, a u klubu su čak i psu dali posebno ime‘

Vodi i koordinira hrvatske drugoligaše, a osim toga je direktor kampa engleskog velikana
Piše: Andro PolićObjavljeno: 14. kolovoz 2023. 07:14

Dašak "topništva" na periferiji Zagreba. Lutajući bespućima društvenih mreža, naletjeli smo upravo na takvu scenu. S obzirom na to kako se život sportskih novinara svodi i na praćenje elitnih klubova engleske Premier lige, ali i klubova iz drugog razreda lokalnog nogometa, naišli smo na fotografiju koja je savršen spoj te dvije stvari. Sesvete i Arsenal. Mikel Arteta i Vjekoslav Roguljić. Trener Arsenala i voditelj sesvetske škole nogometa.

‘Jednostavan je i pristupačan‘

Naš sugovornik, uskoro 34-godišnji Sesvećanin, koji u hrvatskom drugoligašu vodi, koordinira i razvija nogometni pogon, proveo je pet tjedana u radu sa Arsenalovom akademijom "preko bare". Sudjelovao je i tjedan dana u američkoj turneji prve momčadi, na kojoj su se Artetine trupe pripremale za novu sezonu, a kako je raditi biti dio turneje s "topnicima", otkrio nam je iz prve ruke.

- Od 2019. radim u Arsenalovom Football Development Departmentu. To su kampovi za djecu od 7 do 15 godina, koji su u posljednje vrijeme posebno fokusirani na Ameriku jer je, naravno, tržište svima atraktivno. Prijašnjih godina sam bio prvenstveno trener, a ove godine bio sam kao direktor kampa, odnosno koordinator. Vodio sam trenere, koordinirao njihov rad, nastojao osigurati što bolji organizacijski aspekt s Arsenalove strane, da to budu vježbe prema klupskoj metodologiji itd. - priča nam Roguljić, koji je, pak, na spomenutoj funkciji u Sesvetama od početka ove godine.

image

Mikel Arteta i Vjekoslav Roguljić

PRIVATNA ARHIVA

Prije negoli se priključio pogonu londonskog kluba, jednu godinu živio je i u Kanadi, gdje je, pak, radio u Barceloninoj akademiji u Torontu. Vodio je tamo momčadi do 12 i do 17 godina, a, kako nam kaže, to iskustvo promijenilo mu je pogled na nogomet.

Naravno, nakon ćaskanja o Barçi, prvo nas je zanimalo kakvo je iskustvo upoznati Artetu. Španjolski stručnjak, koji je tri i pol godine bio pomoćnik Pepa Guardiole u Manchester Cityju, na glasu je kao jedan od najboljih trenera današnjice. Uostalom, toj tezi svjedoče i rezultati Arsenala, koji je, unatoč propuštanju prvog mjesta u ligi, imao sjajnu sezonu u kojoj je izboren i povratak u Ligu prvaka.

- Uvijek volim reći da su takvi ljudi, izrazito uspješni na visokim razinama, zapravo najjednostavniji. Jednostavan je, pristupačan, komunikativan. Možete ga pitati bilo što, odgovorit će, ima vremena za sve. Kao što volimo reći u nogometu: "jednostavnost je ono što tražimo". Takav je on kao osoba. Što se tiče nogometnog aspekta, jako je dobar u psihologiji igrača, menadžmentu, kako dobiti igrače na svoju stranu i kako stvoriti dobru atmosferu. Ima dobre metode i zrači pravom energijom, izrazito naglašava važnost kulture igrača i okruženja. Često govori "passion, passion" (strast), bez toga nema uspjeha.

Prijava za posao

Ujedno, zanimalo nas je kako je trener iz Sesveta, naročito tako mlad, kad je riječ o dobi za trenera, uspio ući u pogon svjetskog velikana.

- Nakon Kanade preselio sam se u Englesku. Slao sam upite za posao i jednog dana Arsenal me pozvao na intervju. Bilo je zanimljivo, kao prijava za svaki drugi posao. Dobio sam zadatak odraditi teorijski dio koji sam nakon toga realizirao na terenu s igračima. Bilo je uspješno, i nakon toga sam se priključio njihovim projektima, kampovima, turnejama… Prvo u Engleskoj, a zatim i u Americi.

image

Mikel Arteta

HENRY NICHOLLS Afp

Izuzev nogometa "u malom prstu", posebno su zanimljive Artetine metode izvan travnjaka, koje nisu toliko vidljive i kroz koje se, zapravo, najbolje vidi da se nogomet igra i nogama i glavom.

- Pazi se na detalje, od organizacije sjedenja za ručkom pa sve do psa kojeg su nabavili kako bi bio dio obitelji u Colney trening centru. Svi znamo kako psi utječu na ljude, od pozitivne energije, smirenosti, podrške... Interesantan je bio izbor imena, zove se Win (pobjeda). To je zanimljiva priča, isto jedna od metoda, zna se ponavljati "Win, Win,Win" kada ga zovu, tako pobjeda ulazi u samu podsvijest i kulturu igrača.

Glede trenerskog pristupa, Roguljić smatra da je Arsenalov stil već prepoznatljiv.

- Jasno, posjed lopte je uobičajen, a individualna kvaliteta igrača unutar momčadi je važna, ali timska kohezija je nešto na čemu Arteta inzistira. Vidljivo je na utakmicama kakav stil traži, da se do pobjede dođe zbog posljedica, a ne zbog slučajnosti, traži se maksimalna kontrola utakmice.

Iz prvog reda

Nakon priče o Španjolcu, okrenuli smo se zvijezdama u prvoj momčadi. Prema Transfermarktu, Arsenal je druga najvrjednija momčad svijeta, čija se vrijednost procjenjuje na čak 1,18 milijardi eura, a iznad kluba iz sjevernog Londona samo je momčad Manchester Cityja vrijedna 1,25 milijardi. Promatrati iz prvog reda trening skupocjenih zvijezda zasigurno je posebno iskustvo.

- Teško je izdvojiti neko ime, a i smatram da još moram puno raditi i učiti da budem na razini komentirati igrače i momčad takve razine. Za mene je to bilo odlično iskustvo. Izvan terena svi su pristupačni. Gabriel Jesus ima zaraznu energiju, koju su svi prepoznali još prošle godine kada se priključio. Velika je razlika otkad je on ušao u svlačionicu. Tu su i Kai Havertz i Declan Rice, i oni su bili na turneji. Bukayo Saka njihovo je dijete, on je posebna kategorija, ali angažman na treningu je uvijek na najvišoj razini kod svih igrača. Odegaard je primjer pravog kapetana, Saliba je sjajan branič, vidjelo se koliko je nedostajao momčadi… - kaže Roguljić, koji ponekad i ode pogledati dvoboj na Emiratesu, kada mu to poslovne obaveze dopuste.

image

Bukayo Saka

HENRY NICHOLLS Afp

Iako je Arsenal dugo držao čelnu poziciju u redoslijedu Premier lige, Guardioline trupe ipak su stigle do novog naslova engleskog prvaka. Unatoč preokretu na ljestvici, Artetina momčad odradila je vrlo dobru sezonu, u kojoj je ispunjen i primarni cilj - povratak u elitno natjecanje. Na kraju smo s Roguljićem porazgovarali o sesvetskoj školi nogometa, odnosno, upitali smo ga što to iz Arsenalova pogona može prenijeti u akademiju hrvatskog drugoligaša?

- Jako puno toga, počevši od pristupa, kulturi igrača i radne zajednice što je vrlo važno kako bi se svi osjećali ugodno jer jedino tako možemo biti produktivni. Bilo je to veliko iskustvo za mene i sigurno da mi je stvorilo nove kontakte, kako u Engleskoj, tako i u svijetu, tako da bi to sve trebali biti benefiti i za mene i za klub te se svakako veselim budućim najavljenim projektima - zaključio je naš sugovornik iz Sesveta, koji je rano prekinuo nogometnu karijeru i usmjerio se u trenerske vode, završivši i Kineziološki fakultet u Zagrebu. Upravo takvi, mladi treneri, koji se rano posvete tom zanatu, nerijetko postaju i prvoklasni nogometni stratezi.

Što se tiče Arsenala, uz takvog trenera, koji je gladan novih pobjeda, novi iskorak u rezultatima uskoro bi mogao postati i realnost.

Linker
23. travanj 2024 21:26