PREMIER LIGA

Ozljeda Kompanyja u pobjedi Cityja, kosovski Belgijac Januzaj spasio United

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 05. listopad 2013. 18:04

Manchester City je iskupljenje za dva uzastopna poraza od kojih je drugi bilo poniženje u sudaru s Bavarcima u Ligi prvaka dočekao protiv Evertona, preokrenuvši već u prvih 45 minuta suparnikovo rano vodstvo i na kraju trijumfiravši sa 3-1. u prvom ogledu 7. kola engleskog nogometnog prvenstva.

Međutim, pobjeda je plaćena obnovljenom ozljedom koljena Vincenta Kompanyja. Belgijski reprezentativni stoper je zamijenjen nakon 35 minuta i vrlo upitan za sraz s Hrvatskom sljedećeg petka.

Gosti su poveli pogotkom belgijskog napadača Romelua Lukakua u 16. minuti, nakon pravodobnog utrčavanja, izvrsnog primanja duge lopte Jagielke iz pozadine i oslobađanja Lescotta fintom te mirnog poentiranja ljevicom. To je već treći pogodak u dva nastupa za Everton 191 cm visokog i 94 kg teškog napadača na posudbi iz Chelseaja, koji je time doista glavni kandidat za start u napadu Crvenih đavola umjesto ozlijeđenog Bentekea u Maksimiru. Naš Nikica Jelavić ponovno je bio ali i ostao rezerva, jer Lukakua je ovaj put u 82. minuti zamijenio Arouna Kone...

Domaći su izjednačili već u 17. minuti: Yaya Toure je okomitom loptom između beka i stopera servirao zicer Negredu za 1-1, a nakon neoliko propuštenih prigoda sve boljih i boljih 'građana' David Silva u 45. slično, ali na drugu stranu, izbacio samog pred vrata Agüera, koji je iz teže situacije, više iskosa, pogodio dalji kut za 2-1. U nastavku, dvoboj je prelomljen u 69. minuti nakon što je Zabaleta iznudio 11-erac, Agüerov udarac pogodio je vratnicu, no odbio se od Howardove glave u mrežu.

Manuel Pellegrini je u odnosu na sraz s Bayernom promijenio sve linije osim vratara Harta i para stražnjih veznih Fernandinho-Yaya Toure. Zabaleta i Kolarov su se vratili na stražnje bokove, Lescott je istisnuo iz postave 10 godina mlađeg Nastasića, Milner i David Silva bili su na krilima umjesto Jesúsa Navasa i Nasrija, između njih je 'desetka' ostao Agüero, a u špici je umjesto Edina Džeke startao Álvaro Negredo.

S druge strane, u momčad Roberta Martíneza u odnosu na prošlo kolo vratio se Osman, ostalo je bilo isto, no City je u sredini ipak imao prednost jer su mu sva petorica igrača, uključujući i Agüera, bili vezisti, za razliku od Mirallasa i Naismitha na krilima gostiju koji su ipak više napadači. K tome se i Negredo vraćao doboko i sudjelovao u građenju napada kao mantinela. Tako je Everton malo pomalo bio sabijan pred i u svoj kazneni prostor, koliko god se zadnja linija trudila da izlazi visoko po osvajanju lopte brzo se morala vraćati da zatvori prostor iza svojih leđa.

Treći belgijski reprezentativac koji je nastupio bio je Kevin Mirallas, koji je na desnom Evertonovom boku u prvom dijelu više morao paziti na Kolarova nego ovaj na njega, no u drugom je zamijenio položaj sa Škotom Naismithom. U 52. minuti utrčavajući slijeva malčice je zakasnio na Barkleyjevo dubinsko proigravanje, a u 63. ga je zamijenio Deulofeu.

Nogometaši Liverpoola slavili su kod kuće protiv Crystal Palacea s 3-1 i barem privremeno zasjeli na vrh ljestvice. Prvi zgoditak za Liverpool dao je Luis Suarez, a potom su posao već u prvom dijelu završil i Sturridge i Gerard iz kaznenog udarca, pa sada "Redsi" na vrhu imaju bod više od Arsenala, koji ima utakmicu manje.

Newcastle je s dvama golovoma Loica Remyja slavio na gostovanju kod Cardiffa i nanio novom prvoligašu drugi domaći poraz, dok je Fulham tek drugu pobjedu sezone ostvario na svom Craven Cottageu protiv Stokea s mimimalnih 1-0.

Prethodno ovoj utakmici Fulham je posljednji put slavio u prvom kolu protiv Sunderlanda, a onda osvojio tek jedan bod u pet susreta.

Nogometaši Manchester Uniteda slavili su kod Sunderlanda s 2-1, a oba pogotkaza United postigao je mladi Belgijanac Adnan Januzaj.

Sunderland je poveo preko Craiga Gardnera već u 5. minuti, a tek 18-godišnji Januzaj, igrač kosovskih korijena, u svojoj prvoj utakmici za United spasio je slavni klub nove blamaže pogocima u 55. i 61. minuti. Inače, Januzaj još nije odlučio hoće li igrati za belgijsku, albansku ili reprezentaciju Kosova.

United je imao najslabiji početak sezone od 1989. godine, a sada je 9. s 10 bodova. Vodi Liverpool s 16 bodova ispred Arsenala (15), koji ima utakmicu manje, dok je Sunderland ostao zadnji sa samo jednim bodom.

Premierliga, 7. kolo:

Sunderland - Manchester United 1-2 (Gardner 5 / Januzaj 55, 61)

Cardiff - Newcastle 1-2 (Odemwingie 58 / Remy 30, 37)

Fulham - Stoke 1-0 (Bent 82)

Hull City - Aston Villa 0-0

Liverpool - Crystal Palace 3-1 (Suarez 14, Sturridge 17, Gerrard 38-11m / Gayle 77)

Manchester City - Everton 3-1 (Negredo 17. Agüero 45, Howard 69-ag / Lukaku 16)

Redoslijed: 1. Liverpool 16, 2. Arsenal 15 (-1), 3. Manchester City 13, 4. Tottenham 13 (-1), 5. Everton 12, 6. Chelsea 11 (-1), 7. Southampton 11 (-1), 8. Hull City 11, 9. Aston Villa 10, 10. Manchester United 10..., 20. Sunderland 1

Linker
21. rujan 2024 22:28