HRVATSKA KOLONIJA

MARIO ŠITUM BRILJIRA U ITALIJI 'Nisam htio u Speziju, ali Bjelica me sprema za velike stvari'

'Ovdje je čudo. Pun stadion, dobra atmosfera, sjajan grad, trener koji mi vjeruje'
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 11. svibanj 2015. 01:05

Hrvatski san u Speziji i dalje traje. Čak osam Hrvata u svlačionici i Nenad Bjelica na klupi u subotu su remizirali s Vicenzom (0-0) i ostali na petom mjestu koje nudi doigravanje za Serie A. Promocija u više društvo dio je trogodišnjeg plana, a društvo iz Spezije ima ga priliku uhvatiti već u prvoj godini otkako su ih preuzeli Volpi i Mišković.

Od Hrvata je najbolji dojam ostavio Mario Šitum. Igrač Dinama na posudbi u Speziji svojedobno je bio označen kao velika nada HR nogometa. U debiju za ‘modre’ zabio je gol Karlovcu, igrao je u Ligi prvaka. U međuvremenu se negdje izgubio. Bio je član Lokomotive kada su mu predložili put u Serie B.

- Na prvu nisam htio u Speziju. Pa što ću ja u drugoj ligi, mislio sam. Međutim, nakon godinu dana mogu kazati da sam bio u krivu. Ovdje je čudo. Pun stadion, dobra atmosfera, sjajan grad, trener koji mi vjeruje - nabraja Šitum, kojeg je Nenad Bjelica prije nekoliko dana označio kao budućeg reprezentativca. Pohvale gode, pogotovo kada dolaze od takvog stručnjaka.

- Prvi put u karijeri imam osjećaj trenerova punog povjerenja i ne mogu vam opisati koliko to znači za samopouzdanje. Puno sam napredovao pod Bjelicom i sve što sam napravio u Italiji, dugujem njemu. I kada čujem tu izjavu, onda znam da sam mu vratio barem dio povjerenja - kaže nam Šitum, koji je u Speziju stigao ozlijeđen. Mučio ga je aduktor i zbog toga je propustio uvod sezone. Baš kada je uhvatio kontinuitet, došla je nova ozljeda.

- Kada pričam o povjerenju, onda se moram sjetiti utakmice protiv Perugie, u kojoj me trener stavio unatoč tome što sam dugo bio ozlijeđen. Imao sam puknuće od 2,5 centimetra i pomalo sam se bojao nastupa. Nismo imali dobre rezultate i trener je riskirao sa mnom, ali na kraju je ispalo sjajno. Dao sam gol i to me oslobodilo pritiska. Dalje je sve išlo kao po špagi.

Prilagodba na Italiju u njegovu je slučaju bila jako brza. Pomoglo je poznavanje jezika i okolina, koja je ipak puno manja od Zagreba.

- Spezia je grad od stotinjak tisuća stanovnika koji ima svoj šarm. Sa mnom je zaručnica, s kojom ću se vjenčati sljedeće godine, a često navrate prijatelji i obitelj. Uostalom, toliko je Hrvata ovdje da se osjećamo kao da smo doma. A pod ovim ‘doma’ Šitum smatra Gornje Vrapče. Tu je rođen i odgajan u ‘modrom’ duhu. Za Dinamo je odigrao tridesetak utakmice, od čega tri u skupini Lige prvaka. Priznaje kako će Maksimir uvijek biti njegov dom, ali u kojem se nije ispunio do kraja...

- Dinamo je moj klub koji volim i zbog čijih se rezultata grizem svaki put kada igra, a ta naša ljubav bila je više nespretna nego nesretna. Osjećam da sam ostao nešto dužan, ali ne znam razloge tome. Jesam li ja trebao biti bolji ili oni nešto strpljiviji? Tko će sada znati... U svakom slučaju, odabrao sam drugi put kojim idem i ne okrećem se za onim što sam ostavio iza sebe. Možda jednog dana - sasvim iskreno će Šitum.

Spezia je njegova sadašnjost u kojoj uživa. U klubu koji je sređen, u gradu koji ga oduševljava suigračima i navijačima. Svi žive

isti san; proboj u Serie A. A onda tko zna...

- Nakon sezone u Serie B mislim da sam 50 posto bolji igrač nego što sam bio prije dolaska. Bolji su suigrači i trener. Liga je

kvalitetnija, atmosfera je čudo. U Speziji sam se uvjerio kako mogu igrati na ovoj razini i ne bojim se sljedeće stepenice. E sad, hoće li ona biti u Italiji ili nekoj drugoj europskoj ligi, ne znam, ali idem naprijed - samouvjereno je završio Mario Šitum, predvodnik hrvatske kolonije koja je na putu za Serie A.

Linker
22. rujan 2024 13:32