REKORDI PREMIERSHIPA

Louis Van Gaal poručio: 'Di María je samo početak, želimo dovesti Vidala i Messija!'

Na Konačan iznos transfera, s uključenim bonusima, trebao bi bi biti oko 90 milijuna eura
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 25. kolovoz 2014. 12:57

Višetjednim očijukanjem s najbogatijim europskim klubovima (United, City, PSG, Chelsea) Ángel di María uspio je u svojoj namjeri. Pronašavši najbolju „udavaču“, bezbolno je amortizirao činjenicu što je u Realovoj zvjezdanoj svlačionici postao višak .

Prema posljednim izvještajima otočkih medija, Real Madrid od Manchester Uniteda za Argentinca traži čak 94 milijuna eura, čime Di María ne bi ostvario samo najskuplji transfer u povijesti Premiershipa, već bi se i izjednačio s rekorderima Ronaldom i Baleom koji su za identičnu odštetu odlazili u Real Madrid.

Na Old Traffordu, jasno, licitiraju s osjetno manjim iznosom, ali BBC prenosi izjavu neimenovanog klupskog čelnika koji tvrdi da će Di Maríjina kupnja sigurno biti skuplja od one Fernanda Torresa, za kojega je Chelsea isplatio Liverpoolu 58,5 milijuna eura.

Prema informacijama ESPN-a, dvije strane naći će se negdje oko 75 milijuna eura u startu plus 15 milijuna na ime raznih bonusa. Time će se Di María u konačnici svrstati na treće mjesto svih vremena, ispred Suáreza (Barcelona), Jamesa (Real), Zidanea (Real)…

Ono što je važnije za 26-godišnjeg veznjaka, petogodišnjim ili šestogodišnjim ugovorom bit će mu zajamčeno 200.000 funti tjedno, čime se smješta u Top 5 najplaćenijih nogometaša na Otoku.

A da United misli ozbiljno, megalomanski je novinarima nagovijestio Louis van Gaal. Premda službene potvrde transfera još nema, Nizozemac ga je potvrdio riječima „čekajte i vidjet ćete“.

- Jesam li zainteresiran za Di Maríju? Naravno, ali ne želim samo njega, već možda i Artura Vidala i Lionela Messija! Mi smo velik klub - izjavio je Van Gaal nakon utakmice protiv Sunderlanda (1-1).

Kada Di Maríjin transfer postane služben, engleski će klubovi biti autori 13 od 20 najvećih transfera ovog ljeta. Na vrhu je trenutno Eliaquim Mangala, za kojega je Manchester City izbrojao Portu 40 milijuna eura, a u elitnom društvu je i Dejan Lovren (25,3 milijuna eura).

Baš kao što su analitičari i predviđali, premierligaši se nakon dužeg razdoblja vraćaju na vrh liste najvećih potrošača te prekidaju dominaciju španjolskih, francuskih i ruskih divova. Jedan od glavnih razloga su unosna TV-prava koja otvaraju veći manevarski prostor s financijskim fair-playom: dok Barça i Real na tom polju gube monopol u Primeri, velika četvorka (ili velika šestorka) na Otoku sa svakim novim ugovorom ruši rekord.

Da će se Di Maria u Unitedu snaći kao riba u vodi, uvjerena je klupska legenda Gary Neville.

- Unitedu fali brzine, a on može trčati i trčati. Momčadi su silno nedostajali igrači koji su brzi u tranziciji i koji mogu driblati, a opet biti munjeviti u završnici. Neke prošle kupnje Uniteda nisu mi se svidjele, no ovo je pravo pojačanje - ocijenio je Neville.

Najplaćeniji nogometaši u Premiershipu

Igrač Klub Tjedna plaća*

1. Wayne Rooney Man. United 300.000

2. Robin van Persie Man. United 250.000

3. Yaya Touré Man. City 240.000

4. Sergio Agüero Man. City 225.000

5. Eden Hazard Chelsea 185.000

6. Mesut Özil Arsenal 180.000

7. John Terry Chelsea 175.000

7. Fernando Torres Chelsea 175.000

9. David Silva Man. City 160.000

10. Alexis Sánchez Arsenal 140.000

*svi iznosi izraženi su u funtama

BROJKE

58,5 milijuna eura iznosi trenutni rekord Premiershipa (Chelsea za Torresa 2011.)

57 milijuna eura mogao bi na Di Maríji zaraditi Real, koji ga je od Benfice kupio za 33 milijuna

2000.je godina najveće kupnje nekog Argentinca: Lazio je tada Parmi za Hernána Crespa platio 55 milijuna eura

Linker
22. rujan 2024 02:14