Veldin Hodža, Lovro Zvonarek i Matija Frigan

 DAMIR KRAJAC Cropix
DOBILI PO NOSU

Mladi Vatreni imaju zadnju šansu za popravak dojma, traži se dobra uvertira za nastavak kvalifikacija

U kvalifikacijama se nalaze u skupini s Portugalom, Grčkom, Farskim otocima, Bjelorusijom i Andorom
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. lipanj 2024. 09:33

Nisu se naši mladi U21 reprezentativci proslavili protiv Republike Irske u Vrbovcu prošlog petka. Poraženi su u prijateljskoj utakmici s 2:3, a igrom u prvom poluvremenu mogli su zabrinuti sve one koji s optimizmom gledaju na hrvatski nogomet u budućnosti. Makar, naravno, ne treba smetnuti s uma da je protiv Iraca izborniku Draganu Skočiću nedostajalo sedam igrača, te da Hrvatska ima dosta mladih talenata koji nisu dio ove vrste. Recimo Martina Baturinu i Luku Sučića koji su s Vatrenima na Euru, Petra Sučića koji je bio na Dalićevom pretpozivu, a za ovu akciju Skočić je na pretpozivima ostavio Roka Šimića, Diona Drena Belju, Franju Ivanovića, Gabriela Rukavinu, Luku Vrbančića...

Posljednji pripremni okršaj

U utorak mlada Hrvatska protiv Švedske (stadion Sesvete, 18 sati, prijenos na MaxSportu) svakako želi popraviti dojam koji je ostavila protiv Iraca. I mi zaista s nestrpljenjem očekujemo vidjeti hoće li u tome uspjeti. Ovo je posljednja pripremna utakmica Skočićeve vrste pred nastavak europskih kvalifikacija u rujnu kad u goste Hrvatima dolaze Farski Otoci i moćni Portugal. Da vas podsjetimo, mladi Vatreni se nalaze u skupini s Portugalom, Grčkom, Farskim otocima, Bjelorusijom i Andorom. Trenutačno su na trećem mjestu, Portugalci su u sedam utakmica osvojili 18 bodova, Grci u osam utakmica 14, a Hrvatska nakon šest odigranih ogleda ima 13 bodova... Što je sasvim dobar pogled na ljestvicu. Skočićevi dečki su zasad dobili sve ono “što su trebali dobiti”, igrali su na gostovanju protiv Grčke 2:2, a izgubili su od Portugala 1:5.

Izravan plasman na europsku smotru izborit će devet pobjednika skupina i tri najbolje drugoplasirane reprezentacije, a preostalih šest drugoplasiranih momčadi borit će se za tri preostala mjesta u dodatnim kvalifikacijama u studenom 2024. godine. Slovačka je kao domaćin automatski izborila nastup na završnom turniru. Dakle, kako sada stvari stoje, drugo mjesto je itekako uhvatljivo, a tko zna, možda negdje zapnu i Portugalci.

A kako stoje naši današnji protivnici Šveđani? Po Transfermarktu mnogo su skuplji od Iraca od kojih smo izgubili u Vrbovcu. Njihova mlada vrsta procijenjena je na 39,5 milijuna eura. Što znači da je od naših jeftinija oko 14 milijuna eura. Ali bili su Irci jeftiniji preko 40 milijuna eura, pa su nam dali po nosu, tako da te cijene očito ne znače previše kad se radi o događajima na terenu. Nisu ni Šveđani kompletni, veznjaci Sebastian Nanasi iz Malmöa i Yasin Ayari iz Brightona su bili s A-reprezentacijom, nema još jednog veznjaka Lucasa Bergvalla iz Djurgardena, a njih trojica zajedno vrijede 14,5 milijuna eura. Dvojica kapitalaca, na TM vrijedni po četiri milijuna eura, iz aktualne vrste koju vodi Daniel Bäckström su dva krila koja za život zarađuju u Belgiji, 21-godišnji Jacob Ondrejka iz Antwerpa te dvije godine mlađi Momodou Lamin Sonko iz Genta.

Šveđani nisu neki bauk

Šveđani su u svojoj kvalifikacijskoj skupini poput Hrvata također na trećem mjestu. Prvi su Nizozemci koji su dobili svojih sedam utakmica i imaju 21 bod, drugi su Gruzijci koji su iz šest utakmica osvojili 13 bodova, a Šveđani iz istog broja utakmica 10. U prvoj utakmici na turniru nisu se proslavili, njihova iskusnija momčad (prosjek udarnih 11 bio je 21,4 godinu) poražena je od brojnih engleskih tinejdžera (prosjek 19,9).

Dakle, očito ipak nisu neki bauk. Za Hrvatsku svakako ne bi bilo dobro da nakon što je poklekla protiv Iraca, poklekne i protiv Šveđana, bila bi to zaista loša uvertira za nastavak kvalifikacija. Nadamo se i vjerujemo da će danas u Sesvetama Skočićevi izabranici biti puno bolji nego što su bili u Vrbovcu, da neće razočarati.

Mogući sastav za Švedsku

Čavlina - Sigur, Živković, Katinić, Bukvić - Hodža - Šotiček, Zvonarek, Biuk - Ljubičić, Frigan

Linker
11. lipanj 2024 09:34