GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
SPEKTAKL U ZAGREBU

Ogromna rošada za Dinamo: Starta čak 8 pričuva, Vlašić siguran, Modri imaju jednu veliku dvojbu!?

West Ham bi se Dinamu zbog Manchester Uniteda mogao suprotstaviti s osmoricom dosadašnjih pričuva
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 14. rujan 2021. 08:20

Hoće li biti spremni Dominik Livaković i Bartol Franjić, i hoće li se dovoljno oporaviti Mislav Oršić, najvažnija su kadrovska pitanja uoči starta Dinamovih nogometaša u skupini H Europske lige u četvrtak (Maksimir, 18.45) protiv West Ham Uniteda.

Oporavljenici Arijan Ademi i Rasmus Lauritsen nastupili su kao zamjene već protiv Šibenika u subotu, štoviše, kapetan je danskom stoperu asistirao za vodeći pogodak "modrih", i njih dvojica neupitni su starteri protiv engleskog debitanta u grupnoj fazi srednjeg od tri Uefina klupska natjecanja. Damir Krznar još je od drugog poluvremena s Lokomotivom prije stanke promijenio formaciju s četvorice na trojicu (petoricu) iza, što mu je donijelo tri domaće pobjede bez primljena pogotka, plus 0-0 u uzvratu sa Šerifom, pa je vrlo vjerojatno da će i Davidu Moyesu suprotstaviti neku 3-5-1-1 varijantu, gdje je onaj predzadnji "jedan" Bruno Petković, novi "Plavi 10", iako će u Europi nastaviti nositi broj 21.

Lutalica Petko

Kada su protiv Šibenika u 57. minuti ušli Ademi i Lauritsen, Dinamo je promijenio dotadašnji raspored igrača, tako da su se stoperi poslagali, zdesna nalijevo, Šutalo, Lauritsen, Theophile (dotad Dilaver, Theophile, Šutalo), a Ademi je u fazi defenzive stao uz Mišića, dok je Ivanušec bio polušpica, iza Petkovića i Andrića, u svojevrsnom 3-4-1-2. Naravno, Petko je nastavio biti "lutalica", tako je i prodorom slijeva asistirao za 2-0...

Računamo li, dakle, da će svi upitni biti dovoljno spremni za nastup, nameću nam se dvije moguće varijante za četvrtak. Prva je s Oršićem na lijevom boku, a Andrićem i Petkovićem u špici, tada bi na klupi ostao Šutalo, a druga je ista trojka kao u završnici nadmetanja sa Šibenčanima, Franjić na lijevom boku (anti-Jarmolenko?), a Oršić u špici s Petkovićem, kao školski tandem brzog napadača i "target mana". Dakle (3-5-1-1): Livaković - Theophile, Lauritsen, Franjić - Ristovski, Ivanušec, Mišić, Ademi, Oršić - Petković - Andrić). S obzirom na taktičke zadatke Ademija ili Ivanušeca, može se to pisati i kao 3-4-2-1. Druga je, pak, klasični 3-5-2: Livaković - Šutalo (Ristovski), Lauritsen, Theophile - Ristovski (Moharrami), Ivanušec, Mišić, Ademi, Franjić - Petković, Oršić.

Vlašić starter

S obzirom na pretpostavljenu ofenzivnost suparnika, čini nam se da je Ristovski vjerojatniji starter nego Moharrami, no moguće je da započnu i obojica, kao protiv Šerifa i Osijeka. Komnen Andrić, pak, doima nam se u boljoj formi od novopridošlog Denija Jurića...

Što se, pak, West Hama tiče, Moyes je u dosadašnje četiri prvenstvene utakmice (dvije pobjede pa dva remija) startao s istim postavama, a mijenjao je samo ofenzivnu četvoricu u kasnijim fazama utakmice. No, poznavajući logiku trenera iz engleskog Premiershipa, s obzirom na to da tri dana nakon Zagreba na Olimpijski stadion u Londonu dolazi Manchester United s Cristianom Ronaldom, 58-godišnji Škot mogao bi dobrano promijeniti sastav i dati priliku od prve minute većini koji su dosad bili zamjene, te nekima koji još nisu ni nastupili.

Dosad standardna postava "čekićara" bila je (4-2-3-1): Fabianski - Coufal, Dawson, Ogbonna, Cresswell - Souček, Rice - Bowen, Benrahma, Fornals - Antonio. Kako je Michael Antonio zbog crvenog kartona otpao za nedjelju, "potrošit" će ga se u Maksimiru, ali moguće je šest do osam zamjena, a u najekstremnijoj varijanti: Areola - Coufal, Zouma, Diop, Cresswell - Noble, Kral - Jarmolenko, Vlašić, Lanzini - Antonio. Kapetan iz doba Slavena Bilića, Mark Noble (34), kao "play" zamijenio bi aktualnog kapetana i engleskog reprezentativca Declana Ricea (22), a neupitno je da će startati naš Nikola Vlašić. Trebao bi debitirati također iz Rusije novopridošli Čeh Kral, barem kao zamjena s klupe za sunarodnjaka Součeka.

image
JL

Linker
13. travanj 2024 04:20