KUP NACIJA

Obala Bjelokosti u četvrtfinalu

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 26. siječanj 2012. 20:40

Reprezentacija Obale Bjelokosti postala je druga selekcija koja je osigurala plasman u četvrtfinale Afričkog kupa nacija, koji se igra u Gabonu i Ekvatorskoj Gvineji.

Nakon što je dan ranije to već pošlo za rukom jednom od domaćina, Ekvatorskoj Gvineji, koji je priredio iznenađenje, Obala Bjelokosti je ispunila ulogu jednog od najvećih favorita natjecanja, te je u 2. kolu B-skupine pobijedila Burkinu Faso s 2-0.

Salomon Kalou zabio je u 16. minuti prvi gol nakon ubacivanja s desne strane bjelokošćanskog kapetana i suigrača iz Chelseaja Didiera Drogbe. Konačnih 2-0 postavio je autogolom Bakary Kone, suigrač našeg Dejana Lovrena u francuskom Lyonu, nakon što je u 82. minuti vrlo nespretno zahvatio dubinski ubačenu loptu. Situacija nije bila baš opasna, ali je Kone glavom prebacio svog vratara i poslao loptu u vlastitu mrežu.

Obala Bjelokosti je s maksimalnih šest bodova osigurala četvrtfinale. Ukoliko u 3. kolu uzme barem jedan bod u ogledu protiv Angole, bit će i prva u skupini. Angoli bod u tom susretu osigurava prolaz, dok Sudan za prolaz treba pobjedu protiv otpisane Burkine Faso i poraz Angole protiv Drogbe i društva.

Reprezentacije Angole i Sudana odigrale su 2-2 u ogledu 2. kola B skupine na Afričkom kupu nacija, koji se igra u Gabonu i Ekvatorskoj Gvineji.

U zanimljivoj utakmici u Malabu, Angola je dvaput vodila, ali se Sudan oba puta uspio vratiti i osvojiti svoj prvi bod na afričkoj smotri. Da bi imao izglede za prolaz, Sudan u zadnjem kolu mora pobijediti Burkinu Faso, koja će u kasnijoj utakmici u četvrtak igrati protiv Obale Bjelokosti. Angola sada ima četiri boda i dobre izglede za prolaz u četvrtfinale.

Obje selekcije imale su dvostrukog strijelca. Napadač Valadolida Manucho doveo je Angolu u vodstvo već u 5. minuti, nakon što je oduzeo loptu jednom igraču Sudana, krenuo prema suparničkom golu i precizno naciljao s nekih 13-14 metara. U 33. minuti, Ahmed Bashir je nakon centrašuta s lijeve strane nadskočio dvojicu Angolinih braniča i glavom izjednačio na 1-1.

Manucho je svoj drugi pogodak na utakmici, ukupno 16. u dresu Angole, zabio u 50. minuti iz penala. No, u 74. minuti je Bashir iskoristio pogrešku suparničke obrane, te je iz voleja postavio konačnih 2-2.

Do kraja utakmice je Sudan bio bolji i bliži pobjedničkom golu, ali do njega nije stigao.

Afrički kup nacija, 2. kolo B skupine:

Angola – Sudan 2-2 (Manucho 5, 50 – 11 m / Bashir 33, 74)

Obala Bjelokosti – Burkina Faso 2-0 (Kalou 16, Kone 82 – ag)

Redoslijed: 1. Obala Bjelokosti 6, 2. Angola 4, 3. Sudan 1, 4. Burkina Faso 0

Linker
26. rujan 2024 06:19