AFP
FINALE LIGE PRVAKA

Modrić uoči utakmice karijere: 'Nema favorita, čeka nas bitka za svaki pedalj terena'

U finalu nema nikad favorita, onaj koji je tamo stigao to je sasvim sigurno zaslužio - kaže Luka
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 24. svibanj 2014. 20:34

U ovo vrijeme prošle godine imali smo na užarenoj liniji Lige prvaka Mandžukića. Posebni dani uoči finala na Wembleyju, njegovo posebno raspoloženje, to je bilo 'ništa' za sreću nakon pobjede. Godinu kasnije iste linije, druga hrvatska vedeta, Luka Modrić!

Modrić je u ovoj sezon i igrao najbolji nogomet karijere. U svim relevantnim analizama i anketama smatra ga se, uz Ronalda, najboljim igračem Realove sezone. Za trenera Ancelottija nije bilo dvojbe u njegove mogućnosti od prvog dana.

- S obzirom na brojne medijske špekulacije, samo da vam pojasnim da Modrić sigurno ostaje naš igrač i da će biti jako važan u idućoj sezoni - kazao je talijanski trener prošlog ljeta po dolasku na Bernabeu.

Hrvat mu je uzvratio izvanrednim igrama tijekom cijele sezone, i trener ga je izostavljao iz momčadi samo onda kada je zbog kartona ili umora baš morao. Sve je to ljepši dio priče, garniran osvajanjem Kupa protiv Barcelone. Onaj turobniji ispisan je podbačajem u utrci za španjolski naslov, u kojem je slavio gradski rival Atletico. Dojam je da je Real sam prokockao naslov.

No, to je razočaranje pokrivenom svih ovih tjedana pričom o Decimi, gotovo opsesiji Realova okruženja da se domogne prvi u povijesti dvoznamenkastog broja europskih naslova. Prošlo je 12 godina otkako je današnji Ancelottijev pomoćnik Zidane fantastičnim golom donio 9. titulu. Previše za Realove stvarnosti.

Nema ikakve dvojbe, ako pobijedi u subotu u Lisabonu, ovaj Real ulazi u legendu fantastične klupske povijesti, ali i najprestižnijeg europskog natjecanja. Ukoliko se Atletico, nakon fantastične godine, potvrdi ne samo kao prvak Španjolske, nego Europe i u konačnici Madrida, prvog grada koji ima dva finalista, onda će za Real i sve one koji ga čine uslijediti jako teški dani.

U cijeloj toj Realovoj priči Modrić ima gotovo pa ključnu ulogu. Ona je i do polufinala bila velika, jer mijenja svojom hitrinom i okomitošću ravnotežu utakmice, no, kada je X. Alonso dobio karton protiv Bayerna i suspenziju, tada je na Modrićeva pleća natovareno još više odgovornosti. Real ima trio fantastikus u napadu, Bale - Benzema - Ronaldo, ima odličnu obranu, ali utakmica, pogotovo s 'kamenim blokom' Atletica, lomit će se na sredini. Svakome je jasno koji prati Realovu stvarnost, kao primjerice protiv Bayerna, da Modrić, pored Illaramendija ili Khedire, ima najteži posao.

U Atleticu odaju ideju da u odsutnosti Alonsa sve blokade treba usmjeriti na Modrića. Zaustave li njega u kreaciji i stvaranju viška u sredini, odnosno onemoguće li ga da opet čini razliku pokretanjem vjerojatno najubojitije kontre na svijetu i upošljavanjem tri Realova napadača, uvjereni su u Atleticu, europski trofej im je puno bliži.

O svemu smo tome proteklih dana čitali u španjolskim medijima, slušali na presicama trenere i igrače, a pokušali smo iz tradicionalno medijski zakopčanog Modrića izvući neku jasniju ideju za subotu. Dan prije finala zvučao je kao i prethodnih dana:

- Nije trenutak za priču. Osjeća se u svemu da slijedi veliki događaj. Ama baš svi u Realu, od vodstva, preko struke do igrača i svih djelatnika, maksimalno smo fokusirani na utakmicu.

A ona će biti teška da teža ne može biti?

- Definitivno! U finalu nema nikad favorita, onaj koji je tamo stigao to je sasvim sigurno zaslužio. Zato je jasno da se sučeljavaju dvije velike momčadi i svaka ima pravo nadati se konačnom uspjehu. Bit će to bitka za svaki pedalj terena, kao i svi dosadašnji nam susreti ove sezone. Ostajem uvjerenja da mi moramo nametnuti igru u pravom smislu te riječi te ići u borbu prsa o prsa. Oni su prvaci Lige, jaki su i kompaktni, ali i mi smo velika momčad!

Svjesni ste da je ovo najveća utakmica vaše karijere te da ste osobito važan za igru momčadi?

- Zna se što je finale LP. Kao što se odavno zna da je svaki igrač važan, ali da je apsolutno najvažnija momčad. Na svakom od nas je da damo osobni doprinos da momčad djeluje realovski moćno. To je ključ po meni...

Linker
23. rujan 2024 15:18