BELGIJSKI IZBORNIK

Marc Wilmots za SN: 'Hrvatska je top momčad, navijat ću za vas u play offu!'

'Mi u Zagrebu želimo pobjedu. U svakoj utakmici idemo na pobjedu, nećemo to sada mijenjati. Nema opuštanja, treba igrati s mnogo energije, htijenja, treba igrati kao inače'
Piše: Maja RadmanObjavljeno: 10. listopad 2013. 17:44

Srijeda je, kasno jutro. Radni je dan, djeca su u školi, pa se i tako na tribinama Heysela okupilo stotinjak mladih, djece, željnih da iz blizine vide svoje idole. Belgijska se reprezentacija na tom povijesnom stadionu okupila posljednji put prije odlaska u Hrvatsku, prije susreta koji bi se dugo mogao pamtiti.

Svaka utakmica ovih je mjeseci za Belgiju iznimno značajna, kako onda neće biti sutrašnji susret u kojem je Belgijancima dovoljno izboriti bod da bi, nakon toliko godina, okusili slast sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu.

Tko bi prije godinu dana predvidio ovako "lak" put do Brazila. Belgija je startala kao izazivač , poletna, mlada momčad pred kojom je budućnost, ali sadašnjost još nije obećavala ovakav uspjeh.

- Hrvatska je imala sve više od nas - više međunarodnog iskustva, poznatije i iskusnije igrače, infrastrukturu, blok - kaže nam Marc Wilmots, čovjek koji je preporodio belgijsku reprezentaciju, donio pobjednički duh i od grupe talentiranih mladića stvorio momčad kojoj se divi Europa.

- Hrvatska je na početku bila apsolutni favorit u skupini. Mi smo krenuli s opcijama za drugo mjesto, ali evo, situacija se promijenila, zamijenili smo mjesta - smješka se zadovoljno dok čeka na svoj red za press konferenciju u dvorani ispunjenoj novinarima.

Izbornik stoji čvrsto nogama na zemlji, barem takav dojam ostavlja iako se ovako, iz blizine, vidi da je i on sretan.

- Imamo pet bodova razlike, sedam golova prednosti, to nam daje mir. Mi do sada nismo imali nikakvog pritiska, nemamo ga ni sada.

To ni izdaleka ne znači da će njegova momčad u Zagrebu biti oprezna, tražiti taj jedan bod koji bi u ovom trenutku proslavila kao titulu svjetskog prvaka.

- Mi u Zagrebu želimo pobjedu. U svakoj utakmici idemo na pobjedu, nećemo to sada mijenjati. Nema opuštanja, treba igrati s mnogo energije, htijenja, treba igrati kao inače.

Wilmots upozorava da neće biti jednostavno kako mnogi očekuju:

- Moramo biti kompaktni, u Hrvatskoj ćemo biti izloženi stalnom pritisku.

Kažemo mu da izgleda kao da je on jedini trijezne glave:

- Hrvatska je top momčad, ja je uvijek tretiram s poštovanjem, respektom. Nije odigrala dvije posljednje utakmice kako se očekivalo, ali ja dobro znam koliko su bile teške. Nije lako igrati protiv Škotske, ni protiv Srbije. Srbi su jako nezgodna momčad. Kao igrač nikad nisam upisao pobjedu protiv Hrvatske.

Nakon svega, bilo nam je drago čuti da "navija" za nas:

- Nadam se da će se Hrvatska plasirati na SP. Mi smo dvije dobre momčadi. I jedni i drugi zaslužili smo plasman. Iskreno očekujem da će Hrvatska zajedno s nama u Brazil.

Linker
22. rujan 2024 10:07