AFP
FA CUP

Kuyt dvije minute prije kraja utakmice matirao United, za veliko slavlje Liverpoola

Kuyt je kao džoker u utakmicu ušao u 63. minuti, a samo minutu nakon što je zabio pogodak za 2-1 je mogao postići još jedan
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 28. siječanj 2012. 17:11

U derbi utakmici 4. kola engleskog FA Cupa, nogometaši Liverpoola su na svom Anfieldu pobijedili Manchester United s 2-1. Strijelac pobjedonosnog pogotka je bio Dirk Kuyt u 88. minuti.

Kuyt je kao džoker u utakmicu ušao u 63. minuti, a samo minutu nakon što je zabio pogodak za 2-1 je mogao postići još jedan. Udarac glavom Carrolla iz blizine je odsjeo na vratnici, a na natrčanu loptu je Kuyt reagirao, ali je i poslao kraju vratiju.



Liverpool 2-1 Manchester United by goalsarena2012-2

Inače, bila je to otvorena utakmica s obje strane, s tim da je Liverpool ipak bio bolji. Na to sugeriraju i udarci prema vratima, pa ih je tako domaćin imao 14 (čak devet udaraca u okvir vratiju), dok su igrači Uniteda devet puta pucali prema Pepe Reini, a tek tri u okvir.

Inače, Liverpool je poveo u 20. minuti golom Aggera glavom nakon kornera, no još do kraja poluvremena je gost izjednačio. Rafael je probio desnu stranu, a na povratnu loptu je dobro reagirao Park.

U utakmici punog naboja, na Loftus Roadu, Chelsea je pobijedio Queens Park Rangers s 1-0. Utakmica je bila naelektrizirana zbog prijašnjeg sukoba Terrya i Ferdinanda, tijekom prvenstvene utakmice.



Queens Park R. 0-1 Chelsea by goalsarena2012-2

Inače, atmosfera se dodatno zapalila u 62. minuti kada je sudac Mike Dean dosudio prilično dvojben jedanaesterac za Chelsea. Kontakt Hilla i Sturridgea je ocijenio kao prekršaj za najstrožu kaznu, a siguran je realizator i strijelac jedinog pogotka bio Juan Mata. Domaća je momčad do kraja pokušala izjednačiti, no nije uspjela makar je utakmica produljena sedam minuta. Najbolju šansu su imali u 96., ali je tada opasan dijagonalni udarac uspio odbiti vratar Chelseaja Peter Čech.

Premierligaš Stoke City uspješno je prošao prepreku u 4. kolu najstarijeg engleskog natjecanja FA Cupa. Momčad Tonyja Pulisa slavila je u gostima dok Derby Countyja s 2-0...

Stoke se lakše od očekivanog obračunao s drugoligašem (Championship) Derbyjem u 4. kolu FA Cupa. Poveli su gosti već u 4. minuti preko Camerona Jeromea, a točku na "i" stavio je njemački obrambeni igrač Robert Huth u 81. minuti susreta. Stoke u 5. kolu očekuje dvoboj protiv Stevenagea koji je s minimalnih 1-0 bio bolji od Notts Countyja.

Iznenađenje prošlog, 3. kola Swindon (izbacio Premierligaša Wigan) nije bio te sreće ovog puta. Poražen je u gostima kod Leicestera s 2-0, a oba pogotka za domaće postigao je Jermaine Beckford, po jedan u svakom poluvremenu.

U dvobojima Premierligaša, Bolton je na svom travnjaku s 2-1 bio bolji od Swanseaja, dok je Norwich kao gost slavio protiv West Bromwicha s identičnim rezultatom. Bolton je pogocima Darrena Pratleyja (45+2) i Chrisa Eaglesa (56) preokrenuo prednost Swanseaja koju mu je donio Luke Moore u 43. minuti prvog dijela. Ivan Klasnić nije kandidirao za sastav Boltona. Norwich je kasnim golom Simeona Jacksona slavio s 2-1 u gostima kod West Broma.

Najveće iznenađenje 4. kola priredio je četvrtoligaš (League Two) Crawley Town koji je kao gost s minimalnih 1-0 bio bolji od drugoligaša Hull Cityja koji je do prije dvije sezone igrao u najvišem razredu engleskog nogometa. Matthew Tubbs zabio je jedini pogodak na utakmici u 57. minuti.

Drugoligaš Brighton priredio je najveće iznenađenje u 4. kolu engleskog FA Cupa. Momčad Gustava Poyeta pobijedila je na svome terenu Newcastle s 1-0...

Bizarnost ove utakmice leži u podatku da je Brighton prošao dalje zahvaljujući autogolu Mikea Williamsona u 76. minuti. Isti je igrač, naime, i prošle godine svojim autogolom bio zaslužan za ispadanje Newcastlea iz FA Cupa, i to protiv tadašnjeg četvrtoligaša Stevenagea.

Zanimljivo je i da je Brighton u posljednjih 16 utakmica koje je odigrao u FA Cupu samo dvaput uspio sačuvati mrežu čistom - oba puta protiv Newcastlea.

FA Cup, 4. kolo:

Blackpool - Sheffield Wednesday 1-1

Derby County - Stoke City 0-2

Bolton - Swansea 2-1

Leicester - Swindon 2-0

Sheffield United - Birmingham 0-4

Hull City - Crawley Town 0-1

West Bromwich - Norwich 1-2

Millwall - Southampton 1-1

Stevenage - Notts County 1-0

Brighton - Newcastle 1-0 (Williamson 76 - ag)

FA ukinuo rukovanje između QPR-a i Chelseaja kako bi spriječio novi skandal



Silna medijska naklapanja posljednjih dana o tome hoće li se Anton Ferdinand i John Terry rukovati uoči subotnje utakmice između QPR-a i Chelseaja u FA Cupu pala su u vodu. Engleski nogometni savez (FA) jednostavno je odlučio da rukovanja ne mora biti.

Točnije, iz krovne udruge engleskog nogometa dali su dopuštenje klubovima da preskoče tradicionalno rukovanje uoči dvoboja kako ne bi došlo do skandala ukoliko Ferdinand odbije pružiti Terryju ruku.

Podsjetimo, nakon ogleda ovih klubova u listopadu Ferdinand je optužio Terryja da ga je vrijeđao na rasnoj osnovi, a Chelseajeva je kapetana prijavio i nepoznati "građanin". Engleski reprezentativac će se tako za nekoliko dana pojaviti na sudu iako cijelo vrijeme tvrdi da je nevin.

Dodatno su se tenzije podigle u petak kada je Ferdinand na klupsku adresu primio pismo u kojem je bio metak. FA je nakon svega odlučio spriječiti moguće nove napetosti.

"Nakon razgovora koje su u petak navečer i subotu ujutro vodili dužnosnici QPR-a, Chelseaja i FA-a, dogovoreno je da neće biti uobičajenog rukovanja uoči subotnje utakmice 4. kola FA Cupa. FA je na taj način pozitivno odgovorio na zahtjev oba kluba da se smanje tenzije uoči dvoboja", stoji u priopćenju FA-a.

Uoči utakmice su znatno postrožene i sigurnosne mjere, tako da su svi gledatelji koji su došli na Loftus Road bili znatno detaljnije pregledavani nego obično.

Linker
24. rujan 2024 21:20