Josip Šutalo

 Pro Shots Photo Agency/ddp Usa/profimedia
‘PROBIT ĆE SVE GRANICE‘

Na pomolu veliki posao, legenda stiže u pomoć Šutalu i ekipi: ‘Bit će najplaćeniji igrač u povijesti kluba‘

Bivši kapetan s Anfielda nakon samo šest mjeseci napušta Saudijsku Arabiju
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 18. siječanj 2024. 15:06

Jordan Henderson u četvrtak leti u Europu kako bi dovršio ugovor o pridruživanju Ajaxu, nakon što je dogovorio sporazumni raskid trogodišnjeg ugovora sa klubom saudijske Pro lige Al-Ettifaqom koji su potpisali u ljeto uoči sezone.

Bivši kapetan Liverpoola napustio je Arabiju nakon samo šest mjeseci, kako je jutros izvijestio The Athletic. Sastanak na kojem će se dogovoriti dogovor s Ajaxom vjerojatno će se održati u Britaniji. Trenutno postoji načelni dogovor između predstavnika igrača i nizozemskog kluba, a klub iz Amsterdama spreman mu je ponuditi 18-mjesečni ugovor plus opciju još godinu dana, ali bi se i taj vremenski okvir mogao produžiti.

Završava turbulentno razdoblje u njegovoj karijeri u kojem se suočavao s kritikama, posebno od strane skupina za prava homoseksualaca, jer se pridružio klubu u zemlji u kojoj je homoseksualnost protuzakonita. Henderson je bio plaćen oko 350.000 funti tjedno da igra za klub, čiju momčad je s klupe vodio njegov bivši suigrač Steven Gerrard.

image

Jordan Henderson

MOHAMMED SAAD Anadolu Via Afp

Engleski reprezentativac je shvatio da će njegovo vrijeme u Saudijskoj Arabiji vjerojatno imati ozbiljan utjecaj na njegov izbor za "Three Lionse" za Europsko prvenstvo u ljeto. Ajax je trenutno peti u Eredivisie i zaostaje visokih 23 boda za vodećim PSV Eindhovenom nakon lošeg početka sezone. Nizozemskinovinar Marcel van der Kraan tvri da će Henderson dobro naplatiti dolazak u Nizozemsku.

- Inače, maksimalna plaća za igrače Ajaxa je oko pet milijuna eura. Nikada nisam da je netko probio tu barijeru, ali razumijem da klub, s obzirom na lošu situaciju, mora pomaknuti granicu. Spremni su probiti sve barijere i platiti ga više nego ijednog igrača u klupskoj povijesti - rekao je Van der Kraan za The Sun.

Bilo je ovo neobičnih šest mjeseci za 33- godišnjaka, koji je prethodno bio vrlo siguran u karijeri u kojoj je otišao iz Sunderlanda u Liverpool gdje se uspostavio kao kapetan koji je osvajao Premier ligu i Ligu prvaka unatoč ranim sumnjama oko svoje budućnosti u klubu.

Iako nije dugo trebalo da shvati da je pogriješio što se preselio u Saudijsku Arabiju, Henderson je uvijek bio zabrinut za svoj odnos s Gerrardom za kojeg je bio glavni potpisnik. Čini se da su dvojica muškaraca dosegla limit u svojoj suradnji. Al-Ettifaq je trenutno osmi u Saudi Pro ligi sa 18 prvoligaških klubova. Pobijedili su samo jednu od posljednjih devet utakmica. Liga je prekinuta 28. prosinca i ne kreće do sredine sljedećeg mjeseca.

image

Jordan Henderson

Zac Goodwin/pa Images/profimedia

Henderson se pridružuje Ajaxu u jednoj od najnižih točaka u povijesti jednog od najvećih klubova u povijesti europskog nogometa. Hrvati Joško Šutalo, Borna Sosa i Jakov Medić, koji brane boje velikana, su već na svom četvrtom treneru ove sezone, a posljednja trojica su bili privremeni nakon otkaza Mauriceu Steinu u listopadu. Kad su kasnije tog mjeseca u Sussexu u Europskoj ligi porazili Brighton 2:0, vodio je bivši igrač Hedwiges Maduro. Trenutačno, klupska legenda Johnny van‘t Schip upravlja kadrom.

Dok je on imao trnoviti put s Al-Ettifaquom, prvoplasirani Al-Hilal dodatno će pojačati svoje redove i potpisati će ugovora s brazilskim reprezentativcem Renanom Lodijem. Ovaj 25-godišnjak se pridružio Neymaru i ostalima iz Marseillea nakon što se mučio s prilagodbom na život na Stade Velodromeu.

Renan Lodi proveo je prošlu sezonu na posudbi u Nottingham Forestu gdje je impresionirao za momčad Stevea Coopera, prije nego što se pridružio francuskom velikanu tijekom ljeta. Al-Hilal je trenutno na vrhu saudijske profesionalne lige jer nije izgubio u prvih 17 utakmica tekuće sezone.

Linker
28. travanj 2024 23:44