Mađarska - Francuska
 FRANCK FIFE, BERNADETT SZABO, TIBOR ILLYES/POOL/AFP
VELIKO SLAVLJE U BUDIMPEŠTI

Najveća senzacija EURA! Mađari u ludoj atmosferi zaustavili prvog favorita za naslov prvaka

Svjetski prvaci Francuzi iznenađujuće su zaustavljeni u drugom kolu skupine F
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. lipanj 2021. 17:00

MAĐARSKA - FRANCUSKA 1:1 (Fiola 45 + 2' / Griezmann 66')

MAĐARSKA (3-1-4-2): Gulácsi – Botka, Orbán, At. Szalai – Nagy – Nego, Kleinheisler (od 84. Lovrencsics), Schäfer (od 75. Cseri), Fiola - Adam Szalai – (od 26. Nikolić), Sallai. IZBORNIK: Marco Rossi.

FRANCUSKA (4-4-2): Lloris – Pavard, Varane, Kimpembe, Digne – Pogba (od 76. Tolisso), Kanté, Rabiot (od 57. Dembele, od 87. Lemar), Griezmann – Benzema (od 76. Giroud), Mbappé. IZBORNIK: Didier Deschamps.


Kakva senzacija u Budimpešti, najveće iznenađenje Eura dosad priredila je Mađarska remijem protiv svjetskog prvaka Francuske. U susretu odigranom po velikoj vrućini, Mađari su nošeni podrškom 60.000 gledatelja na Puskas Areni uspjeli sačuvati bod nakon što su poveli u nadoknadi prvog poluvremena.

- Nekoliko smo puta vježbali ovakvu situaciju za kontranapade, a protiv Francuza smo zabili. Jako smo sretni, hvala ovoj sjajnoj publici na podršci. Svaki igrač dobro se snašao tijekom cijele utakmice, zaista možemo biti ponosni. Bili smo fokusirani i zadnjih deset minuta, mislim da smo zaslužili taj bod. Želimo pobijediti u Münchenu, sada želimo ići dalje. Moramo na isti način izaći na teren protiv Nijemaca, a onda se nadamo pobjedi - s puno optimizma je poručio asistent za pogodak, Roland Sallai.

Prvi je to pogodak koji je primila Francuska poslije pet utakmica, zadnji put su loptu iz mreže vadili još krajem ožujka u pariškom dvoboju s Ukrajinom. Ali, i prvi remi Mađara i Francuza nakon 50 godina kada su isti rezultat potpisali također u Budimpešti.

- Mađari su odigrali utakmicu života. Čestitke! Mi smo uzeli bod, to nije rezultat kojem smo se nadali, ali imamo četiri boda u skupini - kazao je francuski izbornik Didier Deschamps.

U prvom kolu Francuzi su svladali Njemačku, ali susret s Mađarima bio je potpuno oprečnog karaktera. U ogledu s Nijemcima branili su se Tricolori i čekali kontru, ovog puta je selekcija Didiera Deschampsa morala ostaviti prostor za kontre suparniku i preuzeti rizik kontinuiranog napada. Ima očito lijeka i za igru Francuza.

- Bila je to teška utakmica pred punim tribinama. Priznajem, izgubili smo naviku punog stadiona. Bilo je i drugih poteškoća, teren je bio suh, bilo je i vruće. Jasno, znali smo i prije početka utakmice za uvjete u kojima će se igrati, ali uhvatili su nas u defenzivnom bloku i nismo znali kako realizirati šanse. Na kraju smo platili visoku cijenu. Euro je natjecanje s velikim reprezentacijama i sjajnim igračima, pa je čak i utakmica protiv Mađarske teška - priznao je strijelac za Tricolore Antoine Griezmann.

U prvih 45 minuta Francuska je bila bolja, imala nekoliko dobrih prilika, ali je na odmor otišla s golom zaostatka. Prvu pravu prigodu imao je Griezmann u 14. minuti. Benzema je pucao, Gulacsi odbio ravno na nogu Griezmanna, ali napadač Barcelone nije precizan. Tri minute kasnije Digne je nabacio u središte kaznenog prostora domaćina, Mbappe se našao sam pred vratima Mađara, ali glavom je pucao pored gola. Treća velika šansa za Francusku bila je ujedno i najbolja prigoda prvog dijela, Mbappe je priredio akciju za Benzemu, koji je slabo šutirao sa 12 metara i lopta je odskakutala pored vrata. U jeku napada Francuske, bljesnuo je u sudačkoj nadoknadi kontranapad Mađara i pogodak Fiole, koji je prethodno preuzeo kapetansku vrpcu od ozljeđenog Adama Szalaia.

image
Laszlo Kleinheisler i N'Golo Kante
LASZLO BALOGH Afp

U nastavku očekivano žestoki napadi Francuske, a Deschamps je u 57. minuti posegnuo za osvježenjem s klupe ubacivši u igru Dembelea umjesto Rabiota. Krilni napadač Barce pogodio je vratnicu dvije minute kasnije, činilo se da će pritisak Tricolora dati rezultata. Upravo se to i dogodilo u 66. minuti poravanjem preko Griezmanna, ali malotko je vjerovao da će to biti i konačni ishod. Dvaput je do kraja susreta Mbappe ušao u prigode, u 68. je pogodio vanjski dio mreže, a u 82. minuti sjajno je intervenirao Gulasci obranivši udarac francuskog napadača u situaciji "jedan na jedan". Mađarska je do kraja izdržala i osvojila vrijedan bod, s kojim je zadržala šanse za plasman u drugi krug.

Za kraj i tri zanimljiva podatka. Antoine Griezmann je postigao sedmi pogodak na Euru, Karim Benzema je uputio čak 30 udaraca na svoja tri dosadašnja nastupa na Euru i još uvijek čeka prvi pogodak, a veznjak Osijeka, Laszlo Kleinhesler, počašćen je nagradom igrača utakmice od strane UEFA-e s obrazloženjem "odradio je odličan posao u defenzivi".

- Bilo je to nevjerojatno iskustvo za cijelu momčad, čestitke svima. Posebna hvala navijačima, bez njih to ne bi bilo moguće. Izašli smo na teren znajući da nemamo što izgubiti, jako sam zadovoljan s jednim bodom. Uvjeren sam da će nam ovaj bod dati veliku snagu u utakmici protiv Nijemaca - poručio je Kleinheisler.


KRAJ UTAKMICE!

90' Igrat će se 4 minute sudačke nadoknade.

87' Mijenjaju Francuzi. Zanimljivo, izlazi Dembele koji je ušao u 57. minuti, a u igru će Lemar. Moguće da se radi o ozljedi.

84' Izlazi Kleinheilser, a u igru će Lovrencsics

82' Gulacsi brani Mbappeu! Pucao je Francuz iskosa s nekih 7-8 metara, ali skida mu to sjajno raspoloženi vratar Mađarske.

76' Mijenjaju i Francuzi. I to dvojicu. Igru napuštaju Pogba i Benzema, a na travnjak istrčavaju Tolisso i Giroud.

75' Izlazi Schafer, ulazi Cseri.

74' Sallai je pokušao s ruba šesnaesterca, ali nije u tom udarcu bilo snage i Lloris hvata loptu u ruke.

66' GOOOL! Mbappe je prošao u šesnaesterac, poslao loptu u sredinu, presjekao je to obrambeni Mađara, ali slabo i lopta se odbija do Griezmanna koji se našao na pravom mjestu i zakucao loptu u mrežu.

image
FRANCK FIFE Afp

59' Trese se okvir mađarskog gola! Dembele je slomio dvojicu, opalio, ali njegov pokušaj pogađa vratnicu

>>> Nekoliko zanimljivih podataka: Mađarska nikad nije izgubila utakmicu europskog prvenstva u kojoj bi prva postigla pogodak. Nadalje, Fiola je pogotkom prekinuo 527 minuta dugačak niz tijekom kojeg je mirovala francuska mreža.

57' Prva izmjena kod Francuza. Izlazi Rabiot, a ulazi Dembele.

52' Žuti karton za Botku.

49' Pogba puca iskosa, no Gulacsi je siguran i brani njegov pokušaj. Dvije minute kasnije isti igrač pokušao je još jednom, no poskliznuo se i poslao loptu pored gola.

image
LASZLO BALOGH Afp

46' Počelo je drugo poluvrijeme!

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

45 + 2' GOOOL! Trese se mreža, ali ne Mađarska, već Francuska! Brz izlazak i odlična kombinacija domaćina, Fiola izbija pred Llorisa i puca u lijevi donji kut! Kakav šok za svjetske prvake, a s druge strane ludilo na tribinama Puskas Arene!

image
BERNADETT SZABO Afp

45' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

36' Pucaju Francuzi iz svih pozicija! Pokušao je Pogba iskosa, ali trese vanjski dio mreže.

33' Slalom Mbappea! Nanizao je nekoliko igrača, sam si stvorio priliku, ali ni on nije precizan.

image
BERNADETT SZABO Afp

31' Nevjerojatan promašaj Benzeme! Mbappe je primio dugačak i točan pas Griezmanna, vratio povratnu do Benezeme koji ostaje sam na 7-8 metara od gola, ali puca neprecizno.

image
BERNADETT SZABO Afp

26' Mađari moraju mijenjati. Umjesto ozlijeđenog Szalaija ulazi Nikolics.

23' Problemi za Mađarsku! Szalai je stradao u duelu, uslijedila je kraća pauza. Čini se da Mađari ostaju bez kapetana.

21' Benzema pronalazi Mbappea, uslijedio je novi udarac glavom, ali ponovno je Francuz bio neprecizan.

17' Nova velika prilike za Francuze! Digne je sjajno ubacio s lijeve strane, u trepavicu pogodio Mbappea, ali njegov udarac glavom odlazi pored gola.

13' Fantastična reakcija mađarskog vratara! Konačno su Francuzi nešto ozbiljnije povezali. Opalio je Benzema, Gulacsi brani, a lopta se odbija do Griezmanna, no Mađar zaustavlja i njegov pokušaj iz blizine.

image
TIBOR ILLYES Afp

10' Žuti karton za Pavarda zbog prekršaja

8' Izjednačena utakmica na otvaranju. Mađarska je otvorila borbeno, rastrčano i ne dozvoljava svjetskim prvacima nekakve opasnije izlaze pred njihov gol

1' Počela je utakmica u Budimpešti.

Linker
17. travanj 2024 03:27