Ronald Gorsic / CROPIX
KOMENTAR ROBERTA ŠOLE

NAPAD NA BRUNU MARIĆA JE UŽASAVAJUĆI ČIN KOJI OTVARA KLJUČNO PITANJE: Tko će više uopće suditi Hajduku?

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 12. listopad 2016. 10:19

Bruno Marić je u nekim utakmicama s krivim sudačkim procjenama oštetio Hajduk. Nakon jednog splitskog derbija jedini je u povijesti hrvatskih sudaca smogao snage, stao pred kamere i javno se ispričao svim Hajdukovim navijačima i ljubiteljima nogometa. “Pogriješio sam, kriv sam, nisam to napravio s nikakvom namjerom”.

Skupina divljaka, pripadnika Torcide, nije međutim prihvatila isprike, nego je jučer u Stobreču u kriminalnom napadu s predumišljajem odlučila brutalno pretući daruvarskog nogometnog suca. Napravili su to usred dana, nije ih omelo to što je Marić sjedio okružen prijateljima i gostima u jednom po svemu ugodnom restoranu.

Primitivci su odlučili kazniti Marića na svoj način, užasno i bestidno, sramotno za svakog normalnog i civiliziranog čovjeka i navijača. Divljaštvo je to koje se ne može opravdati ni prihvatiti ni u kakvim okolnostima.

Bruno Marić zadnji je put sudio Hajduku u Zaprešiću prije nekoliko tjedana. Ispostavilo se da je ponovno oštetio Bijele, jer je previdio jedanaesterac na Tomi Bašiću. Nakon utakmice hajdukovci - uključujući čelnike kluba i igrače - su mu redom čestitali na suđenju, ne držeći previd kod nedosuđenog jedanaesterca bitnim, premda su neki od njih vrlo brzo promijenili stav. Nekoliko dana kasnije Marić je, doznajemo, prelomio i odlučio da više neće suditi Hajduku. Brojne kontroverze oko utakmica koje je sudio Hajduku očito su mu postale preveliki teret.

Ivan Bebek je prije desetak dana sudio derbi Dinamo - Hajduk. Po mnogima sasvim solidno, uz određene pogreške koje su otprilike podjednako otišle na obje strane. Međutim, prašina koja se podigla nakon utakmice ponovno je bila ogromna, Hajdukovi čelnici snimku suđenja su čak poslali negdje u Europu, neutralnim ekspertima koji bi im valjda trebali dati za pravo da ih je Bebek (ponovno) brutalno oštetio. Kažu oni bliži Bebeku da je i njemu prekipjelo i da će tražiti izuzeće s Hajdukovih utakmica.

Vijest o divljačkom i organiziranom napadu na daruvarskog suca dodatno je uznemirila i užasnula hrvatske nogometne suce. Tko će nakon ovoga što se Mariću dogodilo suditi Hajduku? Kako ćeš čiste savjesti prići utakmici, ako znaš da te nekakav previd može dovesti do bliskog susreta s divljacima i njihovim palicama? Hoće li sudačka organizacija za sljedeće Hajdukove utakmice morati zvati suce iz inozemstva? Nakon užasavajućeg čina u Stobreču takav rasplet čini se bliži nego ikada prije.

Linker
23. rujan 2024 21:17