AP
PET SLIČICA ZA VIKEND

Kung-fu Ibra, renesansa Interova ‘il Principea’, RVP zabijao svojima...

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 04. studeni 2012. 21:34

Najbolji svjetski napadači ovog su vikenda u “la ligi” otišli na kolektivni godišnji, Zlatan se za Dinamo pripremao kratkim tečajem kung-fua, dok je 33-godišnji Interov “il Principe” zakuhao stvari u Serie A. Zapažen je bio i Eduardo u ulozi - savjetnika...

Derbi ili ono što je od njega ostalo

Posljednjih petnaestak godina dvoboj Man United vs Arsenal figurirao je kao premierligaški derbi s prefiksom “the”, meč zaokružen crvenom bojom u kalendaru. Obilježavali su ga udarci ispod pojasa dvojice menadžera, ratni pokliči dvojice poglavica u liku Roya Keanea i Patricka Vieire i, naravno, eksplozivan i sadržajan nogomet. Aura velike utakmice definitivno je nestala prošle sezone onom 8-2 Unitedovom pobjedom, a godinu dana kasnije već govorimo o običnoj utakmici i posve neravnopravnoj borbi. Alex Ferguson će nakon pobjede kazati: “Nisam presretan, ovo je bila sjajna prilika za popravljanje gol-razlike koja nas je koštala naslova prošle sezone.”

U prvom susretu s “topnicima” nakon transfera, Van Persie se podsjetio zašto je bio u pravu kada je odlučio podignuti sidro iz sjevernog Londona. Wengerov apel navijačima da RVP-a poštede uvreda, dakako, nije pao na plodno tlo. Vikali su mu da je “nizozemski Jimmy Saville” i podsjećali ga da je 2005. godine prenoćio u zatvoru s optužbom za silovanje. Nakon 2-0 navijači su ostavili Robina na miru pa su do kraja utakmice vrijeđali izvršnog direktora Ivana Gazidisa, personifikaciju zla koje se naselilo u klub dolaskom velikog dioničara Kroenkea. Uglavnom, Sir Alex je nakon deset kola sam na vrhu, dok Arsenal putuje prema dolje...

‘Il Principe’ Milito ponovno u sedlu

Došao je kraj Juventusovoj seriji od 49 ligaških utakmica bez poraza, zamornu predstavu koja se protegnula na osamnaest mjeseci s repertoara je skinuo Interov “il Principe” Diego Milito. Inter se približio na bod zaostatka i talijansko prvenstvo ipak neće biti elegantna šetnja ”stare dame” do još jednog naslova.

Neobična je putanja Militove karijere otkako je stigao u Inter. 33-godišnji centarfor u očima navijača je najzaslužnija figura povijesne Mourinhove “triplete”, ali godinu dana nakon trostruke krune umjesto nominacije za “Zlatnu loptu” dobio je “Zlatnu kantu”, pejorativnu nagradu koju Rai 2 uručuje najgorem igraču lige. Zabio je osam golova u cijeloj sezoni. Kod mladog trenera Stramaccionija napadač je ponovno procvjetao, sa 27 golova u ovoj prvenstvenoj godini on je najveća konkurencija Messiju i Cristianu Ronaldu.

Na Parku prinčeva ili ‘U zmajevom gnijezdu’

U paketu s golovima Zlatana Ibrahimovića dolazi i spektakl povremeno začinjen elementima kung-fua. Frustriran sterilnošću PSG-a u subotu je Zlatan (također strijelac 27 ligaških golova u 2012. godini) letećim startom pomeo Stephanea Ruffiera, St. Ettienneova golmana. Pobrinuo se “Ibra” da krampone zakopa duboko u tkivo i suparnikove unutrašnje organe složi u novu formaciju, a sudac nije imao razumijevanja za divljaštvo pa je Zlatana poslao na rano tuširanje.

PSG-ov prvenstveni poraz nije dobra vijest za dinamovce koji se spremaju prema Parizu. “Igrali smo slabo i nismo zaslužili pobjedu. Moramo se sabrati, ova momčad može igrati puno bolji i efikasniji nogomet”, komentirao je Ancelotti.

Slobodan dan dežurnim killerima

Raritetni su datumi u godini kada aspiranti na trofej “pichichi” otvore kolektivni godišnji, odu na piknik i prepuste svoja mjesta na popisu strijelaca Essienu, Modriću, Adrianu i Jordiju Albi. Takav je dan bio subota, tri najbolja strijelca “la lige” Messi, Cristiano Ronaldo i Falcao (total od 34 prvenstvena gola ove sezone) nisu se pojavili na utakmicama. Messi se ispričao rođenjem sina Thiaga, druga dvojica nisu. I dok se slobodan dan CR7 protiv Zaragoze nije osjetio u učinku Realove momčadi, Atletico Madrid je bez Falcaovih golova bio prisiljen na kapitulaciju kod Valencije.

Dudu savjetuje Williana

Willian je stasao u velikog igrača i karijeru treba nastaviti u velikom klubu. Samo su tri odredišta u Engleskoj o kojima treba razmišljati - Manchester United, Chelsea i Arsenal.

Tako je ovih dana pred mikrofonima Eduardo Da Silva savjetovao sunarodnjaka i suigrača u Šahtjoru, kojem je od ljetos za petama Tottenham. Savjeti čovjeka koji je upoznao Premiership iznutra definitivno nisu bez veze, kao što bez veze nisu niti savjeti Igora Štimca upućeni Eduardu i Ivanu Perišiću. Izbornik je reprezentativcima prepourčio da već ove zime krenu u potragu za klubovima koji će im ponuditi priliku za igru. Orijentacije radi, Dudu ovog vikenda nije bio niti u protokolu Šahtjorove utakmice s Metalurgom, dok je Perišić dobio petnaestak minuta u remiju sa Stuttgartom.

Linker
22. rujan 2024 03:57