FRIEDEMANN VOGEL Afp
NAKON PRETRAGA

Pala je odluka, Eriksen ide na operaciju! Ovo bi mu moglo spasiti život, liječnici jasni: To je potrebno

DanskI nogometaš je zbog nemilog događaja u središtu pozornosti nogometnog svijeta.
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 17. lipanj 2021. 11:08

Christianu Eriksenu pod kožu će biti ugrađen "pokretač srca", odnosno implantabilni kardioverter defibrilator (ICD) - potvrdio je liječnik danske reprezentacije Morten Boesen.

- Nakon što je Christian prošao različite pretrage, a nakon konzultacija s vodećim danskim i svjetskim kardiolozima odlučeno je da mu se ugradi ICD uređaj. Christian je prihvatio rješenje - kazao je Boensen.

Implantabilni kardioverter-defibrilator (ICD) ugrađuje se pacijentima koji boluju od aritmije ili nepravilnog rada srca. On prati rad srca i kad otkrije nepravilnost reagira ili stimulacijom ili električnim šokom. Uređaj pritom ne može spriječiti nastanak aritmija, ali značajno povećava preživljavanje u slučaju njihovih pojava. Iako je još uvijek rano za bilo kakve prognoze, danski nogometaš bi možda čak i mogao nastaviti karijeru nakon srčanog udara.

Naime, Eriksenovu bivšem suigraču iz Ajaxa Daleyu Blindu također je ugrađen ICD uređaj. U prosincu 2019. na utakmici Lige prvaka između Ajaxa protiv Valencije osjetio je vrtoglavicu i požalio se na bolove u prsima. Kasnijim pretragama dijagnosticirana mu je srčana mana, a pod kožu mu je ugrađen ICD kako bi njegovo srce moglo kucati bez problema.

Nakon operacije i uspješnog oporavka vratio se na travnjak, ali su se i problemi sa srcem brzo vratili. U kolovozu prošle godine na prijateljskoj utakmici Ajaxa i Herthe u jednom trenutku primio se za prsa i spustio se na travnjak. Otkriveno je kasnije kako je ICD uređaj zatajio. Blind je nakon dramatičnog spašavanja Eriksenova života otkrio kako je u strahu za vlastito zdravlje razmišljao o odlasku s Europskog prvenstva.

Linker
19. travanj 2024 09:48