POČINJE ŠPANJOLSKA LIGA

NIKAD JAČA PRIMERA Mandžukić, Rakitić i Modrić vodit će borbu za naslov

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 23. kolovoz 2014. 12:50

Još od Prosinečkog, Šukera, Jarnija, Bjelice, Peternaca, Jankovića, pokojnog Pavličića, da ne nabrajamo dalje, hrvatski nogomet nije imao barem petoricu igrača u španjolskim prvoligaškim klubovima.

Od 23. kolovoza do 24. svibnja za naslov u Primeri borit će se Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona) i Mario Mandžukić (Atlético), tri naša ponajbolja reprezentativca, što nije bio slučaj nikad, a za o(p)stanak u najvišem razredu Jorge Sammir (Getafe) i Mario Pašalić (Elche, posuđen iz Chelseaja).

Suarez čeka ‘el clásico’

Određenu minutažu u Primeri mogao bi dobiti i Alen Halilović (Barcelona B), ako će Luis Enrique trebati popuniti zapisnik igračima iz filijale, teoretski i Mario Jelavić i Marko Alvir (Atlético B) kod Diega Simeonea, duga je sezona...

Prvim favoritom novog prvenstva smatra se Real Madrid, koji se pojačao najboljim strijelcem proteklog SP-a, Jámesom Rodríguezom (Kolumbija), te ponajboljim igračem (Toni Kroos, Njemačka) i vratarom (Keylor Navas, Kostarika). ‘Kraljevski klub’ ima istog trenera, iskusnog Carla Ancelottija, Talijanu je španjolsko prvenstvo jedina važna titula koja mu nedostaje u CV-u, a ‘los blancosi’ su zadnju osvojili s Mourinhom 2012.

Barcelona je nepoznanica, s novim trenerom Luisom Enriqueom koji se nije iskazao u Romi, ali jest prije toga u Barceloni B te u Celti prošle sezone. Zbog Fifine kazne za sljedeća dva prijelazna roka Katalonci će do kraja ovog još nekog kupiti, a najskuplja ovoljetna akvizicija, 81 miljun eura vrijedni Luis Suárez, zaigrat će tek kad mu istekne suspenzija, u ‘el clásicu’ na Santiago Bernabéuu 26. listopada.

Aktivni Atlético

Madridski Atlético je kupovao za 101,5, a prodavao za 87,5 milijuna eura (još se očekuje prodaja Insue i Alderewirelda), od bitnih izostanaka ostao bez najboljeg strijelca Diega Coste i prvog vratara Courtoisa, koje je kao i lijevog beka F. Luisa kupio Chelsea.

Trener Simeone je svjestan da će teško ponoviti prošlu sezonu kad je iskoristio kikseve Barcelone i Real Madrida, a sekunde su nedostajale da osvoji i Ligu prvaka. No, Argentincu je cilj boriti se do kraja i završiti barem treći, ispred sljedećih izazivača, Valencije, Athletica i Seville, kako bi zadržao reputaciju i naplatio dostignuća s ‘rojiblancosima’ u milanskom Interu. Već je počeo pripremati teren intervjuima La Gazzeti dello Sport, lukav je ‘El Cholo’ i pragmatičan...

Portugalac u Baskiji

Sezonu Athletica, koji otvara svoj obnovljeni stadion San Mames, odredit će uzvrat s Napolijem; plasiraju li se Baski u Ligu prvaka, patit će im domaća natjecanja jer nemaju tako široki kadar, a prodali su Andera Herreru Man. Unitedu. Valencia, pak, ima novog vlasnika, Singapurca Petera Lima, koji je sklopio pakt s najmoćnijim menadžerom današnjice Jorgeom Mendesom, koji je dosad igračima opskrbljivao Atlético.

Prvi potez mu je portugalski trener Nuno Espírito Santo, koji je lani do finala portugalskog Kupa i Liga kupa doveo mali Rio Ave.

Sevilla bez kapetana

Sevilla je ostala bez Rakitića, svoga glavnog kreatora i kapetana, ali s istim trenerom Unaijem Emeryjem pokušat će se održati u ‘zoni Europa’.

Debitant u Primeri je baskijski Eibar, koji će biti domaćin na stadionu koji prima samo 5200 gledatelja.

Linker
28. rujan 2024 22:25