JAVIER SORIANO Afp
ČUDO OD IGRAČA

Najveći talent nakon Messija preskočio je Vuškovića. Gledaš ga i ne vjeruješ koliko je dobar

Sjajna pobjeda u dramatičnoj utakmici izborena je na krilima igrača koji je tek napunio 16 godina
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 28. kolovoz 2023. 19:50

Do prije nekoliko dana Hajdukov dragulj Luka Vušković bio je najskuplji igrač na svijetu - po stranici Transfermarkt - u svom 2007. godištu. Vušković vrijedi šest milijuna eura. Zapamtite taj podatak, tko zna kada ćemo ponovno imati igrača koji će predvoditi sve svoje vršnjake na svijetu. Međutim, od prije nekoliko dana najvrjedniji igrač u svijetu iz 2007. godišta je Barcelonino čudo od djeteta Lamine Yamal. Njega prva cijena na TM-u iznosi 25 milijuna eura. Četiri i nešto puta je skuplji od našeg Vuškovića, koji je i dalje fenomenalan drugi na svijetu u tom godištu...

Yamal je za Barcelonu debitirao koncem prošle sezone postavši s 15 godina i 290 dana najmlađi debitant u povijesti La Lige. Barcelona je igrala protiv Betisa, vodila je 4:0, a mladi krilni napadač ušao je u 83. minuti.

Fati je od aktualnih igrača debitirao za Barcu sa 16 godina. Baš kao i Gavi. Fati (20) se u međuvremenu zagubio, uništile su ga ozljede. Gavi (19) igra stalno, ali ne izgleda kao netko tko bi mogao biti čudesan igrač, koliko god dobar bio. Međutim, Lamine Yamal je nešto drugo, dimenzija kakvu niti jedan klinac nije imao još od debija Lea Messija, koji je prvu priliku dobio "tek" sa 17 godina.

Yamal nije Messi, nitko ne može biti Messi, ali Yamal je sa 16 godina nevjerojatan igrač. U zadnje dvije utakmice, prve u kojima je zaigrao kao starter, Yamal je ukupno bio najbolji igrač Barcelone. Gledaš ga i ne vjeruješ koliko je dobar. Zaboravite da ga Barca i Xavi guraju zbog marketinga ili priče o tome koliko je njihova La Masija dobra škola nogometa. Yamal je dvije utakmice u nizu bio najbolji igrač na terenu. Sa 16 godina i 45 dana starosti...

Protiv Cadiza pretprošle nedjelje Yamal je suigračima namjestio jednu veliku priliku, imao jedno ključno dodavanje, tri uspješna driblinga iz četiri pokušaja. Zabio bi da mu Conan Ledesma nije sjajno obranio udarac u 28. minuti. Međutim, to je bio samo uvod u ono što je odigrao sinoć protiv Villarreala.

image
JAVIER SORIANO Afp

Yamal je asistirao Gaviju za Barcelonino vodstvo od 1:0, potom je kasnije sjajnim udarcem desnom nogom - dečko je ljevak - uzdrmao spoj grede i vratnice, a onda još jednom, ovaj put lijevom nogom, uzdrmao vratnicu nakon sjajnog prodora s krila. U međuvremenu je dobio i šest od 10 duela, te upisao tri uspješna driblinga iz tri pokušaja. Poigravao se Yamal s obranom Villarreala, a znamo da je riječ o itekako dobrim i dokazanim igračima na visokoj razini. Ne pamtim kada sam gledao nekoga da s tek navršenih 16 godina dominira na takvoj razini nogometa. Barca je neupitno dobila najvećeg talenta kojeg je imala nakon Lea Messija.

Yamal je uz sve to domaći dečko. Rođen je u Esplugues de Llobregatu, otprilike na pola puta između Camp Noua i Barceloninog trening kampa, iako je odrastao u obližnjim gradovima Mataro i Granollers. Barcelona ga je regrutirala kada je imao šest godina i igrao za lokalni klub La Torreta. Tata mu je iz Maroka, majka iz Ekvatorijalne Gvineje, a on se osjeća kao pravi Španjolac.

Kada je Raphinha kao prvo desno krilo Barcelone dobio crveni karton u susretu 1. kola protiv Getafea, Xavi je imao tri iskusna kandidata za tu poziciju - Ansu Fati, Abde Ezzalzouli i Ferran Torres. Posebno je prednost trebao imati Torres koji voli igrati na desnoj strani napada. Međutim, Xavi je izabrao Yamala.

"Mislim da je toliko zreo i da već može napraviti razliku za nas", rekao je Xavi. "Moramo se pobrinuti za njega i njegov razvoj, ali mislim da je spreman i ne bojim se vjerovati mladosti."

Bolno za Fatija i Torresa, ali Xavi je znao što radi. Yamal je bolji od obojice, premda je tek napunio 16 godina. U dvije utakmice bio je bolji čak i od Raphinhe u velikoj većini njegovih utakmica za Barcelonu. Brazilski majstor odradio je svoje dvije utakmice suspenzije. Bit će zanimljivo vidjeti kako će se on nositi s Yamalom do kraja sezone....

Linker
30. rujan 2024 04:34