PROMJENA ULOGE

NOVI MESSI Više neće igrati u napadu. Kod Enriquea će biti glavni razigravač!

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 22. srpanj 2014. 12:51

Iako se Luis Suárez tek uselio u svoju vilu u Castelldefelsu, a pravo nastupa za Barcelonu steći će od prvog vikenda u studenome, kad 81 milijun eura vrijednom urugvajskom pojačanju istječe Fifina kazna zbog grizenja Chiellinija na SP-u u Brazilu, novi trener Barçe Luis Enrique izbrifirao je novinare Mundo Deportiva o svojim taktičkim idejama s moćnim napadačkim arsenalom koji još uključuje Lionela Messija i Neymara.

Luchova ideja je pomaknuti Messija malo natrag, s položaja “lažne devetke” na “pravu desetku”, kako bi više do izražaja došle njegove razigravačke sposobnosti. Uz to što je najbolji strijelac, Messi je i najbolji asistent. Od 2008., kad je postao standardan, Leo je postigao 312 pogodaka i 111 puta asistirao, dakle izravno je sudjelovao u 423 od 944 pogotka Barcelone u tom razdoblju, što iznosi gotovo 45%. U isto vrijeme Xavi je ubilježio 87 asistencija, Dani Alves 74, a Iniesta 69.

Luis Enrique planira dvije nove Barcelonine formacije: 4-4-2 s rombom u sredini, što je u stvari samo kozmetička promjena iz sustava 4-3-3 s “lažnom devetkom” jer vezisti ostaju u istom rasporedu, i 4-2-3-1, sličnu onoj španjolske reprezentacije, i to s Mascheranom i Busquetsom kao parom zadnjih veznih. U obje je u špici Suarez, u prvoj skupa s Neymarom, u drugoj sam, a Neymar na svom omiljenom lijevom krilu, no u 4-2-3-1 na desnom krilu su igrači koji u toj ulozi ne mogu dati maksimum: Iniesta ili Rakitić.

Lucho je rekao da cijeni Mascheranovu “polivalentnost”, ali da će ga “primarno koristiti kao zadnjeg veznog”. Barça, naime, nakon oproštaja Puyola, kojeg je Mascherano zamjenjivao na stoperskom položaju, traži novog srednjeg braniča, u tijeku je cjenkanje s Valenciom oko Mathieua, no spominje se i Daley Blind iz Ajaxa. Ipak, taktički najintrigantija je ofenziva, a iz hrvatske perspektive najljepše je vidjeti romb u sredini s Busquetsom (Mascheranom), Rakitićem, Messijem i Iniestom, plus Neymarom i Suárezom u napadu. “Dream Team”...

Linker
22. rujan 2024 11:40