Hrvoje Tironi/Sportske novosti
DODATNE KVALIFIKACIJE

Može li Turska biti prva reprezentacija s kojom Guus Hiddink nije uspio!?

Drugo mjesto u skupini A za reprezentaciju Turske veliki je uspjeh. Preko sjajne i razigrane Njemačke jednostavno se nije moglo. Tamošnja liga, iz koje dolazi 80% igrača, jedna je od zahtjevnijih u Europi
Piše: Hrvoje TomićObjavljeno: 13. listopad 2011. 16:43

Drugo mjesto u skupini A za reprezentaciju Turske veliki je uspjeh. Preko sjajne i razigrane Njemačke jednostavno se nije moglo. Tamošnja liga, iz koje dolazi 80% igrača, jedna je od zahtjevnijih u Europi, a malobrojni “inozemci” igraju u velikim klubovima.

Zaigralo čak 36 igrača!

Na čelu reprezentacije je iskusni, 64-godišnji Nizozemac Guus Hiddink, na kojeg turska javnost danas radi veliki pritisak. Razlog nepovjerljivog stava tamošnje javnosti prema dokazanom stručnjaku su brojna lutanja oko početnog sastava, sustava, ali i izbora igrača tijekom kvalifikacija. Guus Hiddink niti jednom na travnjak nije poslao istu momčad.

Kroz kvalifikacije je koristio usluge čak 36 igrača. Nizozemac se s Turskom “mora” plasirati na Euro ili bi prema pisanjima tamošnjim medija vrlo brzo mogao napustiti kormilo reprezentacije. Guus Hiddink još nije pronašao dobitnu formaciju. U kvalifikacijama se najčešće služio 4-1-4-1 sustavom, koji Turci smatraju predefenzivnim. Zanimljivo, ukoliko se Turska ne plasira na Europsko prvenstvo, ovo će biti jedina reprezentacija s kojom Guus Hiddink na koncu nije uspio.

Najveća snaga današnje Turske je vezni red u kojem Hiddink ima igrače poput Sahina, Altintopa, Emrea Belözoglua, Ardu Turana, Mehmeta Topala, Mehmeta Aurelija... No, tijekom kvalifikacija malo je koja reprezentacija imala toliko problema s ozljedama poput Turske. Najbolji igrač reprezentacije i član madridskog Reala skupio je samo dva nastupa. A baš njega je Hiddink uoči kvalifikacija označio kao ključnog igrača reprezentacije. Turska nogometna javnost danas s nestrpljenjem iščekuje dvije stvari. Ime suparnika u dodatnim kvalifikacijama i povratak Nurija Sahina. Dvadesettrogodišnji veznjak trebao bi biti spreman za dodatne kvalifikacije, u kojima bi s iskusnim Emreom Belözogluom trebao dominirati u sredini terena.

Problem realizacije

Veliki problem Turske je realizacija, igrači Guusa Hiddinka su u kvalifikacijama poentirali samo 13 puta. Među strijelcima se ističu Turan Arda sa 4 i Burak Yilmaz sa 2 pogotka. A preostalih 34 igrača uspjelo je postići tek 6 pogodaka. Turska je definitivno momčad koju bi mnogi poklonici HR nogometa voljeli izbjeći, baš kao i pojedini članovi stručnog stožera.

Linker
24. rujan 2024 14:35