FURKAN ABDULA Anadolu Agency Via Afp
RAZGOVOR ZA SN

Modri asovi u jednoj od najtežih misija ove godine: ‘Nadam se će Dinamo imati još dva igrača na SP-u‘

Sjeverna Makedonija izborila je dodatne kvalifikacije za SP nakon sjajne završnice
Piše: SNObjavljeno: 17. studeni 2021. 22:44

Pobjedom nad Islandom (3:1) reprezentacija Sjeverne Makedonije plasirala se u doigravanje za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Makedonci su imali briljantan završetak kvalifikacija, prvo su na gostovanju pobijedili Armeniju sa 5:0, a onda su sve zaključili u S k o p l j u trijumfom nad Islanđanima.

Veliki je to uspjeh za makedonsku nacionalnu vrstu, nakon što su se plasirali na prošli Euro evo ih sad u prilici da uhvate i skup najboljih reprezentacija na Globusu. Od toga ih dijele dvije utakmice. U polufinalu doigravanja će, s obzirom da su u ‘drugom bubnju’, gostovati, ali za Makedonce koji su u ogromnom naletu, ništa nije nemoguće.

- Još spavam, u komi sam! To nam je jučer negdje oko 13 sati kazao desni bek Dinama, Stefan Ristovski, kapetan S. Makedonije.

- Makedonija prije nikada nije bila u situaciji da se bori za europska i svjetska prvenstva. Obično smo u skupinama u kojima smo igrali skupili šest-sedam bodova. Ali u posljednje vrijeme sve se promijenilo. Imamo profil igrača koji želi napredovati, koji žele velike stvari, ostvarivanje velikih ciljeva. Uspjeli smo se plasirati na Europsko prvenstvo, a evo nas sad i u završnici borbe za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Jako sam sretan zbog toga. Znate, mi imamo kvalitetu, svi zaslužuju ovakav uspjeh - kazao nam je u uvodu Ristovski.

Teška vremena

Kazao nam je nakon toga jednu vrlu bitnu stvar...

- Sigurno znate kakva je politička situacija u Makedoniji. Politka nas stalno ubija! Narod se stalno dijeli. U ovakvim lošim vremenima jedino nas sport ujedinjuje, a pogotovo nogomet. Zato se toliko radujem, jer u ovakvim bremenitim okolnostima barem da smo mi kao reprezentacija razveselili makedonski narod. Mislim da nije pretjerano kazati da je naša reprezentacija ujedinila makedonski narod! Koliko-toliko...

Na stadionu je bilo prekrasno, rijetko se na našim makedonskim prostorima može vidjeti takvo jedinstvo kao što se vidjelo na ovoj posljednjoj utakmici s Islandom. Veli da je optimist kad se radi o doigravanju, vjeruje da se Makedonija može plasirati u Katar.

- Imamo još te dvije utakmice... Mislim da je moguće da odemo u Katar, mi svi u to vjerujemo. Ima jedan problem, zbog viška kartona neće nam moći igrati Elmas. Ali vratit će nam se Arijan Ademi, a on nam znači jako puno. Samo da do doigravanja budemo živi i zdravi, onda je itekako moguće da se nakon Europskog prvenstva plasiramo i na svjetsku smotru - zaključio je Ristovski.

A što kaže drugi dinamovac u redovima te reprezentacije, Arijan Ademi, koji zbog ozljede nije mogao igrati za Makedonce u finišu kvalifikacija?

- Navijao sam doma, bio sam presretan kad je sve završilo. Ne samo što sam sretan, nego sam i ponosan. Velika je to stvar za cijelu Makedoniju. Pitamo ga kako se dogodilo da Makedonija, koja je prije nekog vremena bila jako daleko od europskog i svjetskog vrha, naglo iskoči u prvi plan, da se nakon Eura bori i za nastup na Svjetskom prvenstvu?

- Ne znam stvarno kako bih to objasnio... No, kad pogledate reprezentaciju, vidjet ćete da u rosteru zaista imamo jako kvalitetnih igrača, koji igraju u jakim europskim klubovima. Da, bilo ih je i prije, ali nije bilo ovakvih rezultata. Valjda je sad, nakon svih tih godina, sve ‘kliknulo’. Prije nego što smo se plasirali na Euro bilo je dosta kritika na račun reprezentacije. Ali nakon tog plasmana na Euro sve je krenulo uzlaznom putanjom, promijenila se kompletna atmosfera.

Još dvojica dinamovaca

Vjeruje li da Makedonija može napraviti još jedan pothvat i plasirati se u Katar?

- Vidite, neće nam moći igrati Elmas i Kostadinov, a oni nam mnogo znače. Bit će jako teško, ali ja sam optimist. Možemo se mi nakon Eura plasirati i u Katar. Očekuju nas dvije jako teške utakmice, treba to proći. Ne, mi nismo favoriti, mi smo u onoj ‘drugoj skupini’. Moramo na gostujući teren u polufinalu protiv sigurno jakog suparnika. Da, teško je, ali moguće. Nadam se da ću biti zdrav i spreman za te dvije odlučne utakmice, ta da će Dinamo imati još dva igrača na Svjetskom prvenstvu, Ristovskog i mene - zaključio je Ademi.

Linker
29. rujan 2024 01:16