BARCELONA - REAL 2-1

Neymar i Sanchez bacili Nou Camp u trans, Valdes bacio u očaj Ronalda i Khediru!

Nogometaš Barcelone u najvećem derbiju svjetskog nogometa pobijedili su Real Madrid sa 2-1 i tako pobjegli rivalima na šest bodova prednosti
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 26. listopad 2013. 11:41

U derbiju 10. kolu nogometnog prvenstva Španjolske, 225. El Clasicu, Barcelona je na Camp Nou pobijedila Real Madrid 2-1, a hrvatski reprezentativac Luka Modrić odigrao je cijeli susret i bio je jedan od najboljih igrača u redovima "kraljevskog kluba". Za Barcu su zabili Neymar (19) i Alexis Sánchez (78), a za Real je bio strijelac Jese Rodríguez (90+1).

Lionel Messi nije bio ni u jednoj od naslovnih uloga! Nova zvijezda Nou Campa je Neymar, a autor remek-djela je Alexis Sánchez.

U derbiju visokog intenziteta i uobičajene doze nervoze, Barça je sat vremena bila praktički jedini napadački angažirana momčad. Carlo Ancelotti je tek povlačenjem Ramosa i Balea na klupu ispravio nelogičosti u svojoj formaciji, no prekasno. Jedno je sigurno: Neymar se u dosad najvažnijoj utakmici sezone za Barçu pokazao neusporedivo važnijim pojačanjem nego Gareth Bale za Real...

Nijedna spekulacija o startnim postavama nije se pokazala točnom jer su i Martino i Ancelotti u talonu čuvali iznenađenja. Tata je u prvih 11 gurnuo poluspremnog Piquéa, dok je u napadu Messija pomaknuo desno da bi kopirao Guardiolin “touch” s Fabregasom kao lažnom devetkom.

Ancelotti je koncipirao neobično defenzivan vezni red s Khedirom, Ramosom i Modrićem, što se brzo pokazalo pogubnim po napadačke ambicije. Ni Talijan se nije odlučio za klasičnu devetku, jer su priliku u napadu uz Ronalda dobili Bale i Di María. I taj eksperiment je propao.

Barcelona je od početka krenula s puno dodavanja na malom prostoru. Real se zbio i početne akcije sjekao prekršajima na 30-40 metara od gola pa je bilo pitanje vremena kada će neka lopta probušiti Ancelottijev bedem. Preciznije, pitanje je u zraku visjelo točno 19 minuta.

Iniesta se tada okomito sjurio prema šesnaestercu, navukao na sebe trojicu čuvara pa gurnuo lijevo slobodnom Neymaru. Brazilac je imao dovoljno vremena i prostora da koncentrirano nacilja mrežu.

Katalonci su već u sljedećoj akciji mogli udvostručiti vodstvo da nije bilo nesvakidašnjeg Messijeva promašaja. Novi bombončić iz Iniestine tvornice bila je sjajna dugu okomica u prostor, ali Messi u mat-poziciji nije bio precizan kao Neymar na suprotnoj strani. Njegov je prizemni udarac fijuknuo dobrih metar ili dva od vratnice.

Činilo se da će Real prvi dio zaključiti bez ikakvih prijetnji, sve dok u 43. minuti Khedira nije promašio zicer. Ronaldo mu je nakon “bicikla” na lijevom krilu poslao idealnu loptu u peterac, no ovaj je pucao ravno u Valdésa.

Barcelona je u nastavku prva došla do prilike, ali Neymarov je udarac s nekoliko metara obranio Diego López. Odgovor na drugoj strani osmislio je Luka Modrić. Ronaldo je nakon njegova dodavanja moćno odapeo prema golu, ali Valdés je pročitao taj udarac. Isto se nakon kornera dogodilo i s dalekometnim pokušajem Di Maríje.

Presudnima za konačni ishod pokazale su se 70. i 71. minuta. Ronaldo je prvo opravdano protestirao zbog nedosuđenog jedanaesterca, budući da ga je Mascherano s leđa oborio na tlo. U sljedećem je napadu Benzema, koji je deset minuta prije ušao umjesto Balea, silovitim šutom iz daljine pogodio prečku.

Najljepši trenutak Clásica, ujedno i trenutak odluke, dogodio se u 78. minuti. Nakon što ga je loptom poslužio Neymar, svježeg džokera Alexisa Sáncheza pred kaznenim su prostorom čekala dvojica Realovih čuvara. On je uočio istrčalog Lópeza pa umjesto driblinga iskoristio djelić prostora i lansirao lob. Savršeno preciznu loptu Realov vratar više nije mogao uhvatiti.

Madriđani su do počasnog pogotka stigli u sudačkoj nadoknadi. Ono što nisu uspjeli Ronaldo, Bale i Khedira, kojemu je Valdés nešto ranije obranio već drugi zicer (!), pošlo je za rukom 20-godišnjem Jeséu Rodríguezu. Drugi najmlađi igrač na travnjaku u kontri je prihvatio Ronaldov asist s lijeve strane te poslao loptu ispod Valdésa i tako ublažio poraz.

Na kraju je moglo biti i 3-1, ali je Luka Modrić, jučer ponovno bolji u obrani nego u napadu, blokirao udarac Danija Alvesa.

BARCELONA - REAL MADRID 2-1

BARCELONA: Valdes, Alves, Pique, Mascherano, Adriano, Xavi, Iniesta (Alex Song, 77), Busquets, Fabregas (Alexis Sánchez, 70), Messi, Neymar (Pedro, 84).

REAL MADRID: Diego Lopez, Carvajal, Varane, Sergio Ramos (Illarramendi, 56), Marcelo, Modrić, Pepe, Khedira, Bale (Benzema, 61), Ronaldo, Di Maria (Jesé Rodríguez, 76).

STADION: Camp Nou; GLEDATELJA: 98.000

BARCELONA - REAL MADRID 2-1 (Neymar 19, Sanchez 78 / Jese 90+1)

KRAJ UTAKMICE

90+1. minuta - Još nije gotovo! Ronaldo je povukao kontru u sjajno proigrao Jesea, koji je sa vrha 16-erca nekako provukao loptu ispod Valdesa.

86. minuta - Khedira je opet bio sam ispred Valdesa i opet je vratar domaćih izašao iz tog dvoboja kao pobjednik.

78. minuta - Barcelona je, izgleda, riješila pitanje pobjednika. Alexis Sanchez je krenuo sam na Varanea, a onda je odjednom stao i masjtorskim lobom sa 20 metara bacio Nou Camp u trans!



Barcelona - Real Madrid 2-0 Gol Alexis 78' by realmadridplay

72. minuta - Benzema je opalio s 20 metara pogodio - gredu! Prije toga gosti su tražili 11-erac nakon što ej Mascherano odgurnuo Ronalda.

70. minuta - Real dominira u nastavku, ali danas se Barcina obrana s sjajnim golmanom Valdesom na visini zadatka.

58. minuta - Valdes spašava domaće! Modrić je odlično u priliku izbacio Ronalda, koji je napravio korak-dva u 16-erac, silovito tukao, ali vratar Katalonaca spašava.

54. minuta - Neymar je promašio meč-loptu za Barcu. Pucao je lijevom nogom iz voleja s desetak metara, ali lopta je išla preblizu Lopeza. Asistent je ponovno bio sjajni Iniesta...

52. minuta - Khedira je ponovno bio u dobroj situaciji, ali otišao je previše u stranu i uputio previsok centaršut za Balea.

Počelo je u nastavku.

Kraj poluvremena!

44. minuta - Stopostotna prilika za Real! Ronaldo je prizemno centrirao s desne strane, a udarac Khedire s dva metra briljantno je obranio Valdes.

37. minuta - Real u zadnjih deset minuta više drži loptu u nogama, ali Valdes je i dalje bez posla.

26. minuta - Bale očito još nije namjestio nišanske sprave. Ponovno je pucao s 25 metara, a lopta je opet završila preko vrata.

21. minuta - Barcelona je mogla dokrajčiti Real već na samom početku. Iniesta je fantastičnom loptu izbacio Messija u sjajnu priliku, ali Argentinac je s desetak metara pucao pokraj gola.

19. minuta - Barcelona je povela iz prve ozbiljnije akcije. Iniesta je povukao kontru i na lijevoj strani pronašao Neymara. Brazilac je vagao Carvajala, na kraju se odlučio na udarac, te je - pogodio! Lopta je prošla kroz noge braniča Reala in završila u 'maloj mrežici'.

18. minuta - Neymar je slomio Carvajala, ali udarac sa 16 metara bio je preslab za Lopesa.

15. minuta - Prvi udarac na gol Barce. Pokušao je Bale sa 25 metara, ali lopta je otišla visoko na tribine.

11. minuta - Prva gužva ispred gola Reala, ali udarac Messija u posljednji trenutak je blokiran.

6.minuta - Izjednačen početak utakmice, još uvijek nema udaraca prema golu.

Utakmica je počela!

Uoči utakmice navijači Barce su ogromnom koregrafijom dali podršku bivšem treneru Titu Vilanovi.

BARCELONA: Valdes, Alves, Pique, Mascherano, Adriano, Busquets, Xavi, Iniesta (od 77. Song); Neymar, Fabregas (od 70. Sanchez), Messi

REAL MADRID: Diego López, Carvajal, Varane, Ramos, Pepe, Marcelo, Khedira, Modrić, Bale (od 61. Benzema), Di María, Ronaldo

Linker
21. rujan 2024 23:31