AFP
EUROPA LIGA

Kovačić asistirao i zaradio ovacije San Sira, Atletico i Napoli spašava samo čudo

Anži je s 3-1 pobijedio Hannover, dok je Zenit s 2-0 bio bolji od Liverpoola
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 14. veljača 2013. 21:33

U prvoj utakmici šesnaestine finala nogometne Europa lige Inter je svom travnjaku svladao rumunjski Cluj s 2-0, a Mateo Kovačić upisao je prvu asistenciju u dresu milanskog giganta...

Kovačić, koji je ujedno upisao i prvi nastup od prve minute u dresu "nerrazzura", je u 87. minuti sa svoje polovice terena dugom loptom proigrao Rodriga Palacija, koji visokim lobom prebacuje Marija Felgueirasa za konačnih 2-0.

Kao što smo rekli, bila je to prva asistencija Kovačića u dresu milanskog Intera, a zbog iste je, kao i cjelokupnog nastupa, zaradio ovacije cijelog stadiona prilikom izlaska minutu kasnije. Od suigrača i stručnog osoblja s klupe zaradio je tapšanje po ramenu, a po glavi ga je "pogladio" i veliki Luis Figo.

Inače, Kovačić je u 19. minuti imao i udarac prema vratima Cluja s 25 metara, ali je njegov udarac išao po sredini gola.

Samo dvije minute kasnije Kovačić je glavom pokrenuo akciju, točnije dodao Freddyju Guarinu, koji nakon poduljeg sprinta dodaje u šesnaestercu za Palacija, odnosno za prvi pogodak domaćina.

Tottenham je na White Hart Laneu slavio protiv Lyona s 2-1, a sva tri pogotka bila su nevjerojatno dobra. U prilično otvorenoj utakmici golova nije bilo sve do prve minute nadoknade prvog poluvremena, kada je za Tottenham dosuđen slobodan udarac s 35 metara.



szólj hozzá: Tottenham vs Lyon 2:1 MATCH HIGHLIGHTS

Lopte se prihvatio Gareth Bale, koji je očito gledao Cristiana Ronalda u posljednje vrijeme i njegovo izvođenje slobodnih udaraca. Lijevom je nogom poslao lelujavu loptu više prema sredini gola, ali je ista odsjela tik ispred gol linije vratarevog desnog kuta i završila u mreži za 1-0.

Na 1-1 je u 55. minuti izjednačio 19-godišnji Francuz Samuel Umtiti i to pravom "bombom"! Lopta mu se odbila na lijevu stranu kaznenog prostora, skoro do ruba, a on ju je iz prve, nakon odskoka, lijevom nogom opalio, te ju doslovno zakucao u suprotne rašlje.

Konačnih 2-1 postavio je Bale, ponovno u sudačkoj nadoknadi - ponovno iz slobodnog udarca. Bila je to ujedno i preslika prvog gola, samo malo bliže. Ponovno je Bale gađao u vratarevu desnu stranu, ovoga puta u gornju stranu i ponovno je Vercoutre bio bespomoćan.

"Spursi" tako s minimalnih 2-1 putuju na uzvrat u Francusku za tjedan dana. Recimo i da je u redovima Lyona Dejan Lovren odradio svih 90 minuta.

Spomenimo i da je švicarski Basel na St. Jakob-Parku svladao ukrajinski Dnjipro (2-0), za koji su od prve minute zaigrali Ivan Strinić i Nikola Kalinić. Strinić je odradio svih 90 minuta, dok je Kalinić zamijenjen u 53. od strane Jevena Seleznjova.

Momčad Murata Yakina do pobjede su predvodili Valentin Stocker, strijelac prvog gola u 23. minuti, odnosno asistent u 67. minuti. Marco Streller bio je autor konačnog rezultata.

Dva ruska kluba koja nastupaju u Europa ligi, Anži i Zenit, ostvarili su uvjerljive pobjede u prvim utakmicama šesnaestine finala, protiv Hannovera, odnosno, Liverpoola...

Obje momčadi će na uzvrat otići s dva gola prednosti - Anži je s 3-1 pobijedio Hannover, dok je Zenit s 2-0 bio bolji od Liverpoola. Oba su rezultata pravi odraz stanja na travnjacima, jer su domaćini bili dosta bolji u oba primjera.

Anži je, istina, primio prvi pogodak na ogledu, u 22. minuti je Mađara Szabolcsa Huszti šokirao domaće navijače, no odgovor je stigao vrlo brzo. Petnaest minuta kasnije već je Samuel Eto'o izjednačio, a sastav iz Bundeslige je "pokopan" u nastavku. U 48. minuti je Ahmedov zabio za 2-1, a u 64. Boussoufa na asistenciju Eto'a za 3-1. Inače, Eto'o je mogao postati i dvostruki strijelac, ali u 58. minuti nije realizirao jedanaesterac.



HUL by Samuyamismo

Recimo da je prvu natjecateljsku utakmicu za Anži odigrao Brazilac Willian, nedavno pojačanje iz Šahtara.

Zenit je unutar samo četiri minute slomio slabi Liverpool koji je tijekom 90 minuta u Sankt Peterburgu uputio dva udarca u suparnički okvir. Prvo je Hulk postigao prvi pogodak na ogledu u 69., sjajnim udarcem s 30 metara, a u 72. je nečuvani Semak dočekao loptu na drugoj stativi i zapečatio sudbinu Liverpoola.

Nogometaši Chelseaja, prošle sezone prvaci Europe, ovoga puta jure prema trofeju u Europa ligi, a londonska je momčad uspješno obavila prvu utakmicu šesnaestine finala...

U Pragu je Chelsea pobijedio 1-0 pogotkom Brazilca Oscara u 82. minuti. Nakon dodavanja Hazarda mladi se Brazilac doslovno prošetao pokraj polovice domaće obrane i sa deset metara, lijevom nogom, plasirao loptu za jedini gol na utakmici. Iako je postignut samo jedan pogodak, bila je to utakmica s pregršt šansi na obje strane. Spartini su igrači pogotovo u prvom dijelu promašivali i nemoguće (dvije situacije jedan na jedan sa Čechom), ali je i Chelsea imao dosta prilika, najviše u posljednjoj fazi utakmice.



szólj hozzá: Sparta Prague vs Chelsea 0:1 MATCH HIGHLIGHTS

Recimo da je od 81. minute za domaću momčad igrao 26-godišnji hrvatski nogometaš Manuel Pamić.

Dinamo je propustio u Kijevu doći do prednosti prije uzvrata protiv Bordeauxa. Završila je kijevska utakmica s 1-1, a Dinamo je cijelo drugo poluvrijeme napadao, pa tako i propustio penal u 76. minuti. U šesnaestercu Bordeauxa je srušen Gusev, a isti je igrač torpedirao loptu s bijele točke ravno u gredu. Inače, Gusev je u igru ušao u 61. minuti umjesto hrvatskog igrača Nike Kranjčara.

Domagoj Vida je odigrao svih 90 minuta za Kijevljane, dok je Ognjen Vukojević ostao na klupi.

Poveo je, inače, Dinamo pogotkom Harune u 20. minuti, ali je samo tri minute kasnije izjednačio Poljak Obraniak na asistenciju potencijalnog hrvatskog reprezentativca Gregoryja Sertica.



Bayer Leverkusen 0-1 Benfica (Gol de Cardozo... by DaniDV

Veliko su iznenađenje i veliki korak prema osmini finala napravili nogometaši češke Viktorije Plzen, koji su s 3-0 u gostima svladali Napoli. Iako je na travnjak poslao praktički najjači sastav, momčad trenera Waltera Mazarrija u potpunosti je podbacila protiv puno manje renomiranog protivnika. Uputio je Napoli čak 19 udaraca prema vratima češke momčadi, ali nijedan nije završio iza leđa vratara Kozačika. S druge strane Viktorija je svega četiri puta pucala prema golu Napolija, sva četiri su udarca bila u okvir, a tri su završila u mreži.

Veznjak Vladimir Darida doveo je goste u vodstvo u 28. minuti prvog poluvremena, a nakon toga je Napoli pritiskao i pritiskao, ali do gola nije mogao. Pucali su prema golu momčadi iz Plzena svi redom, no ništa nije "htjelo" u mrežu.

František Rajtoral povisio je u 79. minuti na 2-0, a konačnih 3-0 postavio je "džoker" s klupe Stanislav Tecl. Uzvratni susret u Plzenu trebao bi biti rutinsko odrađivanje posla očito vrlo čvrste momčadi iz Češke.

Veliki korak ka idućoj rundi napravio je i Levante, doduše na svom travnjaku. Slavio je identičnim rezultatom kao i Viktorija protiv grčkog Olympiacosa. Junak susreta bio je ofenzivni vezni Barkero, koji je u 10. i 56. minuti asistirao Pedru Riosu, odnosno Obafemiju Martinsu, a u 40. i sam zabio iz najstrože kazne.

Benfica je iznenadila Bayer u Leverkusenu i s minimalnih 1-0 napustila BayArenu. Strijelac jedinog pogotka bio je Oscar Cardozo, a postigao ga je u 61. minuti.

Spomenimo i da je Ajax u Amsterdamu s 2-0 svladao Steauu Bukurešt pogocima Alderweirelda i Van Rhijna, te da su Bate Borisov i Fenerbahçe u Minsku odigrali bez pobjednika i bez pogodaka.

Inter je pobijedio Cluj 2:0 golovima Palacia (21, 87). Mateo Kovačić je igrao do 88 minute za talijanski sastav, a minutu prije izlaska je asistirao Palaciju za drugi pogodak. Saša Bjelanović je za Cluj odigrao posljednjih sedam minuta.

Nogometaši madridskog Atletica, branitelji naslova u Europa ligi, došli su na mali korak do ispadanja iz utrke za obranu naslova te krune...

U prvom ogledu te faze natjecanja Atletico je doma poražen od ruskog Rubina s 2-0. Poraz je time čudniji jer je Atletico kroz cijelo drugo poluvrijeme imao igrača više (u 45. minuti je drugi isključujući karton zaradio Šaranov), ali je Atletico naposljetku primio još jedan gol i to u petoj minuti sudačke nadoknade, od Španjolca Orbaiza. Prvi je pao već u 6. minuti kada je Karadeniz šokirao gledatelje na Vicente Calderonu. Recimo i da je to bio prvi ovosezonski poraz Atletica na Vicente Calderonu u svim natjecanjima!

Svih 90 minuta za domaćine je odigrao Radamel Falcao, ali je i ova utakmica pokazala kako je Kolumbijac u krizi. Igrači Atletica su imali čak 24 udarca prema vrataru Rubina, sedam u okvir vratiju, no ostala je to na kraju samo statistika bez konačnice.

Posve ludu utakmicu su u Mönchengladbacu odigrali Borussija i Lazio. Završilo je bez pobjednika (3-3), ali treba naglasiti da je rimska momčad dvadeset minuta igrala s igračem manje, da su protiv nje suđena čak tri jedanaesterca (!?), da je gubila do 94. minute, ali je unatoč svemu tome ostala neporažena.

Lazio je do isključenja bio bolja momčad i trebao je voditi i više od tadašnjih 2-1. No, nakon isključenja je prvo Marx u 84. iz penala izjednačio na 2-2, a četiri minute kasnije je fantastičan gol iz slobodnog udarca, s 30-ak metara, postigao Arango. Ipak, Lazio je zasluženo došao do remija u 94. minuti kada je Čeh Libor Kozak postigao svoj drugi gol na utakmici. Recimo da je domaćin i promašio jedan jedanaesterac, Stranzl u 70. minuti.

U završnici je pao gol i na ogledu Stuttgarta i Genka (1-1), točnije, u 91. minuti je gostujući igrač Plet postavio konačan rezultat, dok pogodaka nije bilo u susretu Newcastlea i Metalista iz Harkiva.

Europa liga, šesnaestina finala (prve utakmice):

Anži - Hannover 3-1 (Eto'o 34, Ahmedov 48, Boussoufa 64 / Huszti 22)

Zenit - Liverpool 2-0 (Hulk 69, Semak 72)

Dinamo Kijev - Bordeaux 1-1 (Haruna 20 / Obraniak 23)

Sparta Prag - Chelsea 0-1 (Oscar 82)

Bate Borisov - Fenerbahçe 0-0

Levante - Olympiakos 3-0 (Rios 10, Barkero 40-11m, Martins 56)

Ajax - Steaua Bukurešt 2-0 (Alderweireld 28, Van Rhijn 48)

Napoli - Viktoria Plzen 0-3 (Darida 28, Rajtoral 79. Tecl 90)

Bayer Leverkusen - Benfica 0-1 (Cardozo 61)

Borussia (M) - Lazio 3-3 (Stranzl 17-11m, Marx 84-11m, Arango 88 / Floccari 57, Kozak 64, 90+4)

Stuttgart - Genk 1-1 (Gentner 42 / Plet 90+1)

Atletico Madrid - Rubin Kazan 0-2 (Karadeniz 6, Orbaiz 90+6)

Newcastle - Metalist Harkiv 0-0

Basel - Dnjipro 2-0 (Stocker 23, Streller 67)

Tottenham - Lyon 2-1 (Bale 45+1, 90+3 / Umtiti 55)

Inter - Cluj 2-0 (Palacio 21, 87)

Linker
14. rujan 2024 14:07