BERTRAND GUAY Afp
TRENUTAK ODLUKE

Ključni tjedan za bombastične poslove: Francuz će zatražiti transfer u Real, Englez se još nada Cityju

Sjajni napadači žele promijeniti klubove, ali njihovi poslodavci ne misle ih se samo tako odreći
Piše: Ivo KneževićObjavljeno: 17. kolovoz 2021. 19:30

Ušli smo u možda ključni tjedan prijelaznog roka u kojemu bi moglo biti odlučeno hoće li doći do transfera dviju velikih zvijezda, Harryja Kanea i Kyliana Mbappea. Obojica imaju narušene odnose sa svojim klubovima, Tottenhamom i Paris SG-om, i želju za odlaskom. Isto tako, obojica imaju i jasnog favorita za potpis, željnog kupca.

Ono što Kane i Mbappe, međutim, također dijele jest to da ih njihovi aktualni klubovi žele zadržati. Ostvari li se ipak barem jedan od ovih transfera, bit će to sigurno najveći posao na tržištu ovoga ljeta.

Prodaja Harryja Kanea u Manchester City bi ne samo bio najveći transfer ljeta, već i najskuplji transfer u povijesti engleske Premier lige, koji bi prešišao 100 milijuna funti koliko je City nedavno postavio s kupovinom veznjaka Aston Ville Jacka Grealisha. Cityju je sada ostalo samo nešto više od dva tjedna do kraja prijelaznog roka, pa se pitanje Harryja Kanea mora što prije riješiti. Tottenham je pri početku ljeta, podsjetimo, odbio ponudu engleskog prvaka u iznosu od 100 milijuna funti. Kako engleski mediji pišu, Tottenhamov čelnik Daniel Levy za svoju zvijezdu traži preko 150 milijuna funti, što bi bilo skoro 180 milijuna eura.

image
GLYN KIRK Afp

Teško je za vjerovati i očekivati da će Manchester City poslati takvu ponudu, ali vjeruje se da će barem pokušati s nešto manjim iznosom od otprilike 140 milijuna eura i raznoraznim bonusima. Nije isključeno niti da Građani u sklopu ponude ubace i pokojeg igrača, ali nogometaši poput Raheema Sterlinga, Gabriela Jesusa, Benjamina Mendyja ili Bernarda Silve vjerojatno ne bi pristali na prelazak u Tottenham, koji ipak nije toliko primamljiv najvećim zvijezdama bez obzira na dobre rezultate proteklih godina.

Uostalom, Kaneova glavna motivacija za napuštanje Spursa je baš manjak trofeja. Ono što Manchester City još može do kraja prijelaznog roka jest prodati nekoliko igrača poput 19-godišnjeg Morgana Rogersa ili Bernarda Silve, koji je izrazio želju za odlaskom. Građani bi tako mogli zaraditi s dvije ili tri prodaje dodatnih pedesetak milijuna eura, s kojima bi možda uspjeli osigurati Kanea. Registriran za pretkolo Mediji tvrdie kako je uprava kluba iz Manchestera i dalje vrlo ustrajna da se Kane dovede i da će dati sve od sebe da im to uspije, ali isto tako pišu kako menadžer Josep Guardiola pomalo gubi nadu u takav ishod.

Katalonski se strateg priprema na sezonu bez klasične devetke u ekipi, barem do polusezone. Točnije, Brazilac Gabriel Jesus će biti jedini središnji napadač u Cityjevoj momčadi, a govorimo o igraču kojeg se dosta povezivalo s odlaskom ovoga ljeta i koji se nije našao u prvoj momčadi u nedjelju kada je City poražen baš od Spursa. Kane se također nije našao na popisu za tu utakmicu, ali Spursi su ga jučer registrirali za pretkolo Konferencijske lige koje se igra u četvrtak.

Za razliku od Kaneove situcije, kod Kyliana Mbappea se cijela priča o odlasku jučer naglo ubrzala. Naime, francuski i španjolski mediji tvrde da je Francuz zatražio sastanak s vodstvom kluba i s predsjednikom PSG-a Nasserom Al-Khelaifijem, u kojemu će zatražiti da mu omoguće transfer u Real Madrid. Podsjetimo, Al-Khelaifi je na Messijevu predstavljanju izjavio kako su sada svi Mbappeovi zahtjevi ispunjeni i da nema razloga za odlaskom, no napadač izgleda nije promijenio mišljenje.

Sastanak bi se trebao održati ovoga tjedna, a tvrdi se da će Mbappe tražiti da klub sasluša i prihvati ponudu Real Madrida. Zadnja godina ugovora Kako Marca piše, Real Madrid sada sprema ponudu koja bi mogla dosegnuti 150 milijuna eura. Ponuda kakvu bi malo tko odbio s obzirom na to da se radi o igraču koji je ušao u posljednju godinu ugovora i koji će u suprotnom sljedeće ljeto otići besplatno. Da ne govorimo o tome da bi PSG time znatno olakšao proračun nakon Messijeva teškog ugovora.

Dio navijača na Parku prinčeva je u nedavnoj prvoj domaćoj utakmici sezone zviždao Kylianu Mbappeu jer odbija produžiti ugovor. Francuski su mediji istaknuli kako je i izostao s rođendanske proslave Andera Herrere, na kojoj su bili ostali igrači PSG-a. Mbappe je naumio otići, zakoračiti u sljedeću fazu svoje karijere, toliko je jasno. Samo ostaje za vidjeti hoće li se to dogoditi do kraja ovoga mjeseca ili će ipak morati malo pričekati.

Linker
29. rujan 2024 17:25