GENEVA, SWITZERLAND - AUGUST 06: Ivan Rakitic of FC Barcelona in action during the pre-season friendly match between FC Barcelona and SSC Napoli on August 6, 2014 in Geneva, Switzerland. (Photo by Valerio Pennicino/Getty Images)
 Valerio Pennicino / 2014 Getty Images
SLATKE BRIGE ENRIQUEA

Neka nova Barca: Nedostaje još samo pojačanje za desni bok ode li Dani Alves

Ivan Rakitić bit će kapitalan u veznom redu, komentiraju katalonski mediji nakon triju predsezonskih utakmica
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 11. kolovoz 2014. 12:40

Trener nogometaša Barcelone Luis Enrique Martínez García (44), rodom iz Gijona, španjolska pokrajina Asturija, završio je malu europsku turneju s Kataloncima i na predsezonskim dvobojima u Nici, Ženevi (Napoli) i Helsinkiju raspodijelio minutažu kako bi dobio neke odgovore. Neglašavamo neke, jer nedostajali su glavni protagnosti: Leo Messi, Neymar Junior, Javier Mascherano i Dani Alves, koji su se posljednji priključili pripremama, suspendirani Luis Suárez koji još ne smije ni trenirati, a zadnja dva gleda zbog ozljeda su propustili novopridošli Jérémy Mathieu te kapetan Xavi, koji je odgodio odluku o odlasku u SAD (MLS klub New York City) barem do kraja prosinca. Od početka priprema izvan stroja je zbog problema sa srcem bio i Adriano.

Halilović neće u napad

Luis Enrique, bez da posegne za mladim dečkima iz Barcelone B, u kojoj je i naš Alen Halilović, ima zamjenu za svaki položaj u momčadi, kao što se vidi na ilustraciji Mundo Deportiva, pa bi na treninzima mogla igrati Barça 1 protiv Barçe 2. Ima trojicu čuvara mreže, od kojih je Jordi Masip avansirao iz B momčadi, a Marc ter Stegen i Claudio Bravo su novaci. Na pitanje tko će od njih biti prvi vratar Lucho je odgovorio:

- Trenutno svaki ima 33,3 % izgleda da bude ‘jedinica’. Problem? Bio bi problem da ima trojicu loših, pa da moram izabrati jednoga, tako da ova situacija nikako nije problem, kazao je Luis Enrique nakon subotnje pobjede u Helsinkiju (6-0) u kojoj je branio Masip, koji je imao samo jednu intervenciju nogom, za razliku od svojih kolega protiv Nice (Ter Stegen) i Napolija (Bravo). Imamo osjećaj da će na predstavljanju nove Barcelone sljedeći ponedjeljak na Nou Campu protiv meksičkog Leona braniti Ter Stegen, pristigao iz Borussije Mönchengladbach. Njemački golmani su u modi...

Potpisom belgijskog reprezentativca Thomasa Vermaelena (neće moći odmah igrati jer je donio ozljedu prsta sa SP-a) skupljena su četiri stopera, vezni red i napad su popunjeni. Čeka se odluka CAS-a, Arbitražnog sportskog suda iz Ženeve, koji bi mogao ukinuti Fifinu klupsku suspenziju za Suáreza, inače će prvotimcima biti priključen uskoro 19-godišnji Munir El Haddadi, ljevonogi napadač marokanskog podrijetla koji je bio dobar u svim predsezonskim dvobojima, a u posljednjem protiv HJK-a oduševio, ne samo dvama pogocima i asistencijom nego načinom na koji je zabio i igrom općenito. U uskoj konkurenciji za napad su i Adama Traoré te Sandro Ramírez.

Xavi neće igrati svaku

Naš Ivan Rakitić imat će svoje mjesto kao desni ili lijevi vezni u 4-3-3, 35-godišnji Xavi sigurno neće igrati ritmom dvaju utakmica tjedno, a Sergi Roberto je klasa ispod hrvatskog reprezentativca. Rakitić se nametnuo kao glavni igrač veznog reda, dive se tome i španjolski mediji, vidljivo je kako mu suigrači daju lopte kao da je godinama među njima. Rakitić igra taktički odgovorno, pazi kako se postavlja, pazi da zatvara prostor, najviše se oslanja na duga okomita dodavanja i dijagonale te udarce izdaleka, no kad je bliže vratima odigrava kratko ili vreba udarac.

- Rakitić će donijeti kapitalnu težinu veznom redu nove Barcelone, komentira Mundo Deportivo.

United kvari posao?

Luis Enrique, dakle, čeka još samo desnog bočnog. Montoya je zasad siguran, a o odlasku odnosno produženju ugovora Danija Alvesa ovisi hoće li Barça kupiti nekog novog. Prvi izbor je Cuadrado, kojeg želi i Manchester United. Klupski proračun za ovaj prijelazni rok je 120 milijuna eura, dosad je, kad se zbroje ulazni i izlazni transferi, potrošeno 80,5, dakle 39,5 je na raspolaganju za desnog beka ofenzivnih sklonosti...

Barcelonini transferi u ljeto 2014. (proračun je bio 120 milijuna eura)

Kupnja:

Luis Suárez 81

Rakitić 20

Mathieu 20

Vermaelen 15

Ter Stegen 12

Bravo 12

ukupno: 160

Prodaja:

Alexis Sánchez 42,5

Cesc Fábregas 33

Dos Santos 2

Bojan Krkić 2

ukupno: 79,5

Razlika: 80,5 milijuna eura

Još na računu: 39,5 milijuna eura

Linker
22. rujan 2024 01:24