METEORSKI USPON

Loš za Hajduk: Otpadak HNL-a Australiji prvo donio LP, a potom i azijski naslov

Piše: Aleksandar HoligaObjavljeno: 02. veljača 2015. 15:15

Prije nešto više od četiri godine Tomi Jurić pojavio se na probi u klubu čiji je dres san velikoj većini australskih Hrvata.

S referencom centarfora koji je zabio četiri gola u sedam utakmica 2. HNL za Croatiju Sesvete, kratko se zadržao na Poljudu, a kroničar Slobodne Dalmacije tada je u skromnoj crtici zabilježio da je Jurić bio i otišao , zaključivši: “Rastanak s napomenom ‘dobar si, pratit ćemo te’ može jednog dana završiti i s praćenjem preko televizije…”

Pozdravili heroja

Prije nešto više od dvije godine Jurić se na zimskim pripremama nije uspio nametnuti kao prvo rješenje za špicu napada zaprešićkog Intera, gdje je i do tada uglavnom grijao klupu. Razočaran, prihvatio je ponudu iz rodne Australije. “Ovdje sam bio Hrvat, a u Hrvatskoj Australac”, rekao je nakon dolaska Down Under. “Bilo mi je teško shvatiti gdje zapravo pripadam, ali odlučio sam se vratiti i bilo je to dobra odluka.”

Prije tri mjeseca proslavio je osvajanje azijske Lige prvaka s klubom Western Sydney Wanderers, postigavši jedini gol u finalu protiv saudijskog Al-Hilala. Prije dva dana u finalu azijskog prvenstva donio je svojoj domovini kontinentalni naslov: u produžecima, na nevjerojatan način othrvavši se prekršajima južnokorejskih igrača na rubu šesnaesterca, jednome od njih progurao je loptu kroz noge i šutirao na gol, a na golmanovu odbijenu loptu natrčao je James Troisi i zakucao je u mrežu. 76.835 gledatelja na Stadiumu Australia u Sydneyju oduševljeno je pozdravilo Jurića kao svog heroja…

Nogomet je počeo igrati u NK Hurstville Zagreb, a put ga je preko Sydney Olympica i Sydney Uniteda (bivše Croatije) doveo do zemlje svojih roditelja: najprije u nižerazredni NK Trnje, pa u Sesvete, Lokomotivu i Inter.

Novi Mark Viduka

Hrvatsku je napustio kao poluanonimni 21-godišnjak i nakon kratke epizode u Adelaide Unitedu završio u novom klubu Western Sydney Wanderers, kao zamjena za Dina Kresingera, kultnog lika HNL-a koji se u Australiji pokazao kao razočaranje. Ondje je procvjetao pod vodstvom sjajnog trenera, još jednog australskog Hrvata, Tonyja Popovica.

Jurićeva priča o neuspjehu u HNL-u nije jedinstvena. I Mile Jedinak, kapetan Crystal Palacea i Socceroosa, svojedobno je proveo sezonu i pol u Varteksu bez ijednog nastupa. Jurića danas zovu “novim Markom Vidukom”, a prije samo dva i pol tjedna odbio je vrijedan transfer u Kinu, izjavivši da se želi ponovno okušati u Europi.

Linker
23. rujan 2024 07:53