AFP
IBRA NAJREALNIJI

Objektivnost na nivou: Ronaldo glasao za suigrače, a Messi za - prijatelje!

Najdalje je otišao Vincent Kompany kojemu je najbolji igrač svijeta - Thibaut Courtois
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 13. siječanj 2015. 15:35

Nimalo manje zanimljiva od činjenice tko je najbolji nogometaš svijeta jest ona tko je za koga glasovao . Nakon što je Fifa objavila popis svih glasova kapetana, izbornika i novinara, postalo je vidljivo tko se u biranju vodio logikom, a tko nacionalnom ili klupskom obojenošću.

Mnogi u ovakvim izborima gube osjećaj za objektivnost pa je tako Vincentu Kompanyju najbolji igrač svijeta njegov sunarodnjak Thibaut Courtois. Vratar Chelseaja pokupio je još neke simpatije jer su ga na prvo mjesto stavili i kapetani Sierra Leonea te Antigve i Barbude.

Radamel Falcao izabrao je Jámesa Rodrígueza, Mirko Vučinić sjetio se Zlatana Ibrahimovića, a glasoviti Michael Mifsud s Malte igračem godine smatra Garetha Balea. Urugvajac Diego Godín ostao je vjeran Atléticu pa je pet bodova dao donedavnom suigraču Diegu Costi, a tri Courtoisu.

Pošteni Del Bosque

Lionel Messi i Cristiano Ronaldo ni ove godine, kao ni prošle, nisu bili raspoloženi za darivanje protukandidata. Messi je svoje glasove podijelio Di Maríji, Iniesti i Mascheranu, dok osvajač Zlatne lopte najboljima smatra Ramosa, Balea i Benzemu. Manuel Neuer nije mogao glasati jer je kapetan Njemačke Bastian Schweinsteiger, a on, dakako, nije morao dalje od svoje reprezentacije: birao je Neuera, Lahma i Thomasa Müllera.

Bilo je i onih koji su zapostavili klupske suigrače pa tako Bayernov napadač Robert Lewandowski na prvo mjesto nije stavio Neuera, već Ronalda. Zlatan Ibrahimović precizno je naciljao tko će biti u užem izboru. Pet bodova dao je Messiju, tri Neueru, a jedan Ronaldu. Među onima koji su ignorirali i Messija i Ronalda su Robin van Persie i već spomenuti Kompany.

Kod izbornika se može naći još više “specijaliteta”. Osim Nike Kovača, čiji je vid zamaglila germanofilija, daleko od mainstreama otišli su i mnogi drugi stručnjaci. Ronaldo, primjerice, nije našao svoje ime na listićima Marca Wilmotsa (Belgija), Volkera Finkea (Kamerun), Roya Hodgsona (Engleska), Javiera Aguirrea (Japan), Erika Hamréna (Švedska), i, naravno, Joachima Löwa (Njemačka).

Među rijetkim poštenjacima našao se Vicente del Bosque, kojemu su bila ponuđena tri vlastita reprezentativca (Costa, Iniesta, Ramos), ali on je na prvo mjesto trezveno stavio Ronalda, na drugo Lahma, a tek na treće Ramosa. Slovencu Srečku Katanecu najdraži je Thomas Müller, spomenuti Aguirre svima je pretpostavio Courtoisa.

I naš Rejo mala iznimka

Slučajno ili ne, najpreciznije su glasali sportski novinari. Samo 24 od 181 glasača nisu se sjetili Ronalda, što je osjetno manji broj nego kod trenera (47) i kapetana (33). Nadalje, 40 novinara ili više od petine glasača odlučilo se točno za onu trojicu koji su kasnije završili na Fifinoj užoj listi. Da je na treće mjesto umjesto Jámesa stavio Messija, među njima bi bio i naš Zdravko Reić.

Linker
22. rujan 2024 11:43