MARCEL VAN HOORN Afp
VELIKE AMBICIJE

Osijekov ‘Bombardero‘ tvrdi - to je ta sezona! ‘Stvara se jedna priča koja bi mogla otići daleko‘

Veznjak počinje petu europsku avanturu s Bijelo-plavima iz Gradskoga vrta
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 21. srpanj 2021. 21:09

Ne odustaje Petar Bočkaj od želje da s Osijekom igra europsku jesen. Bit će mu ovo već peti pokušaj u pet sezona da se s Bijelo-plavima domogne skupina nekog od UEFA-inih natjecanja. Uvjeren je kako bi ova sezona mogla biti ta.

- Ekipa je svake godine sve bolja i bolja. Stvara se neka priča koja bi mogla otići daleko, mogli bi se ove sezone boriti za najviše ciljeve, za pokale u Hrvatskoj, a u Europi se napokon domoći skupina ​- veli Osijekov “Bombardero”.
Nova sezona donijet će pokušaj postavljanja novih klupskih standarda u Europi u kojoj se Bijelo-plavi posljednjih sezona nisu proslavili.

- Ispadali smo za jedan gol, ali svaki puta smo u ždrijebu dobivali najteže protivnike. I ove godine je tako, odmah od početka krećemo jako i u punom ritmu. Tako nam se, eto, ždrijeb poklapa da od prve utakmice moramo ići na 100 posto i na zahtjevne suparnike - kaže Bočkaj.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Najveća senzacija

Č​etiri puta je “kralj slobodnih udaraca” s Osijekom pokušavao doći do europske slave i povijesnog nastupa za Bijelo-plave u skupini nekog europskog natjecanja. Prvi pokušaj bio mu je do sada i najuspješniji, Osijek je dogurao do play-offa za skupinu Europske lige i malo je nedostajalo, samo jedan pogodak, za europsku jesen u Gradskom vrtu.

To je ljeto i najzaslužnije za status ljubimca navijača kojeg uživa i danas. Tek što je zadužio opremu Osijeka Santa Colomi zabio je dva gola, onda je protiv Luzerna asistirao Muzaferu Ejupiju za pogodak, ali najbolje od Bočkaja je tek dolazilo. Gol iz slobodnog udarca protiv moćnog PSV-a bio je vrijedan najveće senzacije u europskom nogometu tih dana i možda najvećeg skalpa u klupskoj povijesti. Taj pogodak obilježio ga je trajno kao junaka tribina, a slavni nizozemski klub koštao najranijeg ispadanja iz Europe u skoro pola stoljeća.

Zarazna nogometna euforija vladala je tih dana Osijekom, ali ta generacija ostala je ipak na koncu bez glavne nagrade. Bio je Osijek blizu prolaska bečke Austrije, ali europska vrata ostala su zatvorena Bijelo-plavima. Poveo je Osijek već u 15. minuti golom Ejupija na asistenciju Bočkaja, a onda u 20. i kazneni udarac. Vuklo je na katastrofu austrijske momčadi, a završilo je porazom Osijeka.
- Imali smo nesreću, vodili smo 1:0 u Gradskom vrtu, promašili jedanaesterac i onda se sve okrenulo protiv nas...

Dubok roster

Ta propuštena velika prilika i danas boli navijače Osijeka pogotovo što je svaka iduća europska avantura Osijeku donosila gorko razočarenje i rano ispadanje. Iduće sezone nakon trijumfa protiv moldavskog Petrocuba Glasgow Rangersi su na početku mandata Stevena Gerrarda bili kobni po Osijek, a prethodne dvije sezone slavonski prvoligaš ispadao je već na prvoj prepreci, prvo od CSKA iz Sofije kojeg je s klupe vodio igračka legenda Bijelo-plavih Ljupko Petrović (Bočkaj i Škorić promašili su kaznene udarce u raspucavanju), a lani od Basela i to samo nekoliko dana nakon što je Nenad Bjelica promoviran u Osijekova trenera. Te rane eliminacije iz kvalifikacija za Europsku ligu koštale su Osijek boljeg statusa na ždrijebu. Štoviše, Bijelo-plavi ove sezone imaju najslabiji koeficijent od četiri hrvatska predstavnika u Europi.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Osijeku sada slijedi nova prilika za europski iskorak i utakmica protiv poljskog Pogona. Momčad se već upoznaje s idućim protivnikom.
- Treneri su nam dali naznake da su dosta visoki, jaki, da su čvrsta i radna momčad. Još nismo napravili punu analizu, ali ne sumnjam da ćemo se znati postaviti kada izađemo na travnjak.

Zbog europskih kvalifikacija zgusnut je raspored i malo vremena za odmor. Osijeku već u nedjelju slijedi utakmica protiv Hajduka pa se Bijelo-plavi neće ni vraćati u svoju bazu, već će odmah iz Poljske odletjeti za Split i ondje se pripremati za derbi na Poljudu.
- Sad smo fokusirani na Pogon, da u Poljskoj napravimo što bolji rezultat. Mislim da smo bolja momčad u svakom pogledu, ali to su europske utakmice, tu svi daju sve od sebe.

Širina kadra, a dojam je kako Osijek nikad nije imao tako dubok roster i izbor dva kvalitetna igrača na baš svakoj poziciji, preduvjet je da Bijelo-plavi mogu istovremeno uspješno igrati na više frontova.
- Ovaj kadar je stvarno konkurentan. Svaki igrač mora davati svoj maksimum za mjesto u momčadi, a na treneru je da odluči tko je najbolji u tome trenutku - zaključio je Bočkaj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 02:20