Arhiva
NAVIJAČKA PRIČA IZ BELGIJE

Navijači Anderlechta ne dolaze na Poljud: 'Vi Hrvati ste djeca rata, trknuti u glavu'

Vođa navijača Anderlechta potvrdio je da u Split neće biti belgijskih navijača. Razlog je jednostavan: 'Aranžmani su preskupi za otići samo na utakmicu i odmah se vratiti'
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 28. rujan 2010. 10:55

Nogom na nogu prema stadionu, sve izgleda civilizirano, baš zapadnjački. Uniformirani navijači s „deset kilograma“ navijačke opreme slasno žvaču hot-dogove, hamburgere i ostalu fast-food propagandu, pijuckaju pivo ili sok te ležerno razgovaraju s prijateljima ili poznanicima. Od pjesme ni “p”.

Ipak, odlazimo do šanka u jedan navijački klub i jedno pitanje za nekoliko škljoceva otvorilo nam je vrata.

- Tamo vani je šef, njega pitajte - kazao je konobar.

A vani, pored štanda s točionikom, s debelim svežnjem (popijenih) eura, stajao je tip od svojih 40-ak godina, na ćelavo ošišan, s izraženim nosom, na kojem je bilo nekoliko brazdi, te stavom koji je odavao značaj. I tu kreće:

- Ti si novinar? - hladno će.

Da, iz Hrvatske.

- Ma nemoj, ja ljetujem u Omišu, prekrasno mjesto - i dalje će pomalo nezainteresirano.

Je, što jest, jest. A ti si?

- Ja sam Marc Aloliache, gazda birtije Le but i vođa skupine “81”.

OK, ljetuješ u Hrvatskoj, a hoćeš li jesen provesti na Poljudu?

- Ne!

Zašto?

- Aranžmani su preskupi, oko 1.000 eura, to je ipak malo previše.

Hoće li drugi poći?

- Iskreno, sumnjam. Svima je to previše za otići na jednu utakmicu, gdje te doprate policajci i odmah nakon nje upute kući. Mi bismo voljeli poslije utakmice do grada, popiti neko pivo, a to je nemoguće.

Zašto?

- Zato što bi došlo do “fighta”.

Tučete li se u Belgiji?

- Da, ali sve manje. Kazne su nemilosrdne. Ako te uhvate da radiš sr..., dobiješ od pola godine do godinu dana zabrane ulaska na stadion, a prva, minimalna kazna je dvije tisuće eura. Volim se tući, ali mi je to preskupo.

Što uopće misliš o hrvatskim navijačima?

- Oni su djeca rata, malo trknuti u glavu. I zato su ratoborniji, to im je u glavi. Malo drugačije nego mi, mi se igramo rata, a oni su ga proživjeli.

A o hrvatskom nogometu?

- Imate odličnu reprezentaciju, rado bih ovdje vidio vašeg kapetana, Darija Srnu. I, da, imate mentalitet pobjednika, vi grizete, stalno grizete, mi smo pak plahi, melankolični, “easy going”. To mi se nikako ne sviđa, zato navijam i za Manchester United!

Linker
06. listopad 2024 11:20