KUP KONFEDERACIJA

Neymaru Zlatna lopta i rekord, Scollari poručio: 'Dogodine ćemo morati biti bolji!'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. srpanj 2013. 11:24

Sjajni brazilski napadač Neymar (21) dobitnik je Zlatne lopte , nagrade za najboljeg igrača netom završenog Kupa konfederacija kojem je domaćin bila njegova zemlja.

Brazilski su nogometaši u finalu u Rio de Janeiru pobijedili svjetske prvake Španjolce s 3-0, a Neymar je bio strijelac jednog pogotka i asistent za još jedan. Turnir je zaključio s ukupno četiri postignuta gola, a njegova je igra impresionirala stručnjake, navijače i novinare koji su ga na koncu i izabrali za najboljeg igrača natjecanja. Španjolskom veznjaku Andresu Iniesti je pripalo drugo mjesto u poretku, a brazilskom Paulinhu treće.

Neymar je postao već peti Brazilac s naslovom najboljeg igrača Kupa konfederacija, nakon Denilsona (1997.), Ronaldinha (1999.), Adriana (2005.) i Kake (2009.).

Zlatnu kopačku za najboljeg strijelca turnira dobio je španjolski napadač Fernando Torres (pet golova), a Zlatnu rukavicu za najboljeg vratara Brazilac Julio Cesar.

Spomenimo i da je Neymar s 15 pogodaka za nacionalnu momčad tijekom jedne reprezentativne sezone (od kolovoza do lipnja) srušio dosadašnji rekord (14 golova) koji su zajedno držala trojica igrača - Gerd Müller u sezoni 1971/72, Brazilac Ronaldo 1996/97 i Nizozemac Patrick Kluivert 1999/2000.

Scolari: Nismo ni blizu onome kako ćemo morati igrati dogodine

Ni nakon što su njegovi nogometaši osvojili Kup konfederacija, pomevši u finalu svjetske prvake Španjolce s 3-0, kod brazilskog izbornika Luiza Felipea Scolarija nije bilo previše euforije.

Dva pogotka Freda i jedan Neymara nokautirali su Španjolsku na slavnoj Maracani, ali Scolari upozorava da ono najvažnije tek slijedi dogodine kada će Brazil, ponovno pred svojim navijačima, loviti šestu krunu svjetskog prvaka.

- Nismo mogli ovo predvidjeti. Trebao nam je ovakav put, ali znamo da ova utakmica nije ni blizu onome što ćemo morati igrati tijekom sljedeće godine. Bit će teško, ali uz ovu pobjedu će nam biti ljepše kročiti dalje, ova će nam pobjeda donijeti bolju situaciju i bolje ozračje. Također, moram naglasiti da je podrška koju su nam ljudi iskazivali na stadionima i izvan njih bila odlična. To je ono što nam uvijek treba, samo tako možemo naprijed - istaknuo je Scolari.

S druge strane, španjolski izbornik Vicente del Bosque nije propustio istaknuti da je Brazil u nedjeljnom finalu ipak imao i malo sreće.

- Brazilci su možda imali nešto sreće kod Fredovih pogodaka na početku prvog i drugog poluvremena. No, neću tražiti isprike za poraz. Brazil je zasluženo osvojio Kup konfederacija i moramo mu čestitati - rekao je Del Bosque i dodao da se, po njemu, ključni trenutak dogodio pred kraj prvoga dijela kada je David Luiz na crti spriječio gol Španjolske, a nekoliko sekundi kasnije je Neymar zabio za Brazil.

- Moglo je u tom trenutku biti 1-1, ali umjesto toga je Brazil poveo s 2-0. No, sve u svemu, mislim da smo igrali dobro na ovom turniru. Osim u finalu, naravno. Brazil je jednostavno bio bolji i to je sve.

Linker
22. rujan 2024 14:29