VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
NOVE ZVIJEZDE GZIRE

Momčad koja je šokirala Hajduk i Hrvatsku se raspala: Ostala su tek četvorica besmrtnika s Poljuda

Dosta je danas promjena u malteškoj momčadi koja je 2019. šokirala Hajduk, a sada prijeti Rijeci
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 22. srpanj 2021. 14:58

Gzira United ni u malteškim okvirima nije velik klub. Maroons, koji taj nadimak imaju zbog kestenjaste boje dresova koje nose, osnovani su 1947., a jedini trofej osvojili su 1973. kad su bili najbolji u Malteškom kupu. U Europi iza sebe imaju 12 utakmica, šest poraza, tri remija i tri pobjede. Dvije su ostvarili 2018. protiv andorske Sant Julije, koju su prošlog tjedna izbacili boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon dvije ukupno 210 minuta duge bitke bez pobjednika, a treću 2019. u Splitu.

Kone među Sirenama

Ta pobjeda u Hajdukovom domu jedan je od najvažnijih događaja u klupskoj povijesti, trijumf koji se slavi danas, a slavit će se još dugo. Prošle su od tada tek dvije godine, no sasvim dovoljno da tadašnji trener Gzire Giovanni Tedesco odradi još tri trenerska posla. Vodio je Sicilijanac nakon Gzire, koju je napustio u siječnju 2020., Vallettu, Al Bataeh i Sirens. Danas je bez posla.


Na početku prošle sezone na klupu se vratio danas 42-godišnji Darren Abdilla, koji je trener Maroonsa bio i u dva prethodna navrata, a u međuvremenu je i on vodio Vallettu. Prošle sezone Gziru je odveo do 3. mjesta, ali bilo je to krnje natjecanje, koje je zbog COVID-a okončano još u ožujku.


Puno je promjena doživjela Gzira u protekle dvije godine. Od klupskih heroja koji su besmrtni postali 18. srpnja 2019. u Splitu, u kadru su za današnji dvoboj s Rijekom 40-godišnji vratar Justin Haber, Brazilac Jefferson (nema veze s bivšim igračem Hajduka) te malteški veznjaci Nicky Muscat i Zachary Scerri. Ganac Elvis Sakyi i Senegalac Amadou Samb su bez kluba, Andrew Cohen se umirovio, Fernando Barbosa je u kuvajtskoj Al Jahri, Rodolfo Soares u malteškom Naduru, Sacha Borg u Sirensima, Juan Corbalan i Arthur Henrique u Hamrun Spartansima, Gianmarco Conti u talijanskom četvrtoligašu Campodarsegu. A prvi među jednakima, čovjek koji je s dva pogotka srušio Hajduk, Bjelokošćanin Hamed Kone, također više nije član Gzire. U siječnju ove godine i on se pridružio malteškim Sirenama...


Današnja Gzira ide na brazilski pogon, Thiaguinho (ni on nema veze s igračem koji nekad bio u Hajduku), Jefferson, Maxuell Samurai, Gabriel Mentz i Judivan petorica su predstavnika najveće južnoameričke države. Najbolji igrači prošle sezone bili su im rastom omaleni ofenzivni veznjaci Urugvajac Ricardo Correa (170 cm), koji je već pet godina na Malti, s deset golova i sedam asistencija, te Jamajčanin Martin Davis (165 cm). Standardni prvotimac je i kolumbijski veznjak Jackson Mendonza (171 cm), dok listu od devetorice stranaca koji su sudjelovali u izbacivanju Sant Julije zaključuje Nigerijac Emmanuel Mbong. (dd)

Linker
06. svibanj 2024 12:01